Αγία Οικογένεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υαλογραφία της Αγίας Οικογένειας στον Καθεδρικό Ναό της Αμώμου Συλλήψεως, στο Ντίλι του Ανατολικού Τιμόρ
Ραφαήλ: «Η Αγία Οικογένεια», 1518
Πολιντόρο ντα Λαντσιάνο (1515-1565): «Η Αγία Οικογένεια με άγγελο», περ. 1540 (ιδιωτική συλλογή)

Η Αγία Οικογένεια στον Χριστιανισμό είναι η οικογένεια που αποτελείται από το Θείο Βρέφος Ιησού Χριστό, την Παναγία και τον Άγιο Ιωσήφ τον Μνήστορα.

Στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία η Αγία Οικογένεια ως σύνολο έχει τη δική της εορτή, στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στην Αγία Γραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γαλλική χάρτινη εικόνα με την Αγία Οικογένεια. University of Dayton Libraries.

Τα τέσσερα Ευαγγέλια δεν αναφέρουν πολλά στοιχεία για τον βίο της Αγίας Οικογένειας στα χρόνια πριν από την έναρξη της δημόσιας αποστολής του Ιησού.[1]

Οι Ματθαίος και Λουκάς διηγούνται τα γεγονότα από τα χρόνια αυτά, συγκεκριμένα την Περιτομή του Ιησού, την Υπαπαντή, τη Φυγή στην Αίγυπτο, την επιστροφή στη Ναζαρέτ και την εύρεση του δωδεκαετούς Ιησού στον Ναό.[2] Οι γονείς του Ιησού ήταν όπως φαίνεται θρησκευόμενοι Ιουδαίοι, καθώς ο Λουκάς αναφέρει ότι έπαιρναν τον Ιησού μαζί τους στο ετήσιο προσκύνημά τους στα Ιεροσόλυμα, μαζί με άλλες πιστές εβραϊκές οικογένειες.

Η εορτή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όπως και εν μέρει στην Αγγλικανική Εκκλησία, η Αγία Οικογένεια ως σύνολο έχει τη δική της εορτή. Ο βασικός σκοπός για την καθιέρωση της εορτής αυτής ήταν η παρουσίαση της Αγίας Οικογένειας ως προτύπου για τις χριστιανικές οικογένειες.[2] Είναι κινητή εορτή, καθώς εορτάζεται την Κυριακή ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Αν τα Χριστούγεννα (και επομένως και η Πρωτοχρονιά) πέφτουν Κυριακή, τότε η Αγία Οικογένεια εορτάζεται στις 30 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή.

Η εορτή καθιερώθηκε το 1893 από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ΄ και αρχικώς τοποθετήθηκε την Κυριακή της εβδομάδας αποδόσεως των Θεοφανείων, δηλαδή την Κυριακή μεταξύ της 7ης και της 13ης Ιανουαρίου. Μεταφέρθηκε στο σημερινό της ημερολογιακό διάστημα με την αποστολική επιστολή «Mysterii Paschalis» (Φεβρουάριος 1969) του Πάπα Παύλου ΣΤ΄.

Στην τέχνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγία Οικογένεια αποτελεί διαχρονικά ένα δημοφιλές θέμα στη χριστιανική τέχνη. Μερικοί από τους πλέον γνωστούς κλασικούς καλλιτέχνες που το έχουν ζωγραφίσει είναι:

Προστασία και έθιμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της Αγίας Οικογενείας είναι οι προστάτες άγιοι της ιεραποστολικής Αδελφότητας του Τιμίου Σταυρού: Η γυναικεία αδελφότητα είναι αφιερωμένη στην Άμωμη Καρδία της Θεοτόκου, η ανδρική αδελφότητα στον Άγιο Ιωσήφ και η ιερατική αδελφότητα του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Καρδία του Ιησού. Οι «Υιοί της Αγίας Οικογενείας» είναι μία διαφορετική θρησκευτική αδελφότητα, με έδρα τη Βαρκελώνη, που ιδρύθηκε το 1864.

Ο Ρωμαιοκαθολικός Καθεδρικός Ναός της «Αγίας Οικογένειας της Ναζαρέτ» είναι ναός στην Τάλσα (Οκλαχόμα) και έδρα της ομώνυμης επισκοπής των ΗΠΑ.[6]

Μια συνήθεια των ευσεβών Ρωμαιοκαθολικών είναι να γράφουν τα αρχικά «J.M.J.» στο επάνω μέρος επιστολών και προσωπικών σημειώσεών τους, ως μια αναφορά στον Ιησού, τη Μαρία και τον Ιωσήφ, τα μέλη της Αγίας Οικογένειας.[7]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Martin, James: "The Holy Family", Catholic Update». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 «Strasser O.S.B., Bernard. With Christ Through the Year». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  3. «"The Holy Family", Art in the Bible». Artbible.info. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2019. 
  4. «"The Holy Family", New York Metropolitan Museum of Art». Metmuseum.org. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2019. 
  5. "The Holy Family", The J. Paul Getty Museum Αρχειοθετήθηκε 2014-01-02 στο Wayback Machine.
  6. «Cathedral of the Holy Family of Nazareth». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  7. Perrotta, Louise Bourassa (Μάρτιος 2000). Saint Joseph. Our Sunday Visitor Publishing. σελ. 149. ISBN 978-0-87973-573-9. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]