Αδαλβέρτος Α΄ της Τοσκάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αδαλβέρτος Α΄ της Τοσκάνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση820 (περίπου)
Ιταλία
Θάνατος886
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςRothilde of Spoleto
ΤέκναΑδαλβέρτος Β΄ της Τοσκάνης
ΓονείςΒονιφάτιος Β΄ της Τοσκάνης
ΟικογένειαΟίκος των Βονιφατιδών

Ο Αδαλβέρτος Α΄, γερμ.: Adalbert I (π. 820 – 886 [1]) από τον Οίκο των Βονιφατιδών ήταν μάργραβος της Τοσκάνης από το 847 περίπου και ο προστάτης της νήσου Κορσικής (tutor Corsicae insulae).

Ήταν γιος του Βονιφάτιου Β΄ μαργράβου της Τοσκάνης, που είχε εκπέσει από τα φέουδα του από τον βασιλιά Λοθάριο Α΄ της Φραγκίας και διάδοχος του μεγαλύτερου αδελφού του Αγάνου. Η βασιλεία του Aδαλβέρτου Α΄ ήταν μακρά και επιτυχημένη.

Πήρε το μέρος του Καρλομάν βασιλιά της Βαυαρίας, εναντίον του Καρόλου Β΄ του Φαλακρού, βασιλιά της Δυτικής Φραγκίας, στον αγώνα για το βασίλειο της Λομβαρδίας, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος υποστηρίχθηκε από τον πάπα. Όταν η Ρωμαϊκή Αυλή επέμενε σε αυτή την «παρέμβαση», ο Aδαλβέρτος Α΄ βάδισε στη Ρώμη, ανάγκασε τον Ιωάννη Η΄ να καταφύγει στη βασιλική του Αγίου Πέτρου και ανάγκασε τους Ρωμαίους πολίτες να ορκιστούν πίστη στον Καρλομάν. Ο αφορισμός από τον πάπα Ιωάννη Η΄ είχε μικρή επίδραση επάνω του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Ρότιλντ του Σπολέτο, κόρη του Γουίδων Α' δούκα του Σπολέτο [2] και αδελφή των Λαμβέρτου Α΄ και Γουίδων Γ΄ δουκών του Σπολέτο.

Απεβίωσε το 884 ή, πιθανότερα το 886, και τον διαδέχθηκε ο γιος του Aδαλβέρτος Β΄.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wickham, Chris (1990). Early Medieval Italy: Central Power and Local Society 400-1000. University of Michigan Press. σελ. 59. ISBN 978-0-472-08099-1. 
  2. Reuter 1999, σελ. 702.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Reuter, Timothy, επιμ. (1999). The New Cambridge Medieval History. 3, C.900-c.1024. Cambridge University Press.