Αιώνιοι Ηγέτες της Βόρειας Κορέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το μνημείο Μάνσου, στην Πιονγιάνγκ, με τους δύο Αιώνιους Ηγέτες της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ-σονγκ (αριστερά) και Κιμ Τζονγκ-ιλ (δεξιά).

Ο όρος Αιώνιοι Ηγέτες της Βόρειας Κορέας, επίσημα ως Αιώνιοι Ηγέτες της Τζούτσε Κορέας, αναφέρεται στην πρακτική της απονομής μεταθανάτιων τίτλων σε νεκρούς ηγέτες της Βόρειας Κορέας. Ο επίσημος τίτλος καθορίστηκε μέσα σε μία γραμμή στο προοίμιο του Συντάγματος, όπως τροποποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2016, καθώς και σε μεταγενέστερες αναθεωρήσεις.

Ανάφερε (στην αρχική έκδοση):[1]

Υπό την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και ο λαός της Κορέας θα υποστηρίξουν τους μεγάλους συντρόφους Κιμ Ιλ-σονγκ και Κιμ Τζονγκ-ιλ ως αιώνιους ηγέτες της Τζούτσε Κορέας...

Ιστορία τίτλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προεδρία Βόρειας Κορέας πριν το 1994[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταθανάτιο πορτρέτο του Κιμ Ιλ-σονγκ
Μεταθανάτιο πορτρέτο του Κιμ Τζονγκ-ιλ
Μεταθανάτια επίσημα πορτρέτα των Κιμ Ιλ-σονγκ και Κιμ Τζονγκ-ιλ.

Η θέση του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας θεσπίστηκε στο Σύνταγμα της Βόρειας Κορέας το 1972. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Κιμ Ιλ-σονγκ κατείχε τόσο τη θέση του προέδρου όσο και του γενικού γραμματέα του Εργατικού Κόμματος της Κορέας.

Το 1972, η προεδρία όμως θεσπίστηκε, με τον Κιμ Ιλ-σονγκ να εκλέγεται σε αυτή τη θέση από την Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, στις 28 Δεκεμβρίου 1972. Ο Κιμ υπήρξε πρόεδρος μέχρι και το 1994, όπου και πέθανε. Μετά τον θάνατό του, η θέση έμεινε κενή, με τον διάδοχό του Κιμ Τζονγκ-ιλ να μην λαμβάνει τελικά αυτόν τον τίτλο.

«Αιώνιος Πρόεδρος»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998, με μια αναθεώρηση του συντάγματος, η θέση της προεδρίας στη χώρα καταργήθηκε, με τον Κιμ Ιλ-σονγκ, να κηρύσσεται ως ο «Αιώνιος Πρόεδρος». Συγκερκιμένα, το προοίμιο του Συντάγματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας ανέφερε (5 Σεπτεμβρίου 1998):[2]

Υπό την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και ο λαός της Κορέας θα έχουν τον μεγάλο ηγέτη και σύντροφο Κιμ Ιλ-Σουνγκ με τη μεγαλύτερη εκτίμηση ως τον αιώνιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Ο πρόεδρος ήταν ο de jure αρχηγός του κράτους της Βόρειας Κορέας, αλλά οι εξουσίες του ασκούνταν από τον «ιερό ηγέτη» της κρατικής ιδεολογίας του έθνους που ονομαζόταν Τζούτσε. Σύμφωνα με τους Άσλι Τζ. Τέλις και Μάικλ Γουίλς, αυτή η τροπολογία στο προοίμιο ήταν ένδειξη του μοναδικού χαρακτηριστικού της Βόρειας Κορέας, δηλαδή ένα θεοκρατικό κράτος που βασίζεται στην προσωπολατρεία που περιβάλλει τον Κιμ Ιλ-σονγκ. Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα υιοθέτησε κι ένα ημερολόγιο Τζούτσε που χρονολογείται από το 1912, ήτοι το έτος γέννησης του Κιμ Ιλ-σονγκ.[3]

Αιώνιος Γενικός Γραμματέας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο του Κιμ Τζονγκ-ιλ, το 2012, το Σύνταγμα τροποποιήθηκε ξανά και τον κήρυξε ως Αιώνιο Γενικό Γραμματέα του Εργατικού Κόμματος της Κορέας καθώς και Αιώνιο Πρόεδρο της Εθνικής Άμυνας. Έτσι, ο τίτλος για τον ηγέτη του κόμματος άλλασε σε ο "Πρώτος Γραμματέας".

Το 2016, ο τίτλος Αιώνιοι Ηγέτες της Τζούτσε Κορέας αφορούσε, με τροποποίηση του Συντάγματος, και τον Κιμ Ιλ-σονγκ και τον Κιμ Τζονγκ-ιλ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Constitution of North Korea (2012) Wikisource
  2. Constitution of North Korea (1972) Wikisource
  3. Ashley J. Tellis· Michael Wills (30 Σεπτεμβρίου 2007). Domestic Political Change and Grand Strategy. NBR. σελ. 128. ISBN 978-0-9713938-8-2. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kim Jong-il (1994). Let Us Hold the Great Leader Comrade Kim Il Sung in High Esteem as the Eternal President of Our Republic.