Νίκος Γιαννάτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αμήν (δίσκος))
Νίκος Γιαννάτος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3 Μαΐου 1955 (1955-05-03) (68 ετών)
Νέα Σμύρνη Αττικής
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΘρησκείαΧριστιανός Ορθόδοξος
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΕλληνικό Ωδείο
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΜουσικός
Γνωστός γιατις συμμετοχές του στους Πυξ Λαξ, Loukas Sideras Trio, GroovaNiko
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚριστίν Λάιπνιτς-Γιαννάτου
ΤέκναΖωή Γιαννάτου
Χαρά Μάτα Γιαννάτου
ΓονείςΧρήστος Γιαννάτος
Σταματία (Τοτώ) Γιαννάτου
ΑδέλφιαΛουκάς Γιαννάτος
ΣυγγενείςΧάραλντ Λάιπνιτς (πεθερός)
Εν ενεργεία1972–σήμερα

Ο Νίκος Γιαννάτος (Νέα Σμύρνη, 3 Μαΐου 1955) είναι Έλληνας τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη Αττικής. Πατέρας του ήταν ο Χρήστος Γιαννάτος με καταγωγή από την Κεφαλλονιά και μητέρα του η Σταματία (Τοτώ) Γιαννάτου, το γένος Βουρνιά. Οι παππούδες του από την πλευρά της μητέρας του ήρθαν στην Ελλάδα από την Ιωνία της Μικράς Ασίας, πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τελείωσε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης, ενώ φοίτησε στα Γυμνάσια (εξατάξια τότε) της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης, της Εστίας Νέας Σμύρνης και της Σχολής Λαζαροπούλου.

Η ουσιαστική επαφή του με τη μουσική έγινε το 1966, σε ηλικία 11 ετών, όταν ο πατέρας του του δώρισε μια κιθάρα. Σε ηλικία 14 ετών γράφτηκε στο Ελληνικό Ωδείο (στην οδό Φειδίου). Εκεί παρακολούθησε μαθήματα τρομπέτας με δάσκαλο τον τρομπετίστα κ.Κάφιρη, θεωρητικά με τον κ.Ιωαννίδη και στη συνέχεια ανώτερα θεωρητικά με την κα.Ιωαννίδη. Την περίοδο 1973-1974 επιλέγει να συνεχίσει μουσικές σπουδές στη Φλωρεντία της Ιταλίας, απορρίπτοντας τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, όπου είχε γίνει δεκτός.

Το 1984 μεταναστεύει στο Βερολίνο και δύο χρόνια μετά παντρεύεται εκεί τη Christine Leipnitz, κόρη του Γερμανού ηθοποιού Harald Leipnitz. Αποκτούν δύο κόρες, τη Ζωή και τη Χαρά Μάτα.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρομπέτα (1972–1974)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το 1972, σε ηλικία 17 ετών, ξεκινά να εργάζεται ως τρομπετίστας στο Club Vips (επί της οδού Κεφαλληνίας) με μαέστρο τον Μιχάλη Νικολούδη.
  • Από μια ευτυχή συγκυρία, παίζει στο Moulin Rouge (Κεφαλληνίας & Πατησίων) και συνοδεύει τον Χάρη Λεμονόπουλο σε συνθέσεις του ιδίου, γεγονός που του προσφέρει μια νέα θεώρηση για το μπουζούκι.
  • Ηχογραφεί στο δίσκο "Μεταφοραί Εκδρομαί Ο Μήτσος" του Δημήτρη Πουλικάκου το 1974, για το τραγούδι "Είμαι ο Γιατρός Παιδιά". Ο δίσκος κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά, σε βινύλιο, και αποτελεί τον πρόδρομο της ελληνικής rock 'n roll δισκογραφίας.
  • Το καλοκαίρι του 1974 συμμετέχει στις συναυλίες της Ελπίδας, με εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Η περιοδεία διακόπτεται απότομα στις 20 Ιουλίου, λόγω της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της γενικής Επιστράτευσης στην Ελλάδα.
  • Η επαγγελματική του ενασχόληση ως τρομπετίστας τελειώνει αυτή τη χρονιά και τα ενδιαφέροντά του στρέφονται προς νέες μουσικές αναζητήσεις [1] και μουσικά όργανα. Η τρομπέτα του παραμένει σε ακινησία για αρκετά χρόνια, μέχρι να την ‘ανακαλύψει’ η μικρότερη κόρη του, η Χαρά Μάτα Γιαννάτου, ηθοποιός.[2]

