Αλέξανδρος Παπαδόγγονας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλέξανδρος Παπαδόγγονας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 12  Ιουλίου 1931
Τρίπολη
Εθνικότητα Έλληνες
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα Νέα Δημοκρατία
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατός /Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών)
Υπουργός Συγκοινωνιών της Ελλάδας
Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας
Βραβεύσεις Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Γεωργίου Α΄‎
Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας

Ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας του Διονυσίου (γεν. στις 12 Ιουλίου 1931) είναι Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός που ψηφίστηκε βουλευτής και έγινε Υπουργός Συγκοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Τρίπολη. Προέρχεται από στρατιωτική οικογένεια της Μάνης. Σπούδασε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στη Ναυτική Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Αμύνης του ΝΑΤΟ. Μετεκπαιδεύτηκε στις Σχολές Υποβρυχίων τόσο της Ελλάδος όσο και των ΗΠΑ καθώς επίσης στη Σχολή Ναρκοπολέμου και Σχολή Οικονομικών Ναυτικού. Υπηρέτησε σε πολλά πολεμικά πλοία και υποβρύχια καθώς και σε επιτελικές θέσεις του Βασιλικού Ναυτικού. Έλαβε ενεργό μέρος στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού το 1973 όπου για τη δραστηριότητά του εκείνη συνελήφθη και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Μετά τη μεταπολίτευση το 1974 επανήλθε στο Πολεμικό Ναυτικό ως μηδέποτε διωχθείς απ΄ όπου και αποχώρησε το ίδιο έτος προκειμένου ν΄ ασχοληθεί με τη πολιτική και να λάβει μέρος στις εκλογές. Εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με τη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και ανέλαβε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (1974-1977). Επανεκλέχθηκε βουλευτής στην Α΄Περιφέρεια Αθηνών το 1977 και ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Στην κυβέρνηση της ΝΔ του 1990, ανέλαβε ξανά υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, από το 1992 ως το 1993.

Ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας έχει τιμηθεί από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος, τον Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου, καθώς επίσης και με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας. Επίσης έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας (Γαλλίας) και τον Ταξιάρχη του Τάγματος Βλαδιμηρέσκου (Ρουμανίας). Πρόσφατα εκ της θέσεως που κατέχει ως Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος τιμήθηκε και από τον Πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Who's Who 1979" σελ.513.
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τομ. 48ος, σελ.100.