Αθανάσιος Καυκαλίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αθανάσιος Καυκαλίδης
DrK1975.jpg
Γέννηση 1919
Αθήνα
Θάνατος 1989
Αθήνα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Σπουδές Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τέκνα Ζέφυρος Καυκαλίδης
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότητα ψυχίατρος, νευρολόγος και συγγραφέας

Ο Δρ. Αθανάσιος Καυκαλίδης ήταν Έλληνας νευροψυχίατρος. Γεννήθηκε το 1919 και απεβίωσε το 1989 στην Αθήνα.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνων και εκανέ μεταπτυχιακές σπουδές στην νευρολογία, στην πειραματική νευροφυσιολογία, στην νευροχειρουργική και στην ψυχιατρική στο γενικό νοσοκομείο «Πρίγκιπας της Ουαλίας» (Prince of Wales), στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου, στο "Serafimer Lazarettet" και στο "Karolinska Institutet" στην Στοκχόλμη καθως και στο «Αιγινήτειο» νοσοκομείο στην Αθήνα.

Από το 1960 ως το 1987 αφιέρωσε πολύ χρόνο στην κλινική έρευνα του τομέα της ψυχεδελικής ψυχοθεραπείας, χρησιμοποιώντας ουσίες όπως το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (LSD), την ψιλοκυβίνη και την κεταμίνη. Στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Ψυχιατρικής στη Μαδρίτη, το 1966, παρουσίασε μια μελέτη με θέμα την ενδομήτρια ζωή, πρωτοπορώντας στον τομέα της προγεννητικής και περιγεννητικής ψυχολογίας. Παρουσίασε επιπλέον μελέτες για τις ενδομήτριες εμπειρίες και τις επιπτώσεις τους στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Ψυχοθεραπείας στο Βίζμπαντεν της Γερμανίας (1967), στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στη Θεσσαλονίκη (1972) και την Αθήνα (1975) και στο Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής στην Αθήνα (1979).

Είχε προσκληθεί στην Κύπρο από την Παγκύπρια Κοινότητα για την Πνευματική Υγεία για να δώσει μια σειρά διαλέξεων πάνω στο θέμα των εμπειριών κατά την ενδομήτρια ζωή και των επιπτώσεων τους στην καθημερινότητα (1980). Κατά τη περίοδο 1983 - 1984 είχε προσκληθεί στην Αυστραλία, όπου έδωσε σειρά διαλέξεων για την κλινική του έρευνα με την κεταμίνη. Έχει δημοσιεύσει εργασίες του για το LSD και τις ψυχοθεραπευτικές χρήσεις του στο «Annales Medico-psychologiques de Paris» (1963), στην «Exerpta Medica» (1968) και στο «Proceedings of the IV World Congress of Psychiatry, Marid» (1966).

Τα δύο μεγάλα έργα του, τα βιβλία «Η γνώση της μήτρας» και «Η δύναμη της μήτρας», είχαν εκδοθεί πρώτα στην Ελλάδα, το 1980 και το 1987 αντίστοιχα. Δύο χρόνια μετά το θάνατο του διοργανώθηκε το 1ο Συνέδριο Αυτοψυχογνωσίας στη μνήμη του, για τη συνεισφορά του στην ψυχοθεραπεία, την ψυχιατρική και την φιλοσοφία.

Το βιβλίο του «Η γνώση της μήτρας» γράφτηκε μετά από πολλά χρόνια κλινικής έρευνας που διεξήγαγε ο ίδιος περί του υποσυνείδητου και των πνευματικών διαταραχών. Είναι βασισμένο στης εμπειρίες και στα συμπεράσματα 16 ατόμων που ξαναβίωσαν τις συνθήκες της ενδομήτριας ζωής και της εξώθησης-γέννησης κατά την διάρκεια συνεδριών με χρήση ψυχεδελικών ουσιών. Τα 16 άτομα συνειδητοποίησαν ότι η ποιότητα της ενδομήτριας ζωής και οι συνθήκες κατά τη εξώθηση-γέννηση είχαν τεράστιες επιπτώσεις στην καθημερινότητα τους. Η μέθοδος με την οποία επιτυγχάνεται αυτή η γνώση ονομάζεται «αυτοψυχογνωσία». Η αυτοψυχογνωσία είναι μια νευρωνική διαδικασία η οποία παράγει συγκινησιακές-διανοητικές συνειδητοποιήσεις για το περιεχόμενο του υποσυνείδητου και τα κίνητρα της συμπεριφοράς.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Ελληνικά

 • Η Γνώση της Μήτρας. Η Αυτοψυχογνωσία με Ψυχοδηλωτικά φάρμακα. Εκδόσεις Ολκός. 1980
 • Η Δύναμη της Μήτρας και η Υποκειμενική «Αλήθεια». Εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος. 1987
 • Αυτοψυχογνωσία. Εκδόσεις Οδυσσέας. 1989
 • Ζέφυρος A. Καυκαλίδης. Συζητώντας με τον Dr. K. Ψυχοδηλωτικά φάρμακα και ψυχοθεραπεία. Εκδόσεις Πάτμος. 2010

Σε άλλες γλώσσες

 • The Knowledge of the Womb, Autopsychognosia with Psychedelic Drugs, 1995 (Αγγλικά)
 • «Application thérapeutique de la diéthylamide de l' acide d-lysergique (Delyside ou LSD-25) sur les psychonévroses», Annales médico-psychologiques, Paris, t. 2, 121e année, no 2, σσ. 191– 200. 1963 (Γαλλικά)
 • "A Case of homosexuality treated with LSD-25". Proceedings of the IV World Congress of Psychiatry, Madrid. 1966 (Αγγλικά)
 • "Intra-uterine security: The cause of the Oedipus and Electra Complexes in two cases treated with LSD25". The international journal of prenatal and perinatal Psychology and Medicine, V. 8, No 4, σσ. 427-431, December 1996. (Αγγλικά)
 • "Causes of Sexual Conflicts - Effects on Behavior", communiqué at the VII Panhellenic Congress of Psychiatry, Athens. 1975 (Αγγλικά)
 • The rejecting womb, Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, Σίδνεϊ, Δεκέμβριος 1983 (Αγγλικά)
 • The Power of the Womb and the 'Subjective Truth', Triklino House. 1998 (Αγγλικά)
 • The Knowledge of the Womb, Autopsychognosia with Psychedelic Drugs, Authorhouse, USA. 2005
 • Kafkalides Z. Studies on Prenatal Psychology and Psychedelic Science, Triklino House. 2014

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Athanasios Kafkalides της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).