Μπάσο, Κιθάρα, Φωνή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Από το 1975 και μετά, παίζει μπάσο και κιθάρα με διάφορα σχήματα.
  • Αρχές του 1980 γνωρίζεται με τον Παύλο Σιδηρόπουλο και συμμετέχει ως κιθαρίστας στο βραχύβιο σχήμα "Μουρμούρα". Το γκρουπ απαρτιζόταν από παλιούς γνώριμους: τον Παύλο Σιδηρόπουλο, τον Βασίλη Ντάλλα (μπασίστα στα θρυλικά "Μπουρμπούλια"), τον Τζίμη Τζιμόπουλο (ντράμερ στους MGC και τους "The Idols") και τον Πιερ Χωρέμη (κιθάρα). Παίζουν ένα καλοκαίρι στον Φλοίσβο στο Φάληρο και κάνουν μερικές σποραδικές εμφανίσεις εδώ κι εκεί. [3]
  • Την περίοδο 1981–1982 συμμετέχει στο ροκ τρίο “Cocktail”. Το σχήμα αποτελείται από τους Πέτρο Σκούταρη (κιθάρα, φωνή), Σταύρο Τουμάνογλου (τύμπανα) και Νίκο Γιαννάτο (μπάσο, φωνή). Ηχογραφούν, στο studio ERA, έναν original δίσκο που δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
  • Το 1984 μεταναστεύει στο Βερολίνο όπου θα παραμείνει για τα επόμενα επτά χρόνια. Αρχικά, συμμετέχει στο γερμανικό group “Nervous Breakdown” και κάνουν εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της πόλης. Στη συνέχεια, μελετά τα Ρεμπέτικα και παίζει στα εκεί Ελληνικά μαγαζιά.
  • Επιστροφή στην Ελλάδα το 1991. Την περίοδο 1992–1993 οι μουσικοί Δημήτρης Ταμπόσης (φωνή), Αντώνης Τριανταφύλλου (μπάσο), Τζίμης Τζιμόπουλος (ντραμς), Μάχος Ζαρίφης (πλήκτρα) και Νίκος Γιαννάτος (κιθάρα, φωνή) δημιουργούν το σχήμα ‘Κάρμα’ και παίζουν ανά την Ελλάδα και την Κύπρο.
  • Αμέσως μετά, συνεργάζεται με τον Σταύρο Λογαρίδη, ηχογραφούν το δίσκο ‘Ονειρεμένες Πολιτείες’ που κυκλοφόρησε το 1996 (RCA, Αμοργός) [4] και με το ομώνυμο γκρουπ εμφανίζονται σε μουσικές σκηνές.
  • Από το 1997–2004 συμμετέχει, ως μέλος, στο συγκρότημα Πυξ Λαξ.
  • Το 2005 κυκλοφορεί τον προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Αμήν" και στη συνέχεια, έως και το 2007 κάνει σποραδικές εμφανίσεις με το συγκρότημά του "Αμήν" ανά την Ελλάδα και την Κύπρο. Μέλη του συγκροτήματος ήταν οι: Βασίλης Σπυρόπουλος (κιθάρα), Γιώργος Παλαμιώτης (μπάσο), Χρήστος Γκοτσίνας (τύμπανα) και Νίκος Γιαννάτος (κιθάρα, φωνή).
  • Το 2008 συμμετέχει στη ζωντανή ηχογράφηση του δίσκου του Μπάμπη Στόκα "Τραγουδήστε, Μη Ντρέπεστε", που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό μαγαζί Zoom στην Πλάκα. Η συνεργασία τους συνεχίζεται για το επόμενο χρονικό διάστημα με εμφανίσεις ανά την Ελλάδα.
  • Το 2010 ο Λουκάς Σιδεράς (ντράμερ των Aphrodite's Child), ο Σίμος Κοκαβέσης (κιθάρα) Νίκος Γιαννάτος (μπάσο) δημιουργούν το σχήμα "Loukas Sideras Trio" (LST) και παίζουν για τα επόμενα 10 χρόνια.
  • Την ίδια χρονική περίοδο ο Νικόλας Γκίνης, ο Γιάννης Νικολετόπουλος και ο Νίκος Γιαννάτος δημιουργούν το σχήμα "GroovaNiko".

