Αλέξανδρος Ι. Παππάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξανδρος Ι. Παππάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19  Δεκεμβρίου 1898
Αθήνα
Θάνατος10  Μαΐου 1984
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθηγητής πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλέξανδρος Ι. Παππάς (Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 1898 - 10 Μαΐου 1984) ήταν καθηγητής και πρύτανις του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα και γονείς του ήταν ο Ιωάννης Δημητρίου Παππάς, και η Πηνελόπη Ναούμ. Πήγε στο δημοτικό σχολείο Μακρή και εν συνεχεία στο 1ο γυμνάσιο της Πλάκας. Μετά το τέλος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου τοποθετείται καθηγητής στη σχολή Ευελπίδων. Από το 1919 λαμβάνει μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία ως λοχαγός του πυροβολικού στην Ανεξάρτητη Μεραρχία. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή γυρίζει στην Αθήνα, όπου εγγράφεται στη μαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία παίρνει το δίπλωμα. Το 1925-1926 κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη μηχανολογία στο Παρίσι. Έγινε Διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Αιξ αν Προβάνς με εργασία στον τομέα της Θεωρίας Πιθανοτήτων. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

Το 1930 εκλέγεται καθηγητής στην έδρα βλητικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 1931 παντρεύεται την Αννέττα Δοανίδου. Απολύεται το 1935 γιατί ήταν βενιζελικός, και ξαναπροσλαμβάνεται μερικούς μήνες αργότερα. Παραιτείται από το στρατό με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1940 επιστρατεύεται. Μετά το τέλος του πολέμου, γίνεται σύμβουλος του υπουργού Βιομηχανίας. Υπηρέτησε στον ΣΕΚ (σημερινό ΟΣΕ) και έφτασε μέχρι και την θέση του Αντιπροέδρου. Ήταν Μέλος του Δ.Σ. των εταιρειών «Μεταλλευτική Ένωσις Α.Ε.», «ΕΜΑΓΕ Αθανάσιος Κώνστας ΑΕ». Υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου από της Ιδρύσεως της το 1958 μέχρι σχεδόν του θανάτου του, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου προς διάδοση ωφελίμων βιβλίων] και της Σεβαστοπουλείου Σχολής. Υπήρξε Πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΗ (1963-1966). Εξελέγη κοσμήτωρ της Σχολής Μηχ/γων-Ηλ/γων και πρύτανης Ε.Μ.Π (1959-1961). Το 1969 βγαίνει στη σύνταξη σε ηλικία 71 ετών. Εργάστηκε στην επιτροπή ανασυγκρότησης με τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη.

Απεβίωσε στις 10 Μαΐου 1984 μετά από σύντομη ασθένεια στην κατοικία του στην Αθήνα.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στατιστική για μηχανικούς
  • Μηχανουργική Τεχνολογία - τόμος Ι έκδοση 1964

Ομιλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]