Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Το λογότυπο του ιδρύματος
ΣυντομογραφίαΙΘΤΠ
Ίδρυση1998
ΙδρυτήςΒιργινία Τσουδερού
ΤύποςΝΠΙΔ
ΈδραΕλλάδα
Πεδίαθρακικός Πολιτισμός
Ιστότοποςfthrace.gr
Πρόσοψη της καπναποθήκης "Π": Καπναποθήκη Οθωμανικού Μονοπωλίου «Ρεζή» [1]

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης [2] είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός φορέας που δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία της Βιργινίας Τσουδερού και άλλων φίλων της Θράκης, αποβλέποντας στη ευρύτερη ανάδειξη του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής, με παράλληλη ανάπτυξη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού.

Στο διάστημα λειτουργίας του, εξελίχθηκε σε πρότυπο πολιτισμικής οντότητας με την αξιοποίηση, υποδειγματική αναστήλωση και διαχείριση διατηρητέων μνημείων, με ιστορικό και αισθητικό ενδιαφέρον, της βιομηχανικής κληρονομιάς.[3] Οι ποικίλες δράσεις του Ιδρύματος (μονάδα συντήρησης πολιτιστικών τεκμηρίων, τμήματα εκπαίδευσης, βιβλιοθήκη, εκθέσεις, διαλέξεις) στεγάζονται σε συγκροτήματα της περιοχής των καπναποθηκών Ξάνθης με συνολική έκταση στην παρούσα φάση πλέον των 2.000 τ.μ. Σχεδιάζεται ήδη η επέκταση των υποδομών του Ιδρύματος στην Ξάνθη και την Κομοτηνή με την αξιοποίηση και άλλων διατηρητέων κτηρίων, που θα στεγάσουν νέες δράσεις και θα προωθήσουν την προβολή και ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων.

Δράσεις του Ιδρύματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών, οι συναυλίες, τα πολυθεματικά σεμινάρια, οι ευκαιρίες ανάδειξης και προβολής Θρακιωτών δημιουργών, οι οργανωμένες παρεμβάσεις σε μειονεκτούσες πληθυσμιακές ομάδες, οι δραστηριότητες βασισμένες σε επεξεργασμένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις, το εμπλουτισμένο μαθησιακό περιβάλλον και οι παράλληλες δράσεις στα τμήματα εκπαίδευσης, προσδιορίζουν τα ταυτοποιητικά στοιχεία του φορέα αυτού.

Στις πολιτιστικές δράσεις του Ιδρύματος περιλαμβάνονται διαλέξεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, κινηματογραφικά αφιερώματα. Οι εκδηλώσεις αυτές παρέχουν τη δυνατότητα στο κοινό της περιοχής να γνωρίσει και να ανταλλάξει απόψεις για τρέχοντα ζητήματα.

Διαλέξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ίδρυμα οργανώνει με βάση εξαμηνιαίο προγραμματισμό σειρά διαλέξεων με διακεκριμένους ομιλητές από το χώρο της τέχνης, των γραμμάτων και των επιστημών. Παράλληλα, εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών αλλά και νέων δημιουργών φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του. Ειδικά ταχύρυθμα σεμινάρια συμπληρώνουν τις δράσεις και οργανώνονται επίσης ειδικά αφιερώματα στον κινηματογράφο, παιδί, φωτογραφία, λογοτεχνία, ποίηση, ψυχολογία, περιβάλλον, το κρασί κ.α.

Οι ομιλίες καλύπτουν πληθώρα θεμάτων: πολιτιστικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών, νέων τεχνολογιών. Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 250 περίπου διαλέξεις στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη» του Ιδρύματος και στη νέα αίθουσα της καπναποθήκης «Π» με τους Γ. Γραμματικάκη, Φ. Κακριδή, Χ. Γιανναρά, Μ. Γλέζο, Γ. Μπουτάρη, Γ. Πανούση, Β. Κόκκινο, Π. Δήμα, Κ. Ζουράρι, Φ. Αμπατζόγλου, Γ. Κοντογιώργη, Κ. Καραμπελιά, Ν. Λυγερό, Σ. Καργάκο, Χ. Χαραλαμπάκη, Σ. Λυγερό, Ρ. Κράτσα, Χ. Παλιαδέλη, Π. Ζούνη, Ε. Καψωμένο, Γ. Δελαστίκ, Π. Βούλγαρη, Γ. Γιατρομανωλάκη και πολλούς άλλους.

Εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εκθέσεις φιλοξενούν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών ρευμάτων και θεματικών. Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά για τους μικρούς φίλους του Ιδρύματος. Μέχρι σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί οι εκθέσεις της Βουλής των Ελλήνων: «Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27», της Εθνικής Πινακοθήκης: «Συμεών Σαββίδης-Με το άρωμα της ανατολής και τα χρώματα της δύσης», «Ελληνική ζωγραφική 19ος αιώνας» και «Η δεκαετία του ΄30», από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Διαδρομές της Ρώσικης πρωτοπορίας», από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης τα «Ρεύματα κλασσικής δημιουργίας 1923-1969» καθώς και συμμετοχή σε όλες τις Photobiennale-Synkyria και από την Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: «Το Τοπίο» & «Μικρασιάτες Κωσταντινουπολίτες καλλιτέχνες». Επιπλέον, έχουν φιλοξενηθεί ατομικές εκθέσεις των Παναγιώτη Τέτση, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Κώστα Πανιάρα, Σωτήρη Σόρογκα, Δημήτρη Μυταρά, Εδουάρδου Σακαγιάν, Άννας Κωφού, Γ. Μητράκα, καθηγητών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας – Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπεχράκη, Γιάννη Κοντού, Δημήτρης Λέτσιος, Γιώργου Δεπόλα και άλλες 80 περίπου.

Παρουσιάσεις βιβλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οι παρουσιάσεις βιβλίων τόσο στον χώρο του Ιδρύματος όσο και σε διάφορους άλλους χώρους της πόλης έχουν ως στόχο τη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού και την προώθηση του συγγραφικού έργου. Πολλές από αυτές γίνονται σε συνεργασία με Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και διάφορους εκδοτικού οίκους και έχουν παρευρεθεί γνωστοί συγγραφείς όπως ο Π. Τατσόπουλος, Β. Ραπτόπουλος, Α. Ζέη, Α. Βαρελά, Θ. Βαλτινός, Δ. Παπαχρήστος, Π. Μηλιώρη, Γ. Βαρβέρης, Α. Φωστιέρης, Τ. Πατρίκιος, Κ. Γεωργουσόπουλος, Β. Τζανακάρης, Γ. Σκαμπαρδώνης, Κ.Γκιμοσούλης και πολλοί άλλοι. Στο χώρο της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος λειτουργεί ομάδα Ανάγνωσης εδώ και δέκα χρόνια περίπου και από εφέτος και ομάδα Ανάγνωσης Νέων.

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τον κινηματογράφο εκτός από τη λειτουργία για πολλά χρόνια κινηματογραφικής λέσχης, οργανώνεται τα τελευταία χρόνια φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου (σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο), Ισπανόφωνου Κινηματογράφου (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες) και έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις με το Ινστιτούτο Γκαίτε για αντίστοιχο με Γερμανικό Κινηματογράφο.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Οθωμανική Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.). 2008. σελίδες 316–318. ISBN 978-960-214-792-4. 
  2. «Επιχορηγούμενοι Φορείς». ΥΠ.ΠΟ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2011. 
  3. http://www.visitgreece.gr/portal/site/eot/menuitem.f6461d577e1bafc0ace49610451000a0/?vgnextoid=ef65cb4baa8da110VgnVCM100000460014acRCRD&lang_choosen=el[νεκρός σύνδεσμος]
  4. Ξάνθη: Έτσι είμαι[νεκρός σύνδεσμος] άρθρο στην ΕΡΤ (18 Νοεμβρίου 2011).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]