Άουριχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άουριχ
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Πληθυσμός:42.970[1]
Υψόμετρο:4
Τηλ. κωδικός:04941
Ταχ. κώδικας:26603–26607
Πιν. κυκλοφορίας:AUR
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Άουριχ (γερμ. Aurich, δυτ. φριζ. Auwerk) είναι πόλη στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας, πρωτεύουσα ομώνυμου διαμερίσματος στην περιοχή της Φρισίας ή Φριζίας. Με πληθυσμό 42.268 κατοίκους είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ανατολικής Φρισίας μετά το Έμντεν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της πόλεως αρχίζει από το 1276, όταν αναφέρεται ο οικισμός Aurechove στον φρισικό νομικό κώδικα Brokmerbrief. Η ονομασία «Άουριχ» προέρχεται είτε από το φρισικό βαφτιστικό όνομα Affo και τη γη του (reich), είτε στα έργα στην εύφορη και πλούσια σε νερά πεδιάδα του ποταμού Άα. Υπάρχουν πολλές μεσαιωνικές παραλλαγές της ονομασίας: Aurichove, Aurike, Aurikehove, Auerk, Auryke, Auwerckhove, Auwerick, Auwerck, Auwreke, Awerck, Awreke, Awrik, Auwerich και Aurickeshove.

Το 1517 ο Κόμης Έτσαρτ του Οίκου των Σίρκσενα άρχισε να ξαναχτίζει την πόλη μετά από μια επίθεση. Το 1539 έγινε πρωτεύουσα της κομητείας και αργότερα όλης της Ανατολικής Φρισίας, παραμένοντας έδρα των αρχών όταν η Ανατολική Φρισία κληρονομήθηκε από το Βασίλειο της Πρωσίας το 1744. Μετά την ήττα του πρωσικού στρατού στη Μάχη της Ιένας το 1807, το Άουριχ υπάχθηκε στο Βασίλειο της Ολλανδίας. Το 1810 το βασίλειο αυτό προσαρτήθηκε από τη Γαλλία και η πόλη έγινε πρωτεύουσα του τότε Νομού «Εμς-Οριεντάλ» της Α΄ Γαλλικής Αυτοκρατορίας. Μετά το τέλος της εποχής του Μεγάλου Ναπολέοντα, το Άουριχ έγινε πόλη στο Βασίλειο του Αννόβερου το 1815 και κατόπιν προσαρτήθηκε από την Πρωσία το 1866, καθιστάμενο μέρος της Επαρχίας του Αννόβερου.

Από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 23 Δεκεμβρίου 1944 λειτούργησε στην πόλη ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκεντρώσεως, τμήμα του στρατοπέδου Νόιενγκαμμε.[2]

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Άουριχ υπάχθηκε στο νέο κρατίδιο Κάτω Σαξονία της Δυτικής Γερμανίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022». (Γερμανικά) register of German municipalities (2022). Federal Statistical Office. 21  Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 7  Οκτωβρίου 2023.
  2. Το No. 51 «Aurich, Kreis Aurich» στον επίσημο γερμανικό κατάλογο.