Έσελον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ένα radome στην βάση Menwith Hill της RAF, μια περιοχή με δυνατότητες δορυφορικής ζεύξης που πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται από το ECHELON.

Το Echelon αποτελεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα αναπτυγμένο σήμερα σε δίκτυο, παγκόσμιας ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των ειδών επικοινωνιών (σταθερών, κινητών, δορυφορικών, φωνητικών, τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, e-mail, fax, data), καθώς επίσης συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών σε στρατηγικό επίπεδο. Για την παρακολούθηση μέσω Echelon χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων δορυφόροι υποκλοπής σημάτων SIGINT (Signal Intelligence). Το Echelon έχουν οργανώσει και εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ από την εποχή του ψυχρού πολέμου (από το 1971, ίσως και νωρίτερα ως επίγειο σύστημα από το 1947), σε συνεργασία με τα υπόλοιπα αγγλοσαξονικά κράτη (Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία). Σχέδια συλλογής πληροφοριών από τους αγγλοσάξονες με στόχο την πρώην Σοβιετική Ένωση είχαν ήδη αρχίσει να καταστρώνονται από το 1943-1944. Σήμερα, το Echelon χρησιμοποιείται ακόμη και για βιομηχανική κατασκοπεία (industrial espionage), προς όφελος των αμερικανικών εταιρειών.

Το Echelon διαχειρίζεται η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας NSA (National Security Agency), των ΗΠΑ. Επισημαίνεται, ότι πολλές πληροφορίες για το Echelon που έχουν δημοσιευθεί είναι συγκεχυμένες και παραπλανητικές και σύμφωνα με πόρισμα ερευνητικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου υπερεκτιμημένες.[1]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]