Αλκιμέδοντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Αλκιμέδοντας (Αλκιμέδων, από τις λέξεις αλκή + μέδων, δηλαδή αυτός που σκέπτεται να αμυνθεί) είναι γνωστά τα παρακάτω 4 πρόσωπα:

  1. Αρκάδας ήρωας, που έδωσε το όνομά του σε ομώνυμη πεδιάδα. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν ο Αλκιμέδοντας έμαθε ότι η κόρη του Φιαλώ ή Φιλλώ γέννησε εξώγαμο παιδί από τον Ηρακλή, οργίσθηκε και για να ξεπλύνει τη ντροπή του την έδεσε μαζί με το παιδί της σε ένα δένδρο πάνω στο βουνό για να κατασπαραχθούν από τα θηρία. Ο Ηρακλής όμως έσωσε τη μητέρα και το παιδί, το οποίο οι Αρκάδες το ονόμασαν Αιχμαγόρα.
  2. Πειρατής από την Τυρρηνία που μεταμορφώθηκε από τον θεό Διόνυσο σε δελφίνι.
  3. Γιος του Λαέρκους, ένας από τους υπαρχηγούς των Μυρμιδόνων (αρχηγός ήταν ο Αχιλλέας) κατά τον Τρωικό Πόλεμο. Ο Αλκιμέδων ήταν άριστος αρματηλάτης και μετά τον φόνο του Πατρόκλου πολέμησε μαζί με τον Αυτομέδοντα ενάντια στους Τρώες ως ηνίοχος του Αχιλλέα. Αυτός ο Αλκιμέδων αναφέρεται στην Ιλιάδα (Π 197).
  4. Λοκρός πολεμιστής του Τρωικού Πολέμου, ένας από τους άνδρες του Αίαντα του Λοκρού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969, σελ. 100
  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την 6η γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901, σελ. 51