Συμμετοχή στους Πυξ Λαξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Υπήρξε μέλος των Πυξ Λαξ, ενός από τα πιο δημοφιλή ελληνικά συγκροτήματα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής. Η συνεργασία διήρκεσε επτά χρόνια, από το 1997 έως και το 2004, όταν το συγκρότημα διαλύθηκε και τα μέλη του ακολούθησαν αυτόνομη μουσική πορεία.
  • Στους Πυξ Λαξ, ο Νίκος Γιαννάτος έπαιζε ηλεκτρικό μπάσο.
  • Έγραψε τους στίχους και τη μουσική για το τραγούδι «Λάμια» στο δίσκο «Στίλβη» (1998), το οποίο ερμηνεύει ο ίδιος.[5]
  • Με τους Μάνο Ξυδούς και Παναγιώτη Σπυρόπουλο έγραψαν τη μουσική [6] για το τραγούδι του Γιάννη Γρυπάρη «Εμείς Κρασί Δεν Ήπιαμε», που ερμήνευσε ο Ψαραντώνης στον δίσκο «Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών» (2003).
  • Με τους Βασίλη Σπυρόπουλο και Παναγιώτη Σπυρόπουλο έγραψαν τη μουσική για το τραγούδι «Τα Μάτια Μου Γι' Αλλού» στο δίσκο «Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών» (2003).[7]
  • Το 2004, πριν τη διάλυση του συγκροτήματος, πραγματοποίησαν συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κυκλοφόρησαν ένα ζωντανό δίσκο με τίτλο 'Τέλος', που περιέχει πολλά από τα γνωστότερα τραγούδια τους, με συμμετοχές καλλιτεχνών που παραβρέθηκαν στη συναυλία στο Λυκαβηττό στις 18 Σεπτεμβρίου του 2004, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Καρράς, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, οι Όναρ και οι Domenica.
  • Το καλοκαίρι του 2011 οι Πυξ Λαξ ενώνονται για μια περιοδεία – φόρο τιμής στον Μάνο Ξυδούς, που είχε αποβιώσει τον προηγούμενο χρόνο. Πραγματοποίησαν συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τη συναυλία στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) στις 13 Ιουλίου, που συγκέντρωσε περισσότερους από 70 χιλιάδες θεατές.[8]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμ με τους Πυξ Λαξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΕΤΟΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ LABEL
1997 Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν Minos-EMI
1998 Στίλβη Minos-EMI
1999 Ασ’ την εικόνα να μιλάει (Με τους I Muvrini. Συμμετέχει ο Sting) Harvest
1999 Νετρίνο (Πυξ Λαξ – Λάκης Παπαδόπουλος) Minos-EMI
1999 Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ; Harvest
2001 Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά Minos-EMI
2002 Από εδώ κι από κει... Minos-EMI
2003 Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών Harvest
2004 Τέλος — Live στο Λυκαβηττό Minos-EMI
2011 Έι Μαν Κοίτα Μπροστά (Live) Harvest
2018 Μια Μέρα Πριν Τον Χειμώνα Panik Oxygen

Συμμετοχές σε άλλα Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΕΤΟΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ LABEL
1976 Μεταφοραί Εκδρομαί Ο Μήτσος Δημήτρης Πουλικάκος ΕΜΙ
1996 Ονειρεμένες Πολιτείες Σταύρος Λογαρίδης RCA, Αμοργός
2000 Στον Π - Αφιέρωμα Στον Παύλο Σιδηρόπουλο Διάφοροι Καλλιτέχνες Minos–ΕΜΙ
2001 Πουλιά της Νύχτας Μπάμπης Στόκας Minos(2)
2002 Προσέχω Δυστυχώς Βασίλης Παπακωνσταντίνου Minos(2)
2004 Αδέσποτα Σκυλιά Δημήτρης Πουλικάκος ΜΒΙ
2008 Τραγουδήστε, Μη Ντρέπεστε — Live Μπάμπης Στόκας Legend
ΑΜΗΝ
CD από ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ
Κυκλοφόρησε2005
ΗχογραφήθηκεLIVE
Μουσικό είδοςΡοκ
Διάρκεια36:38
ΓλώσσαΕλληνικά
ΣτούντιοLive Records (2)
ΠαραγωγόςΝίκος Γιαννάτος
Νίκος Σπυρόπουλος

Προσωπικό Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αμήν είναι ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Νίκου Γιαννάτου, που κυκλοφόρησε το 2005.[9] Η ηχογράφηση έγινε ζωντανά στο studio LIVE, την περίοδο 2004–2005.

ΕΤΟΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ LABEL FORMAT ΕΙΔΟΣ
2005 Αμήν Live Records (2) CD, Album Ροκ

Λίστα Τραγουδιών

Α/Α Τραγούδι Διάρκεια Στίχοι Μουσική
1 Πάνω Κάτω 3:43 Νίκος Γιαννάτος Νίκος Γιαννάτος
2 Θολή Ματιά 3:40 Κλέων Αρζόγλου
3 Ερωτικές Ανταύγιες 4:16 Νίκος Γιαννάτος
4 Κόκκορας 4:16
5 Λάμια 3:06
6 Βερολινέζικο Μπλουζ 5:37
7 Η Φαντασία Στην Εξουσία 3:01 Πάνος Ηλιόπουλος Στέλιος Βαμβακάρης
8 Christine 5:10 Νίκος Γιαννάτος Νίκος Γιαννάτος
9 Rooster Dance Mix 3:44

Συμμετείχαν οι Μουσικοί

Οδυσσέας Γαλανάκης — Ηλεκτρική Κιθάρα
Βασίλης Σπυρόπουλος — Ηλεκτρική Κιθάρα
Νίκος Παναγιωτάτος — Ακουστική Κιθάρα
Νίκος Γιαννάτος — Ακουστική Κιθάρα, Ηλ. Κιθάρα, Ηλ. Μπάσο, Φωνή
Δημήτρης Κανελόπουλος — Ηλ. Κιθάρα, (Προγραμματισμός: Rooster Dance Mix)
Τάκης Σπυρόπουλος (B.B. Τακ) — Ηλεκτρική Κιθάρα
Γιώργος Θεοδωρόπουλος — Πλήκτρα
Δημήτρης Καραγιάννης — Σαξόφωνο
Αλέκος Αράπης — Μπάσο
Γιώργος Παλαμιώτης — Μπάσο
Χρήστος Γκοτσίνας — Τύμπανα Gabriel
Κυριάκος Δαρίβας — Τύμπανα
Νίκος Σπυρόπουλος — Τύμπανα
Γιάννης Νικολετόπουλος — Κρουστά

Πληροφορίες Δίσκου

  • Συντονισμός Έκδοσης, Παραγωγή: Νίκος Γιαννάτος, Νίκος Σπυρόπουλος
  • Ηχολήπτης: Νίκος Σπυρόπουλος
  • Mixing: Νίκος Σπυρόπουλος, Νίκος Γιαννάτος,
  • Mastering: Βασίλειος Βασιλάκης, Παναγιώτης Νταβέλος
  • Σημείωμα Ένθετου: Λουκάς Γιαννάτος
  • Καλλιτεχνική Επιμέλεια, Εξώφυλλο: Ηλίας Κοτέτσης
  • Format: CD, Album

Το συγκρότημα "Αμήν"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου, δημιουργήθηκε το συγκρότημα "Αμήν", [10] με μέλη τέσσερις από του μουσικούς που συμμετείχαν στην ηχογράφηση, τους Βασίλη Σπυρόπουλο (κιθάρα), Γιώργο Παλαμιώτη (μπάσο), Χρήστο Γκοτσίνα (τύμπανα) και Νίκο Γιαννάτο (κιθάρα, φωνή). Από το 2005 έως και το 2007 πραγματοποίησαν σποραδικές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παναγιωτόπουλος, Βασίλης (19 Φεβρουαρίου 2015). «Νίκος Γιαννάτος, ένας μουσικός με πολλές αναζητήσεις…». Musicom.Gr. 
  2. NewsRoom Iefimerida.Gr (25 Νοεμβρίου 2019). «Το Κόκκινο Ποτάμι: Η "Βασιλική" είναι κόρη γνωστού μουσικού». Iefimerida.Gr. 
  3. Σιδηροπούλου, Μελίνα (2011). «Παύλος Σιδηρόπουλος - Βιογραφία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2020. 
  4. «Σταύρος Λογαρίδης ‎– Ονειρεμένες Πολιτείες». Discogs. 
  5. «Λάμια - 1998». Stixoi.Info. 
  6. «Εμείς κρασί δεν ήπιαμε - 2003». Stixoi.Info. 
  7. «Πυξ Λαξ - Χαρούμενοι Στην Πόλη των Τρελών». Discogs ®. 2003. 
  8. ΤοΒΗΜΑ Team (14 Ιουλίου 2011). «Οι Πυξ Λαξ ενθουσίασαν τους 70.000 θεατές τους». ΤΟ ΒΗΜΑ. 
  9. Discogs (2005). «Νίκος Γιαννάτος ‎– Αμήν». Discogs. 
  10. Νεούδι (20 Σεπτεμβρίου 2005). «Νίκος Γιαννάτος-ΑΜΗΝ». Hotstation.Gr. 

Πηγές / Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Σελίδα του Νίκου Γιαννάτου στο Facebook
  2. Νίκος Γιαννάτος| Discography | Discogs
  3. Πυξ Λαξ | Discography | Discogs
  4. Ιστορίες ελληνικού ροκ για μικρούς και μεγάλους Αρχειοθετήθηκε 2020-08-07 στο Wayback Machine.