Άνα Πάουκερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άνα Πάουκερ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση13  Δεκεμβρίου 1893, Vaslui County
Θάνατος3  Ιουνίου 1960[1]
Βουκουρέστι
ΥπηκοότηταΡουμανία και Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Πολιτικό κόμμαΚομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης και Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
ΣύζυγοςMarcel Pauker
ΣπουδέςΔιεθνής Σχολή Λένιν
Επάγγελμαπολιτικός
δασκάλα
μεταφράστρια
διπλωμάτης
ιατρός
ράφτρα
ΒραβεύσειςΜεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αναγέννησης της Πολωνίας[2]
ΑξίωμαMinister of Foreign Affairs of Romania
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Άνα Πάουκερ (ρουμανικά: Ana Pauker, 13 Φεβρουαρίου 1893 - 3 Ιουνίου 1960), γεννηθείσα ως Χάνα Ρόμπινσον (Hannah Rabinsohn), ήταν Ρουμάνα ηγέτιδα του κομμουνιστικού κινήματος στη Ρουμάνια, καθώς και Υπουργός Εξωτερικών περί της δεκαετίες του 1940 και του 1950. Η Πάουκερ είναι επίσης γνωστή ως η πρώτη γυναίκα που γίνεται Υπουργός Εξωτερικών παγκοσμίως, συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1947. Υπήρξε επίσης ανεπίσημα η αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας, ευθύς αμέσως με το τελείωμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Πάουκερ γεννήθηκε στην περιοχή του Βασλούι, σε μία φτωχή εβραϊκή οικογένεια.

Κατά την ενήλική ζωή της αρχικά εργάστηκε ως δασκάλα. Από τα τέσσερα αδέλφια της, μόνο το ένα επιβίωσε. Ο αδελφός της ήταν σιωνιστής, σε αντίθεση εκείνη, συμπάθησε τον σοσιαλισμό, και μάλιστα έγινε και μέλος του Σοσιολδημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας, το 1915, το οποίο ήταν προπομπός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρουμανίας (1918). Εκείνη άνηκε στην προ-μπολσεβική πτέρυγα, η οποία πήρε τα ηνεία του κόμματος τον Μάιο του 1921, υπό την ονομασία Σοσιαλιστικό-Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας (το μελλοντικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας). Αυτή και ο σύζυγός της Μάρσελ Πάουκερ, έγινε ηγετικά μέλη του κόμματος. Κατά το 1923 και το 1924 συνελήφθηκαν και εξορίστηκαν. Κατά τα τέλη της δεκαετίας αυτής μετακόμισε στη Μόσχα, όπου γράφτηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Λένιν, στο οποίο εκπαιδεύτηκε για λειτουργίες του κομμουνιστικού κινήματος.[3]

Αργότερα συμμετέχει στο κίνημα όλων των Βαλκανίων. Κατά την επιστροφή της στη Ρουμανία το 1935, συνελήφθη ξανά και μάλιστα κατά τη σύλληψη της έριξαν σφαίρες και στα δύο πόδια. Το 1940, ο σύζυγός της έπεσε θύμα της Μεγάλης Εκκαθάρισης, με φήμες να αναφέρουν, ότι η Πάουκερ πλέον τον θεωρούσε τροτσκιστή προδότη.[4] Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1940 κι αφού ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στη Ρουμανία, επέστρεψε κι αυτή στην πατρίδα της, λαμβάνοντας πόστο στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε. Ο ρόλος της εκεί υπήρξε σημαντικότατος για το κίνημα. Το 1952, έπεσε κι αυτή θύμα των σταλινικών εκκαθαρίσεων, με κατηγορία του σιωνισμού.[5] Κατόπιν, και μετά τον θάνατο του Στάλιν αφαίθηκε ελεύθερη με περιορισμούς. Παρόλα αυτά, το 1959, διαγνώστηκε με τερματικό στάδιο καρκίνο, ο οποίο εξαπλώθηκε στην καρδιά της και τα πνευμόνια της, πεθαίνοντας από ανακοπή, το 1960.[6] Σήμερα στη Ρουμανία θεωρείται μία από τις κεντρικότερες φιγούρες του κινήματος. Το 2016, στο ντοκιμαντέρ Ράντου Γκαμπρέα, υπάρχουν υπενεγμοί ότι η δαιμονοποίηση της οφείλεται στο ότι ήταν εβραία γυναίκα παρά το οτιδήποτε άλλο.[7] Σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο μόνος υποργός που δεν τιμάται με εικόνα στους τοίχους του είναι η Πάουκερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Library of Congress Authorities. Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. n93040236. Ανακτήθηκε στις 6  Μαρτίου 2020.
  2. Ανακτήθηκε στις 9  Ιανουαρίου 2022.
  3. Robert Levy, Ana Pauker: The Rise and Fall of a Jewish Communist, Berkeley: University of California Press, 2001, (ISBN 0-520-22395-0), pp. 15–16, 39, 45–47.
  4. Levy, pp. 64–66. Levy's findings are based on documents in the Comintern and the Romanian Communist Party archives.
  5. Vladimir Tismăneanu, Stalinism for All Seasons: A Political History of Romanian Communism, p. 133.
  6. Levy, pp. 224–225.
  7. «Regizorul Radu Gabrea naște din nou controverse: Ana Pauker ar fi rămas pe nedrept în istorie cu statutul de criminală». Romanian Television. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2021. 

Περατέρων μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Communist Romania article from the City of Brașov website on Romania's Communist period, including the conflicts between Pauker and Gheorghiu-Dej.