Συζήτηση:Κλίμακα Κελσίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.

Συγχώνευση[επεξεργασία κώδικα]

Νομίζω ότι η αντίστροφη συγχώνευση θα ήταν πιο σωστή καθώς ο βαθμός Κελσίου είναι στοιχείο της Κλίμακας Κελσίου, κατά τον ίδιο τρόπο το άρθρο για το μέτρο (παρόλο που δεν είναι τόσο ευδιάκριτο λόγο ονόματος) αναφέρεται στην «κλίμακα» του μέτρου και όχι στο μέτρο (όπως λέμε 2.3 μέτρα)--Egmontaz συζήτηση 14:20, 1 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)

  • Symbol merge vote.svg Συγχώνευση. Μιλάνε για το ίδιο θέμα. --ArgGeo 12:40, 7 Νοεμβρίου 2009 (UTC)
  • Symbol merge vote.svg Συγχώνευση. Άμεσα --Costas78 11:47, 9 Ιανουαρίου 2010 (UTC)


Μετέφερα τελικά το βαθμός Κελσίου εδώ. Το κλίμακα Κελσίου νομίζω είναι πιο κατάλληλος τίτλος --Costas78 18:25, 9 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

παρατήρηση[επεξεργασία κώδικα]

στο λήμμα για τον Κέλσιους αναφέρεται πως ο επιστήμονας εφεύρε την εν λόγω κλίμακα, και άρα δεν ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του, αφού στην πραγματικότητα ήταν δικής του επινόησης. Τελικώς τί ισχύει? --Chrysalifourfour (συζήτηση) 20:58, 11 Ιουλίου 2012 (UTC)

Προς τιμήν του σημαίνει δεν το ανακάλυψε ο ίδιος; Ο Κέλσιος όντως εφεύρε την κλίμακα, ενώ ένας μαθητής του έκανε μια μετατροπή αλλάζοντας τη θέση του 0 με το 100 (αρχικά ο Κέλσιος είχε βάλλει τους 0° στο βρασμό και τους 100° στην πήξη). --Πeriερgοs 12:18, 12 Ιουλίου 2012 (UTC)
Όχι, όταν λέμε προς τιμήν του, εννοείται περισσότερο ότι κάποιοι άλλοι (μια επιστημονική κοινότητα π.χ.) βάφτισαν το αντικείμενο με το όνομα αυτού που θέλουν να τιμήσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο τιμώμενος είναι πάντα ο εφευρέτης του αντικειμένου, ή ότι έχει άμεση σχέση με το ονοματιζόμενο αντικείμενο. Για παράδειγμα, η κλασσική ορχήστρα Bach Collegium Japan (βλ. εδώ και en:Bach Collegium Japan) δεν δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Μπαχ, αλλά από κάποιους άλλους (πολύ μεταγενέστερα) για να τιμήσουν τον μεγάλο συνθέτη. Αντίθετα, η μέθοδος Όιλερ επιννοήθηκε όντως από τον κύριο Όιλερ· αυτό που ακριβώς δεν έχω καταλάβει είναι κατά πόσο ο ίδιος την ονόμασε έτσι, ή αν ακολουθήθηκε κάποιο πρωτόκολλο (ή κάποια τελετή ονοματοδοσίας από κάποιο πανεπιστήμιο, ακαδημία κλπ), ή αν απλώς το όνομά του επικράτησε. --Chrysalifourfour (συζήτηση) 12:31, 12 Ιουλίου 2012 (UTC)
Από όσο γνωρίζω υπήρξαν πολλές προσπάθεις για τη δημιουργίας μιας κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας (και δεν είναι μόνο οι τρεις που αναφέρονται στο άρθρο), απλά επικράτησε η Κελσίου.