Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλφόνσος της Βαλένσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αλφόνσος της Βαλένσα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1402
Πορτογαλία
Θάνατος9  Αυγούστου 1460
Σανταρέμ
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Πορτογαλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναAfonso de Portugal
ΓονείςΑλφόνσος της Μπραγκάνσα και Βεατρίκη Περέιρα ντε Αλβίμ
ΑδέλφιαΦερδινάνδος Α΄ της Μπραγκάνσα
Ισαβέλλα του Μπαρσέλος
ΟικογένειαΟίκος της Μπραγκάνσα
Θυρεός

Ο Αλφόνσος, πορτογαλ. Afonso (1400 - 1460) από τον Οίκο των Αβίς-Μπραγκάνσα ήταν 1ος μαρκήσιος της Βαλένσα και 4ος κόμης τού Οουρέμ (1422-60).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Αλφόνσου δούκα της Μπραγκάνσα και της Βεατρίκης Περέιρα, κόρης και κληρονόμου τού Νούνο-Άλβαρες κόμη τού Μπαρσέλος, κοντόσταυλου της Πορτογαλίας και επιμελητή της χώρας.

Το 1422 ο πάππος του Νούνο Άλβαρες Περέιρα τού χορήγησε την κομητεία τού Οουρέμ, πράξη που την επικύρωσε ο Εδουάρδος της Πορτογαλίας το 1433. Ο Αλφόνσος εστάλη από τον βασιλιά ως ειδικός πρέσβης στη Σύνοδο της Βασιλείας το 1436 και στη Σύνοδο της Φλωρεντίας το 1439. Τότε επισκέφθηκε τη Φερράρα και τη Ρώμη. Ο Αλφόνσος Ε΄ της Πορτογαλίας το 1451 τού παραχώρησε τον τίτλο τού μαρκησίου της Βαλένσα. Ήταν ο πρώτος ευγενής στην Πορτογαλία, που έγινε μαρκήσιος.

Το 1451 συνόδευσε την Ελεονώρα, κόρη τού Εδουάρδου και αδελφή τού Αλφόνσου Ε΄, από τη Λισαβόνα στο Λιβόρνο, όπου συνάντησε τον αρραβωνιαστικό της Φρειδερίκο Γ΄ των Αψβούργων της Γερμανίας. Ο πάπας Νικόλαος Ε΄ τους πάντρεψε στη Ρώμη. Το 1458 ο Αλφόνσος έλαβε μέρος στην αποστολή στη Βόρεια Αφρική, η οποία κατέληξε στην κατάληψη της πόλης Αλκάσαρ Σεγκουέρ τού Μαρόκου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη μη νόμιμη σχέση του με τη δόνα Βεατρίκη ντε Σούσα είχε ένα φυσικό τέκνο:

  • (νόθος) Αλφόνσος. Ο Ιωάννης Β΄ της Πορτογαλίας, γιος τού Αλφόνσου Ε΄, τού ζήτησε να ακολουθήσει εκκλησιαστική σταδιοδρομία και πράγματι έγινε επίσκοπος της Έβορα. Είχε ενα φυσικό τέκνο:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]