Αμπού Χαφέζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αμπού Χαφέζ
Ιδιότητα Κουρσάρος
Commons page Πολυμέσα

Ο Αμπού Χαφέζ Ομάρ ή Αμπού Χαφς ή Αμπού Χάβεζ ήταν Άραβας που γεννήθηκε στην Καρδούη (Κόρδοβα) στην Ισπανία τον 8ο αιώνα. Ήταν στρατηγός των Ομεϋάδων Χαλίφων που όμως στασίασε εναντίον τους και τελικά ηττήθηκε και εκδιώχθηκε. Μετά την αποπομπή του από την Ισπανία οργάνωσε μεγάλο πειρατικό στόλο και αρχικά μεν λεηλάτησε τα παράλια της Αιγύπτου. Αργότερα όμως αποβιβάσθηκε στην Κρήτη (823 μ.Χ.) την οποία και σιγά - σιγά την κατέλαβε όλη αντιμετωπίζοντας μάλιστα και με επιτυχία τους Βυζαντινούς που επανειλημμένα εκστράτευαν εναντίον του.

Ο Αμπού Χαφέζ έκτισε τον Χάνδακα που κατέστησε και πρωτεύουσά του και εργάσθηκε με φανατισμό για την εξαφάνιση του Χριστιανισμού και τον πλήρη εξισλαμισμό του νησιού. Γεγονός που το πέτυχε εν πολλοίς αν υπολογισθεί ότι ενάμιση αιώνα μετά όταν οι Βυζαντινοί ανέκτησαν την Κρήτη ελάχιστα ίχνη της χριστιανικής θρησκείας σώζονταν.

Ο Αμπού Χαφέζ ηττήθηκε το 829 στην εκστρατεία που επιχειρούσε στη Θράκη. Παραμένει όμως άγνωστο πότε πέθανε. Ο Αμπού Χαφέζ φέρεται από τους Βυζαντινούς χρονογράφους με το όνομα Απόχαψις.