Μπουρμπούλια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μπουρμπούλια ήταν το όνομα ελληνικού μουσικού συγκροτήματος που έγινε γνωστό συνοδεύοντας το Διονύση Σαββόπουλο όταν αυτός στράφηκε προς το ροκ και ηχογράφησε τον «Μπάλλο».

Μπουρμπούλια
ΠροέλευσηΕλλάδα
EίδοςΡοκ
Μουσικά όργαναΝτραμς, Μπάσο, Πλήκτρα, Πνευστά, Κιθάρα, Φλάουτο, Κλαρίνο
Παρουσία1968-1973
Δισκογραφική εταιρείαΛύρα

1968-1971[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Τάκης Ανδρούτσος (κιθάρα), Νίκος Τσιλογιάννης (ντραμς), Βασίλης Ντάλλας (μπάσο) και Άρης Τασούλης (πλήκτρα) έκαναν τις πρώτες τους εμφανίσεις το 1968-1969.

Την επόμενη χρονιά τους βρίσκουμε στο «Ροντέο» με τον Σπύρο Καζιάνη (πνευστά) και τον Γιάνο Λαμπίτσι (János Lambizi) [1] (κιθάρα) στη θέση του Ανδρούτσου και του Τασούλη.

Στην πορεία τους ανεξαρτητοποιήθηκαν απ' τον Σαββόπουλο και στο άλμπουμ «Ζωντανοί Στο Κύτταρο» παίζουν τη «Μαύρη Θάλασσα», με την προσθήκη της Στέλλας Γαδέδη (φλάουτο) στη θέση του Καζιάνη, ενώ στη συνέχεια ο Λαμπίτσι αντικαταστάθηκε από τον Αλέκο Γλύκα κι αυτός με την σειρά του από τον Νίκο Δαπέρη.

1972-1973[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές τού 1972 οι εναπομείναντες Νίκος Τσιλογιάννης και Βασίλης Ντάλλας, ενώθηκαν με τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τον Παντελή Δεληγιαννίδη (πρώην Δάμων και Φιντίας), και ηχογράφησαν για τη «Λύρα» το 45ρι «Ο Ντάμης ο Σκληρός / Απογοήτευση».

Έκαναν αρκετές εμφανίσεις σε συναυλίες και σε μαγαζιά (στη "Μαϊμού", στη "Πέμπτη Εντολή", στο "Hobby").

Προστέθηκε σαν πέμπτο μέλος ο Αμερικανός Mikel Frogg (κλαρίνο) και με τον Νίκο Δαπέρη στη θέση του Δεληγιαννίδη δοκίμασαν την τύχη τους στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαλύθηκαν οριστικά το φθινόπωρο του 1973.

Memo[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Παντελής Δελληγιαννίδης κυκλοφόρησε το 1986 σε ανεξάρτητη παραγωγή το σόλο άλμπουμ «Follow The Sun».
  • Ο Βασίλης Ντάλλας πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 1996.
  • Ο Γιάνος Λαμπίτσι (János Lambizi) πέθανε από καρκίνο το 2019. Είχε ιταλο-ουγγρική καταγωγή και ήταν γεννημένος στην Ουγγαρία το 1948. [2]
  • Ο Τάκης Ανδρούτσος πέρασε στους Πελόμα Μποκιού και πέθανε το 2017.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]