Δυναστεία των Κιμ (Βόρεια Κορέα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δυναστεία των Κιμ
ΧώραΒόρεια Κορέα
ΙδρυτήςΚιμ Ιλ-σουνγκ
ΕπικεφαλήςΚιμ Τζονγκ-ουν
ΜέληΚιμ Ιλ-σουνγκ
Κιμ Τζονγκ-ιλ
Κιμ Τζονγκ-ουν
Συνδεδεμένα μέληΣύζυγοι του Κιμ Ιλ-σουνγκ: Κιμ Τζονγκ-σουκ, Κιμ Σονγκ-ε
Υιοί του Κιμ Ιλ-σουνγκ: Κιμ Μαν-ιλ, Κιμ Πιονγκ-ιλ
Θυγατέρες του Κιμ Ιλ-σουνγκ: Κιμ Κιονγκ-χάι, Κιμ Τζονγκ-τζιν
Σύζυγοι Κιμ Τζονγκ ιλ: Χονγκ Ιλ-τσον, Κο Γιονγκ-χάι, Κιμ Γιονγκ-σουκ
Υιοί Κιμ Τζουγκ-ιλ: Κιμ Τζονγκ-ναμ, Κιμ Τζονγκ-σουλ
Θυγατέρες του Κιμ Τζονγκ-ιλ: Κιμ Γιο-τζονγκ, Κιμ Σολ-σονγκ
Σύζυγος Κιμ Τζονγκ-ουν: Ρι Σολ-τζου
ΔιακρίσειςΑνώτατοι Ηγέτες της Βόρειας Κορέας
ΠαραδόσειςΤζούτσε
ΠεριουσίαΚουμσουσάν Παλάτι του Ήλιου

Η Δυναστεία των Κιμ (κορεατικά: 김일성가), γνωστή στη Βόρεια Κορέα και ως Γραμμή Αίματος του Παεκτού, είναι μία γενεολογία τριών γενιών, με αρχή αυτής τον πρώτο Ανώτατο Ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ-σουνγκ. Το 1948 ο Κιμ ανέλαβε την εξουσία στη Βόρεια Κορέα μετά την απελευθέρωση από τους Ιάπωνες. Το 1950, επιχείρησε να ενοποιήσει την κορεατική χερσόνησο, με τον Πόλεμο της Κορέας, χωρίς επιτυχία. Η επιρροή που ασκούσε στη χώρα του κατέληξε να δημιουργήσει αρχής γενομένης τη δεκαετία του 1980 μία προσωπολατρεία προς τους ηγούντες και επίσης καθιέρωσε και τη δική του φιλοσοφία Τζούτσε. Όλα αυτά τα κληροδότησε και στους απογόνους του και κατοπινούς ηγέτες της χώρας, Κιμ Τζονγκ-ιλ (γιος του) και Κιμ Τζονγκ-ουν (εγγονός του).

Σε αντίθεση με άλλα πρώην ή τωρινά σοσιαλιστικά κράτη, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας αντιμετωπίζεται ως με τρόπο τέτοιο όπως και μία βασιλική οικογένεια.[1] Μάλιστα δε το 2013 με τροποποίηση στις 10 Αρχές Ενός Μονολιθικού Ιδελογικού Συστήματος, αναφέρθηκε ότι τα μέλη του κόμματος και της επανάστασης θα πρέπει, αιώνια, να φέρουν το αίμα της γραμμής αίματος του Παεκτού.[2] Αν και η οικογένεια των Κιμ κυβερνεί τη χώρα από το 1948, ελάχιστα είναι επίσημα γνωστά για την οικογένεια. Στην προσωπολατρεία που δημιουργήθηκε από τον Κιμ Ιλ-σουνγκ, δεκάδες συμβολικοί τίτλοι ακολουθούν τα μέλη της οικογένειας, όπως για παράδειγμα η μητέρα του ονομάζεται «Μητέρα της Κορέας», ενώ η πρώτη σύζυγός του «Μητέρα της Επανάστασης».[1] Ενώ κι ο γιος του Κιμ Τζονγκ-ιλ, είχε δεκάδες τίτλους.

Η τρέχουσα κεφαλή της Δυναστείας είναι ο Κιμ Τζονγκ-ουν, ο οποίος, φυσικά, είναι και ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας.[3] Υπάρχουν κάποιοι διάδοχοι της θέσης του, αλλά τίποτα δεν είναι επιβεβαιωμένο. Μερικοί πιθανότεροι είναι, σίγουρα, η αδελφή του Κιμ Γιο-τζονγκ, η οποία αναδύεται ως μεγάλο πολιτικό αστέρι στη χώρα.[4] Φυσικά από μικρή ηλικία έχει προετοιμαστεί για αυτό και σίγουρα είναι από τις σημαντικότερες πολιτικές φιγούρες της χώρας.[4] Άλλος πιθανός κληρονόμος θα ήταν και ο μόνος εν ζωή γιος του Κιμ Ιλ-σουνγκ, Κιμ Πιονγκ-ιλ. Λέγεται δε ότι λόγω φύλου ίσως έχει περισσότερες πιθανότητες, ωστόσο δεν έχει τις συνδέσεις της προηγούμενης.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Next of Kim». The Economist. The Economist Group. 23 Σεπτεμβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2013. 
  2. The Twisted Logic of the N.Korean Regime Αρχειοθετήθηκε 13 January 2017 στο Wayback Machine., Chosun Ilbo, 13 August 2013, Accessed date: 11 January 2017.
  3. «The Kim Family Tree». Time. Time Inc. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  4. 4,0 4,1 White, Edward· Manson, Katrina (27 Απριλίου 2020). «How Kim's sister could be next in line to rule North Korea». www.ft.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2020. 
  5. hermesauto (29 Απριλίου 2020). «Kim Jong Un's uncle suddenly relevant after four decades abroad». The Straits Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2020. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]