Κλίμακα Κελσίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από °C)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θερμόμετρο διαβαθμισμένο στην κλίμακα Κελσίου, ενώ δείχνει θερμοκρασία -17 °C.

Η κλίμακα Κελσίου είναι εμπειρική κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Σουηδού αστρονόμου και μαθηματικού Άντερς Κέλσιου.

Οι 0 °C αντιστοιχούν στο υπό κανονικές συνθήκες σημείο πήξης του νερού και οι 100 °C στο σημείο βρασμού του νερού. Υπάρχουν δύο ορισμοί της κλίμακας: Ο πρώτος είναι ο αρχικός ορισμός της κλίμακας και συνδέει το μηδέν της κλίμακας με το σημείο πήξης του νερού σε ατμοσφαιρική πίεση και τους εκατό βαθμούς με το σημείο βρασμού του νερού στην ίδια πίεση. Ο ορισμός που ισχύει από το 1954 μέχρι και σήμερα θέτει το τριπλό σημείο του νερού στους 0,01 °C και διαφορά 1 °C ίση με το 1/273,16 της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ απολύτου μηδενός και του τριπλού σημείου του νερού[1].

Ο βαθμός Κελσίου (°C) είναι η πλέον διαδεδομένη μονάδα μέτρησης της θερμοκρασίας, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, όπου χρησιμοποιείται η Κλίμακα Φαρενάιτ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ebbing, Darrell D.. Steven D. Gammon. «Κατάσταση της Ύλης: Υγρά και Στερεά». Στο: Παναγιώτης Τραυλός, επιμ (στα Νέα ελληνική). Γενική Χημεία. Best sellers. Νικόλαος Δ. Κλούρας (μετάφραση) (έκτη έκδοση). Καλλιδρόμου 54Α, 11473 Αθήνα: Εκδοτικός Οίκος Τραυλός, σελ. 450. ISBN 960-7990-66-8. http://www.travlos.gr. Ανακτήθηκε στις 9-1-2010. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]