Έγκφριθ της Νορθουμβρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έκγκφριθ της Νορθουμβρίας
Γέννηση άγνωστη τιμή
Θάνατος
Battle of Dun Nechtain
Ιδιότητα μονάρχης
Σύζυγος Æthelthryth
Γονείς Οσουί της Νορθουμβρίας και Eanflæd
Αδέλφια Osthryth, Ælfflæd of Whitby, Άλντφριθ της Νορθουμβρίας, Alhfrith of Deira και Ælfwine of Deira
Αξίωμα βασιλιάς της Νορθουμβρίας ( - )
king of Deira ( - )

Ο Έγκφριθ (Ecgfrith of Northumbria, 645 - 20 Μαΐου 685) ήταν βασιλιάς της Νορθουμβρίας (670-685), βασιλείου στην Μεγάλη Βρετανία.

Ήταν γιος και διάδοχος του Όσουι και έφτασε τη χώρα του στο μέγιστο της ακμής της, αλλά μια ανέλπιστη καταστροφική ήττα ήταν η αιτία να χάσει την ζωή του. Ο ιστορικός Βέδας μας πληροφορεί ότι ήταν όμηρος την εποχή που ο Πέντα εισέβαλε στην Νορθουμβρία (655). Ο Πέντα ηττήθηκε και σκοτώθηκε, κάτι που σήμανε την άνοδο της ισχύος, την κυριαρχία της Νορθουμβρίας και του χριστιανισμού στην Αγγλία.

Από το 664 είχε τοποθετηθεί από τον πατέρα του βασιλιάς της Ντέιρα, τον οποίο διαδέχθηκε όταν πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου 670. Το 660 παντρεύτηκε την Έθελθριθ, κόρη του βασιλιά Άννα της Ανατολικής Αγγλίας, αλλά τη χώρισε λίγο μετά την άνοδό του στο θρόνο, κάτι που τον έφερε σε σφοδρή σύγκρουση με τον αρχιεπίσκοπο της Υόρκης Γουίλφριντ. Η σύγκρουση έληξε με την εξορία του Γουίλφριντ το 678, ενώ ο Έγκφριθ είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο του την Εόρμενμπουργκ.

Στην αρχή της βασιλείας του, νίκησε τους Πίκτους που είχαν σχηματίσει στον βορρά δικό τους αυτόνομο κρατίδιο, καθώς και τον βασιλιά Βούλφχιρ της Μερκίας, κυριεύοντας το Λίντσεϊ (674). Το 679 σε νέα μάχη κατά της Μερκίας υπό τον Έθελρεντ, που είχε παντρευτεί την αδελφή του Έγκφριθ Όσθριθ, ηττήθηκε, ενώ έπεσε στη μάχη στον ποταμό Τρεντ και ο αδελφός του, Έλφγουιν της Ντέιρα. Ειρήνη επανήλθε με την επέμβαση του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Θεοδώρου.

Το 684 έστειλε μια ανεπιτυχή αποστολή στην Ιρλανδία, ενώ την επόμενη χρονιά έκανε νέο πόλεμο κατά των Πίκτων. Αν και θεωρούσε ότι το εγχείρημά του θα καταλήξει σε εύκολη επιτυχία, οι Πίκτοι κατάφεραν να τον ρίξουν σε παγίδα στα απομονωμένα βουνά, συνετρίβη στην μάχη του Νέχτανσμερ, ενώ και ο ίδιος σκοτώθηκε. Τον διαδέχθηκε ο νόθος ετεροθαλής αδελφός του Άλντφριθ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Eddius, Vita Wilfridi (James Raine, Historians of Church of York, Rolls Series, London, 1879 - 1894), 19, 20, 24, 34, 39, 44
  • Bede, Historia ecclesiastica gentis Anglorum (edited by Charles Plummer, Oxford, 1896), iii. 24; iv. 5, 12, 13, 15, 19, 21, 26.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ecgfrith of Northumbria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).