Όναρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Όναρ είναι ελληνικό μουσικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1998 και ξεκίνησε ως ντουέτο από τους Λευτέρη Πλιάτσικα και Πένυ Ραμαντάνη. Το όνομα του συγκροτήματος είναι εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική λέξη "όναρ", που σημαίνει όνειρο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Όναρ κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο το 1999, με τίτλο «Το έργο που παίζουν τα μάτια σου». Ο δίσκος περιλάμβανε δημιουργίες του Λευτέρη Πλιάτσικα και παράχθηκε από τον αδελφό του, τον γνωστό τραγουδιστή και μέλος του συγκροτήματος Πυξ – Λαξ, τον Φίλιππο Πλιάτσικα. Ο δίσκος είχε θετική ανταπόκριση από το κοινό με αγαπημένα τραγούδια όπως «Γαλάζιες Ερωμένες», «Χάρτινα Φανάρια», «Με τρομάζεις», που βοήθησαν να γίνει χρυσός.

Το δεύτερο άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2000, με τον τίτλο «Μην πετάς θα σε δουν». Στον δίσκο είχε συμμετοχή η Τερέζα Σαλκγουέιρο, τραγουδίστρια του φημισμένου πορτογαλικού συγκροτήματος, Madredeus. Επίσης, στον δίσκο συμμετείχε και ο Μάνος Ξυδούς σε δυο τραγούδια. Και αυτός ο δίσκος είχε επίσης μεγάλη επιτυχία.

Ακολούθως το 2003, οι Όναρ κυκλοφόρησαν και το τρίτο άλμπουμ τους με τον τίτλο «Αλαντίν, τελείωσαν οι ευχές σου». Συμμετοχή στο δίσκο είχε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη μεγάλη επιτυχία και σαν CD single νωρίτερα «Δεν χρωστάω σε κανένα», ενώ από αυτή τη δισκογραφική δουλειά ξεχώρισαν τραγούδια όπως «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» (σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη), «Να σαι καλά», και «Πόσα πλοία έχω χάσει».

Τα επόμενα τρία χρόνια κυκλοφόρησαν ακόμη δύο άλμπουμ, τα «Στην άκρη της γης» και «Πού ταξιδεύεις;», με πολλά τραγούδια που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, όπως το «Μη φύγεις», «Πέτα με ψηλά», «Κύματα του Αιγαίου», «Μαχαίρια τώρα τα φιλιά σου», κ.α..

Τον Δεκέμβριο του 2006 κυκλοφόρησε ένας από τους τελευταίους τους δίσκους με τίτλο «Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται», ο οποίος επίσης κατέγραψε μεγάλη και πολύ επιτυχημένη πορεία, και ξεχώρισαν τραγούδια όπως το «Περασμένα μεσάνυχτα», «Αν μ' αγαπάς» , «Κασέτα», κ.α.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελούνται από 3 μέλη:

Οι πιο πρόσφατες εμφανίσεις και η επιστροφή τους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2017, οι Όναρ επανήλθαν με μια νέα κυκλοφορία δίσκου, με το όνομα «17». Ένα διπλό άλμπουμ που συμβολίζει τα 17 χρόνια παρουσίας του συγκροτήματος στην ελληνική μουσική σκηνή. Το άλμπουμ περιλαμβάνει γνωστά και πολυαγαπημένα τραγούδια, καθώς επίσης και ένα καινούργιο κομμάτι, με τον τίτλο «Η ψυχή μου δεν ησυχάζει». Στον δίσκο συμμετέχουν και τραγουδούν με τον Λευτέρη Πλιάτσικα ο Νίκος Ζιώγαλας («Σαν παιδί να γελάς»), ο Φίλιππος Πλιάτσικας («Χάρτινα Φανάρια»), ο Γιάννης Κότσιρας («Δεν ξέρω τίποτα για μένα»), ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας («Γαλάζιες ερωμένες»), και η Νίκη Οικονόμου στο μοναδικό δίγλωσσο κομμάτι του δίσκου («Μια μέρα του καλοκαιριού/The future lies in your hands»).

Περιοδείες και συναυλίες (συνεργασίες)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Όναρ, από την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου μέχρι σήμερα, κάνουν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, έχουν συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, και έχουν συνεργαστεί με Έλληνες καλλιτέχνες όπως: Φίλιππο Πλιάτσικα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Διονύση Τσακνή, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σάκη Μπουλά, Λάκη Παπαδόπουλο, κ.α.. Επίσης, έχουν συμμετάσχει σε συναυλίες αφιερωμένες στον Λευτέρη Παπαδόπουλο σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Νταλάρα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.