Άγγελος Ρούβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγγελος Ρούβας
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Άγγελος Ρούβας (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1983)
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου, σεναριογράφος και συγγραφέας

Ο Άγγελος Ρούβας είναι Έλληνας σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων, σχεδιαστής χαρακτήρων (character designer) και σεναριογράφος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου. Το 1983 αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως Αρχιτέκτων Μηχανικός, αλλά λίγα χρόνια αργότερα στράφηκε στον κινηματογράφο αποκτώντας εξειδίκευση στον τομέα των κινουμένων σχεδίων. Στα χρόνια που ακολούθησαν δημιούργησε το πρώτο τμήμα κινουμένων σχεδίων στην κρατική τηλεόραση (ΕΤ1, 1988-1990), συνεργάστηκε σε δύο μεγάλου μήκους ταινίες με κινούμενα σχέδια παραγωγής Στίβεν Σπίλμπεργκ και Universal Pictures (An American Tail - Fievel Goes West[1] και We Are Back! A Dinosaur's Story, Λονδίνο, 1990-1991), δημιούργησε τους βασικούς χαρακτήρες και ανέλαβε την οργάνωση της παραγωγής της πρώτης ελληνικής σειράς κινουμένων σχεδίων 13 ημίωρων επεισοδίων, Πανδώρα και Πλάτωνας (Artoon, 1992-1996)[2], σκηνοθέτησε 2 από τα αρχικά επεισόδια τής σειράς, συνεργάστηκε με την εταιρεία παραγωγής Magikon στην πρώτη ελληνική διαφημιστική καμπάνια με τρισδιάστατους χαρακτήρες (TELLAS - 2002), και ήταν συν-σκηνοθέτης στην πρώτη ελληνική τηλεταινία με 3D animation (25΄) (Το Ποντικάκι που Ήθελε να Αγγίξει ένα Αστεράκι)[1] (2007) της “Time Lapse Pictures” σε σενάριο του Ευγένιου Τριβιζά, το οποίο κατέκτησε δύο βραβεία[3] και διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Το 2009 ανέλαβε τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική επιμέλεια του διαφημιστικού σποτ (3D animation) της “Unicef Greece” με θέμα «Διεθνής οικονομική κρίση και εμπορία και διακίνηση παιδιών στον κόσμο» (trafficking), που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δραστηριότητές του όμως επεκτάθηκαν και στον τομέα της ιστορικής έρευνας. Το διάστημα 2000-2005, ύστερα από εντατική και μεθοδική έρευνα, υλοποίησε το δίτομο συγγραφικό έργο Ελληνικός Κινηματογράφος 1905-2005, Ιστορία - Φιλμογραφία - Βιογραφικά[2] με την πολύτιμη βοήθεια του συλλέκτη φωτογραφιών και αφισών κ. Χρήστου Σταθακόπουλου. Ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια του Ελληνικού Κινηματογράφου και τις 2.650 ταινίες του. Το έργο, που ήταν σε καλλιτεχνική επιμέλεια του ίδιου, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2005 από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» με τη συγχρηματοδότηση του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α.

Λίγο αργότερα, το Νοέμβριο του 2006, κλήθηκε από την οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να σκηνοθετήσει 36 ιστορικά βίντεο μικρής διάρκειας που θα προβάλλονταν κατά τη διάρκεια της παράστασης για την τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας, που εκείνη τη χρονιά είχε ως θέμα «100+1 χρόνια Ελληνικός Κινηματογράφος». Η δομή και τα κείμενα της παράστασης στηρίχθηκαν στο βιβλίο του, της προηγούμενης χρονιάς.

Για τις ανάγκες προβολής του βιβλίου του, έχει σκηνοθετήσει δύο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, ένα για την Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου (9΄) και ένα για τους έλληνες δημιουργούς των Προπολεμικών Ταινιών (17΄).

Τη διετία 2008-09 την αφιέρωσε μεταξύ άλλων, στη διατύπωση 20 δικών του προτάσεων (projects) στους τομείς του κινουμένου σχεδίου (μεγάλου μήκους ταινίες, μικρού μήκους και σειρές), του βιβλίου (ιστορικά λευκώματα και παιδικά βιβλία), του ντοκιμαντέρ (ιστορικά) και των ιστοσελίδων (μουσειακού ύφους). Η μικρού μήκους ταινία του Mentor εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον Ιανουάριο του 2010.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Angelos Rouvas». IMDb. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2012. 
  2. 2,0 2,1 ««Ελληνικός Κινηματογράφος 1905-2005. Ιστορία-Φιλμογραφία-Βιογραφικά»». Mediavox.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2012. 
  3. «Awards for Angelos Rouvas». imdb. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2012. 
  1. Σελίδα 50 (Πρόσωπα) - Οι κινούμενοι ήρωες του Άγγελου Ρούβα – Η Καθημερινή, Κυριακή 25 Απριλίου 1999
  2. Angelos Rouvas Animation ShowReel
  3. Animart 09 - Athens Animfest - Βραβεία
  4. Cyprus International Film Festival - Βραβεία[νεκρός σύνδεσμος]
  5. London Greek Film Festival Awards
  6. International Film Festival of Patras City 2009
  7. Βραβεία Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτρας[νεκρός σύνδεσμος]
  8. «Ένα δέντρο, μια φορά»