Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλίμακα Κελσίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βαθμός Kελσίου)
Θερμόμετρο διαβαθμισμένο στην κλίμακα Κελσίου, ενώ δείχνει θερμοκρασία -17 °C.
  Χώρες που χρησιμοποιούν Κλίμακα Φαρενάιτ.
  Χώρες που χρησιμοποιούν και τις δύο κλίμακες.
  Χώρες που χρησιμοποιούν Κλίμακα Κελσίου.

Η κλίμακα Κελσίου είναι εμπειρική κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Σουηδού αστρονόμου και μαθηματικού Άντερς Κέλσιου.

Οι 0 °C αντιστοιχούν στο υπό κανονικές συνθήκες σημείο πήξης του νερού και οι 100 °C στο σημείο βρασμού του νερού. Υπάρχουν δύο ορισμοί της κλίμακας: Ο πρώτος είναι ο αρχικός ορισμός της κλίμακας και συνδέει το μηδέν της κλίμακας με το σημείο πήξης του νερού σε ατμοσφαιρική πίεση και τους εκατό βαθμούς με το σημείο βρασμού του νερού στην ίδια πίιπλό σημείο του νερού στους 0,01 °C και διαφορά 1 °C ίση με το 1/273,16 της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ απολύτου μηδενός και του τριπλού σημείου του νερού[1].

Ο βαθμός Κελσίου (°C) είναι η πλέον διαδεδομένη μονάδα μέτρησης της θερμοκρασίας διεθνώς, με εξαίρεση τις ΗΠΑ και τη Λιβερία, όπου χρησιμοποιείται η Κλίμακα Φαρενάιτ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Darrell D. Ebbing· Steven D. Gammon. «Κατάσταση της Ύλης: Υγρά και Στερεά». Γενική Χημεία. Best sellers. Μτφρ. Νικόλαος Δ. Κλούρας. Επιμέλεια: Παναγιώτης Τραυλός (6η έκδοση). Αθήνα: Εκδοτικός Οίκος Τραυλός. σελ. 450. ISBN 960-7990-66-8. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2010. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]