Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δυτικός Κόσμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δυτικός κόσμος)
Ο «δυτικός κόσμος» (σε σκούρο μπλε)
Άποψη του Παρθενώνα

Ο Δυτικός Κόσμος ή αλλιώς και Δύση (αγγλ.: the West) είναι όρος που αναφέρεται στα Κυρίαρχα κράτη από τα οποία αποτελείται, τα λεγόμενα δυτικά κράτη. Όλα τα προαναφερόμενα κράτη, έχουν μεγάλη τεχνολογική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Σήμερα, τμήμα του δυτικού κόσμου αποτελούν οι εξής ήπειροι:

  • Η Βόρεια Αμερική (κυριότερα οι ΗΠΑ και ο Καναδάς), αλλά πολλές φορές και ολόκληρη η Αμερική, μαζί με τη Νότια και τη Κεντρική Αμερική, κυρίως για πολιτισμικούς λόγους, ενώ έχουν ένα σημαντικό πληθυσμό ομιλητών των ισπανικών και των πορτογαλικών (ειδικότερα η Βραζιλία).
  • Η Ευρώπη (κυριότερα οι 27 χώρες-μέλη που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ευρωπαϊκά κράτη που απαρτίζουν την ΕΖΕΣ δηλαδή οι Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία και Λιχτενστάιν), αλλά πολλές φορές και ολόκληρη, με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες μάλιστα να αποτελούν και κράτη μέλη του NATO.
  • Πολλά κράτη της Ασίας, τα οποία είναι από πιο αναπτυγμένα, ειδικότερα στον τομέα της Τεχνολογίας και της Ναυτιλίας, ειδικότερα η Νότια Κορέα, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία, ορισμένες περιοχές της Κίνας, όπως το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο (αν και η Κίνα, λόγω του σοσιαλιστικού καθεστώτος της, κατατάσσεται κυριότερα στις υποανάπτυκτες χώρες), αλλά και ορισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία, τα οποία εντάσσονται επίσης κυρίως για πολιτισμικούς λόγους, ενώ άλλα ασιατικά κράτη, αποτελούσαν αποικίες των Ευρωπαϊκών κρατών (κυριότερα αγγλικές, γαλλικές, πορτογαλικές, ισπανικές και ολλανδικές) και επηρεάστηκαν έντονα από τον πολιτισμό τους.
  • Λίγα κράτη της Αφρικής, τα οποία είναι από πιο αναπτυγμένα, σε αντίθεση με τα περισσότερα όπως η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και η Λιβερία. Η Νότια Αφρική έχει ένα μεγάλο πληθυσμό ομιλητών των αφρικανοολλανδικών και των αγγλικών, ενώ οι τελευταίες δύο χώρες έχουν επηρεαστεί έντονα από την Αμερική.
  • Ορισμένα κράτη της Ωκεανίας (κυριότερα η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία), αλλά πολλές φορές και άλλα κράτη όπως τα Φίτζι, η Παπούα Νέα Γουινέα, και Γαλλικά Υπερπόντια Εδάφη, τα οποία είναι υποανάπτυκτα κράτη, αλλά εντάσσονται και αυτά επίσης κυρίως για πολιτισμικούς λόγους, καθώς αποτελούσαν αγγλικές ή γαλλικές αποικίες και επηρεάστηκαν από τον πολιτισμό τους.

Κατ' αναλογία, ο πολιτισμός που ανέπτυξε ο δυτικός κόσμος, ονομάζεται δυτικός πολιτισμός. Ο δυτικός πολιτισμός είναι κυρίως ο πολιτισμός της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής και παλαιών αγγλοσαξονικών αποικιών όπως η Αυστραλία (ο λεγόμενος δυτικός κόσμος, ή Δύση και, παλαιότερα, Εσπερία). Θεμέλια του δυτικού πολιτισμού θεωρούνται η Αθήνα και η Ρώμη. Ιστορικά, βάση του δυτικού πολιτισμού υπήρξε η σύνθεση και συμπόρευση του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού της αρχαιότητας με τον Χριστιανισμό. Από την χρονική περίοδο της Αναγέννησης κι έπειτα, η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία αρχικά και η παγκοσμιοποίηση σήμερα έχουν εξαπλώσει τον δυτικό πολιτισμό σε όλη την επικράτεια της Γης. Στην Ασία, η διάδοση της δυτικής πολιτισμικής επιρροής ήρθε σε αντιπαράθεση με τις τοπικές πολιτισμικές παραδόσεις του Ισλάμ και της Άπω Ανατολής. Πολιτισμικές ανταλλαγές όμως φαίνεται να είχαν υπάρξει και νωρίτερα, όπως π.χ. η επιρροή του Ινδουισμού σε ορισμένες σχολές της ελληνιστικής φιλοσοφίας, ή η αλληλεπίδραση ισλαμικής Μέσης Ανατολής και χριστιανικής Ευρώπης κατά τον Μεσαίωνα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Western culture στο Wikimedia Commons