Αλίκη της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αλίκη της Βρεττάνης)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλίκη της Βρετάνης
Sceau d'Alix - Duchesse de Bretagne.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1200
Βρετάνη
Θάνατος 21  Οκτωβρίου 1221
Νάντη
Τόπος ταφής Αββαείο του Βιλνέβ
Θρησκεία Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Πέτρος Α΄ της Βρετάνης
Τέκνα Ιωάννης Α΄ της Βρετάνης
Γιολάντα της Βρεττάνης
Γονείς Γκυ του Τουάρ και Κωνσταντία της Βρετάνης
Αδέλφια Αρθούρος Α΄ της Βρετάνης (ετεροθαλής αδελφός από μητέρα)
Ελεονώρα της Βρεττάνης (ετεροθαλής αδελφή από μητέρα)
Matilda of Brittany (ετεροθαλής αδελφή από μητέρα)
Αικατερίνη του Τουάρ (αδελφή)
Οικογένεια List of viscounts of Thouars

Η Αλίκη της Βρετάνης (Alix de Thouars, 120021 Οκτωβρίου 1221) ήταν νόμιμη δούκισσα της Βρετάνης (12031221), κόρη της Κωνσταντίας, δούκισσας της Βρετάνης, και του Γκυ του Θουάρ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μητέρα της πέθανε πάνω στην γέννα του αδελφές της, Αικατερίνης και Μαργαρίτας. Τα μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέλφια της ήταν ο Αρθούρος Α΄, δούκας της Βρετάνης, και η Ελεονώρα της Βρετάνης, παιδιά της Κωνσταντίας και του Γοδεφρείδου Πλανταγενέτη.

Με τον θάνατο του Ριχάρδου Α΄ της Αγγλίας, ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα στον νέο βασιλιά Ιωάννη τον Ακτήμονα και τα αδέλφια της, όπου στην μάχη του Μιρεμπώ (1202) συνελήφθησαν. Η Ελεονώρα φυλακίστηκε και ο Αρθούρος δολοφονήθηκε. Αμέσως οι ευγενείς της Βρετάνης την κήρυξαν δούκισσα από φόβο μήπως ο Ιωάννης ο Ακτήμων καταλάβει την περιοχή τους. Ο πατέρας της έγινε αντιβασιλιάς στο όνομά της ως το 1206, οπότε ο ίδιος ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας έγινε αντιβασιλιάς της Βρετάνης στο όνομα της μικρής Αλίκης. Το 1213 παντρεύτηκε τον ξάδελφο του Φιλίππου Β΄, Πέτρο του Ντρε, που έγινε αντιβασιλιάς.

Πέθανε πάνω στην γέννα του τελευταίου της παιδιού και την διαδέχθηκε ο γιος της, Ιωάννης Α΄ της Βρετάνης, ενώ ο πατέρας του Πέτρος παρέμεινε αντιβασιλιάς στο όνομά του, μέχρι το 1237.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alix, Duchess of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).