Κουλόμπ (μονάδα μέτρησης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για τον ομώνυμο νόμο, δείτε: Νόμος του Κουλόμπ.

Το Κουλόμπ (Αγγλ. Coulomb) είναι η μονάδα μέτρησης ηλεκτρικού φορτίου και το σύμβολό της είναι το C. Το όνομά της το πήρε από τον διακεκριμένο Γάλλο φυσικό Σαρλ Ογκουστίν ντε Κουλόμπ.

Ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1 Coulomb ορίζεται ως το ποσό του ηλεκτρικού φορτίου που περνάει μέσα σε ένα δευτερόλεπτο από έναν αγωγό ο οποίος και διαρρέεται από ρεύμα έντασης ενός (1) αμπέρ.

Μπορεί επίσης να οριστεί και με τη βοήθεια της χωρητικότητας και της τάσης, όπου 1 Coulomb ορίζεται ως 1 farad χωρητικότητας επί 1 βολτ διαφοράς δυναμικού:

Με αυτή την έννοια, ένα C είναι το φορτίο που περιέχεται σε πυκνωτή χωρητικότητας ενός Farad, ανάμεσα στους οπλισμούς του οποίου υπάρχει διαφορά δυναμικού ενός V.

Το Coulomb είναι μεγάλη μονάδα φορτίου, και συνήθως χρησιμοποιούνται τα υποπολλαπλάσιά του. Τα πιο γνωστά υποπολλ/σια είναι τα mC (μιλικουλόμπ, 10-3C), μC (μικροκουλόμπ, 10-6C), nC (νανοκουλόμπ, 10-9C)και pC (πικοκουλόμπ, 10-12C).

1 Coulomb είναι ισοδύναμο με φορτίο 6.242×1018 πρωτονίων ή ηλεκτρονίων (στη δεύτερη περίπτωση με αρνητικό πρόσημο) ή αλλιώς ένα ηλεκτρόνιο (ή πρωτόνιο) έχει φορτίο 1 / 6.242×1018 Coulomb = ~1,6×10-19 Coulomb.