Vodafone Park

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°2′21″N 28°59′39″E / 41.03917°N 28.99417°E / 41.03917; 28.99417

Vodafone Park
ΙδιοκτήτηςΜπεσίκτας Τζιμναστίκ Κουλουμπού
ΔιαχειριστήςΜπεσίκτας Τζιμναστίκ Κουλουμπού
Είδοςστάδιο ποδοσφαίρου
Ύφοςυψηλής τεχνολογίας αρχιτεκτονική
Χωρητικότητα41.903 θεατές
Έναρξη εργασιών11  Απριλίου 2016
Εγκαίνια10  Απριλίου 2016
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΜπεσίκτας
Μπεσίκτας
Τουρκία[1]
Φορείς εκμετάλλευσης
Μπεσίκτας Τζιμναστίκ Κουλουμπού και ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ 2019
Commons page Πολυμέσα

Το Vodafone Park (προφέρεται: [Βόνταφον Παρκ]) είναι στάδιο πολλαπλών χρήσεων στην περιοχή Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία.[2][3] Είναι η έδρα της Μπεσίκτας Ζιμναστίκ Κουλουμπού. Το στάδιο χτίστηκε στη θέση του πρώην γηπέδου της Μπεσίκτας, του Σταδίου Ινονού. Έχει χωρητικότητα περίπου 42.590 θεατών, αφού αρχικά είχε προγραμματιστεί για 41.903. Το στάδιο φιλοξένησε το ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ 2019.

Το Vodafone Park φιλοξενεί 144 σουίτες στελεχών και ένα «1903 Lounge», που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1.903 θεατές συνολικά. Η «κερκίδα των 1903» έχει χωρητικότητα 636 θεατών. Τα VIP καθίσματα στο στάδιο είναι εξοπλισμένα με τη λύση FUNTORO Stadium & Arena – διαδραστικές οθόνες υψηλής ευκρίνειας που παρέχουν ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, διαφημιστικά συστήματα, πληροφορίες παικτών, κ.λπ. Το νέο γήπεδο διαθέτει επίσης 2.123 τετραγωνικά μέτρα εστιατορίων, 2.520 τετραγωνικά μέτρα εστιατορίων σε βεράντα και χωρητικότητα VIP στάθμευσης 600 οχημάτων. Είναι ένα «έξυπνο στάδιο», όπου οι οπαδοί απολαμβάνουν το StadiumVision και την τεχνολογία Wi-Fi υψηλής ταχύτητας, που έχει σχεδιαστεί σε συνδυασμό με τη Cisco.[4]

Οι εργασίες κατεδάφισης στο Στάδιο Ινονού ξεκίνησαν στις 2 Ιουνίου 2013, μετά το τέλος των πλέι οφ ανόδου για την Πρώτη κατηγορία Τουρκίας. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου εκείνη την εποχή ήταν περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια. Το νέο στάδιο σχεδιάστηκε από τον Μπούνιαμιν Ντέρμαν των αρχιτεκτόνων της DB. Το παλιό στάδιο κατεδαφίστηκε, εκτός από την κερκίδα του Εσκί Ατσίκ (Eski Açık), αφού αυτή η κερκίδα και οι πύργοι της θεωρούνται ιστορικά μνημεία από την κυβέρνηση. Η κερκίδα Εσκί Ατσίκ ανακαινίστηκε ώστε να μοιάζει με την εμφάνιση ενός αρχαίου αμφιθεάτρου. Το νέο στάδιο σχεδιάστηκε για να είναι «σε αρμονία με το φυσικό και ιστορικό τοπίο του Βοσπόρου» όταν το βλέπει κανείς από τη θάλασσα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εποχή Σταδίου Ινονού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1936, ο Γάλλος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Ανρί Προστ (1874–1959) προσκλήθηκε στην Τουρκία από τον Πρόεδρο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Του ανατέθηκε η προετοιμασία του πρόχειρου πολεοδομικού σχεδιασμού και της ανοικοδόμησης της Κωνσταντινούπολης, η οποία διήρκεσε μέχρι το 1951. Στο πρώτο σχέδιο, ο Προστ σκέφτηκε ότι η συνοικία του Σισλί μπορεί να είναι μια καλή τοποθεσία για ένα γήπεδο της πόλης. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Μουχιτίν Ουστουντάγκ, ζήτησε από τον Προστ να τοποθετήσει το στάδιο στην περιοχή Ντολμάμπαχτσε αντί για τον στάβλο του Παλατιού Ντολμάμπαχτσε ως τετελεσμένο γεγονός στο κύριο σχέδιο πόλης του, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 1939.

Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Στάδιο Ινονού, που αρχικά ονομαζόταν Στάδιο Ντολμάμπαχτσε, σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πάολο Βιέτι-Βίολι, ο οποίος συνεργάστηκε με τους Τούρκους αρχιτέκτονες Σινάσι Σάχινγκιραϊ και Φάζιλ Άισου για την προετοιμασία του έργου. Τα πρώτα θεμέλια τέθηκαν στις 19 Μαΐου 1939, αλλά η κατασκευή σταμάτησε λόγω της έναρξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το στάδιο εγκαινιάστηκε στις 19 Μαΐου 1947, από τον Ισμέτ Ινονού, τον δεύτερο Πρόεδρο της Τουρκίας και ο ίδιος οπαδό της Μπεσίκτας και τον Λουτφί Κιρντάρ, τον Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Η αρχική χωρητικότητα ήταν 16.000 θεατές. Στο αρχικό σχέδιο του έργου, υπήρχαν δύο χάλκινα αγάλματα αθλητών στην κερκίδα Εσκί Ατσίκ: το ένα πετούσε έναν δίσκο και το άλλο ένα ακόντιο. Ωστόσο, τα αγάλματα δεν χτίστηκαν ποτέ λόγω οικονομικών ανησυχιών. Το εργοστάσιο πετρελαίου που υπήρχε πίσω από το στάδιο κατεδαφίστηκε για να κατασκευαστεί η κερκίδα Γενί Ατσίκ στο δυτικό τμήμα του σταδίου το 1950 (εξ ου και το όνομα Yeni Açık, που σημαίνει η Νέα Ανοιχτή κορυφή) και τις δύο κερκίδες ανοιχτής οροφής (Εσκί Ατσίκ και Γενί Ατσίκ). Το 1952, το στάδιο μετονομάστηκε σε Στάδιο Μιτάτ Πασά και αργότερα το 1973, μετονομάστηκε σε Στάδιο Ινονού.[5] Υπεγράφη σύμβαση μίσθωσης μεταξύ της Μπεσίκτας ΖΚ και του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού τονΦεβρουάριο του 1998, η οποία παραχώρησε όλα τα δικαιώματα χρήσης του Σταδίου Ινονού στη Μπεσίκτας ΖΚ για 49 χρόνια.

Πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στο Στάδιο Ντολμάμπαχτσε πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Μπεσίκτας ΖΚ και της σουηδικής AIK Στοκχόλμης, στις 27 Νοεμβρίου 1947. Το πρώτο γκολ στο στάδιο σημειώθηκε από τον Σουλεϊμάν Σεμπά, ο πιο διάσημος και μακροβιότερος Πρόεδρος του συλλόγου (τη δεκαετία του 1980 και του 1990), όταν ήταν παίκτης της Μπεσίκτας. Η Μπεσίκτας έχασε αυτόν τον αγώνα με 3–2.

Η Γαλατασαράι και η Φενέρμπαχτσε μοιράστηκαν το στάδιο με τη Μπεσίκτας για πολλά χρόνια, πριν από την κατασκευή του Σταδίου Αλί Σάμι Γιεν για τη Γαλατασαράι το 1964 και την ανακαίνιση του Σταδίου Σούκρου Σαρατσόγλου για τη Φενέρμπαχτσε το 1982.

Ανακαίνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιήθηκαν στο Στάδιο Ινονού το 2004. Η πίστα ταρτάν αφαιρέθηκε στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων και το επίπεδο του εδάφους κατέβηκε κατά 4 μέτρα για να αυξηθεί η χωρητικότητα του σταδίου στους 32.145 θεατές. Τα καθίσματα του Τύπου μεταφέρθηκαν στην κερκίδα Νουμαραλί από την κερκίδα Καπαλί. Οι αίθουσες VIP που βρέθηκαν στη μέση της κερκίδας Καπαλί κατεδαφίστηκαν. Ο αριθμός των πυλών διπλασιάστηκε. Μέσα στο γήπεδο κατασκευάστηκε κέντρο Τύπου για το Beşiktaş TV. Οι τουαλέτες και οι πάγκοι τροφίμων ανακαινίστηκαν. Η κερκίδα Γενί Ατσίκ καλύφθηκε με μεταλλική κατασκευή. Η εργασία έγινε σύμφωνα με τα πρότυπα της UEFA.

Σχέδιο νέου σταδίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της μοναδικής τοποθεσίας του Σταδίου Ινονού, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο[6] και του νομικού του καθεστώτος ως «ιστορικού μνημείου» που προστατεύεται από το Τουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Μνημείων, το έργο ανανέωσης έπρεπε να τροποποιηθεί και αναβλήθηκε πολλές φορές και όλα τα επίσημα αιτήματα και προσπάθειες ανανέωσης απορρίφθηκαν. Το 2008, ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου, Γίλντιριμ Ντεμιρορέν, ξεκίνησε ένα έργο σχεδιασμένο από την HOK sports, με χωρητικότητα σχεδιασμού 42.000 θεατών. Ωστόσο, αυτό το έργο ακυρώθηκε επίσης λόγω ανησυχιών σχετικά με το πώς το νέο έργο δεν ταίριαζε στο ιστορικό περιβάλλον της Μπεσίκτας. Τέλος, το 2013, ο πρόεδρος του συλλόγου Φικρέτ Ορμάν, ολοκλήρωσε τις διοικητικές διαδικασίες μετά από εκτεταμένες γραφειοκρατικές ανταλλαγές και έλαβε όλες τις απαιτούμενες άδειες προτείνοντας συγκεκριμένους σχεδιαστικούς στόχους.

Εποχή Vodafone Park[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βομβαρδισμός Δεκεμβρίου 2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 10 Δεκεμβρίου 2016, δύο βόμβες εξερράγησαν έξω από το γήπεδο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 46 άτομα (38 αστυνομικούς και 8 πολίτες) και τραυματίζοντας 136. Η πρώτη και μεγαλύτερη έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 7:30 μ.μ., αφότου η γηπεδούχος Μπεσίκτας νίκησε την Μπούρσασπορ με 2–1 για την Σούπερ Λιγκ Τουρκίας. Ένας αξιωματούχος με γνώση για την επίθεση είπε ότι ο χρόνος του βομβαρδισμού είχε στόχο να μεγιστοποιήσει τις απώλειες ζωών. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών αμάχων ήταν μικρότερος επειδή οι οπαδοί είχαν ήδη εγκαταλείψει το γήπεδο μετά τον αγώνα. Μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι άκουσαν πυροβολισμούς μετά τις εκρήξεις. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η πρώτη έκρηξη προκλήθηκε από διερχόμενο όχημα που εξερράγη σε περιοχή όπου βρίσκονταν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στην έξοδο του γηπέδου. Ένα λεωφορείο της αστυνομίας ταραχών φαίνεται να ήταν ο στόχος. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα άτομο που είχε σταματήσει η αστυνομία στο κοντινό Πάρκο Μάτσκα αυτοκτόνησε πυροδοτώντας εκρηκτικά λίγα λεπτά αργότερα.

Αλλαγή ονόματος το 2017[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 26 Μαΐου 2017, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό του αθλητισμού να αφαιρέσει τη λέξη «αρένα» από όλα τα γήπεδα σε όλη τη χώρα λόγω των προσωπικών του αντιρρήσεων για τον όρο, συνδέοντάς τον με την αρχική ρωμαϊκή σημασία.[7] Μια μέρα αργότερα, η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΤΠΟ) επιβεβαίωσε ότι η λέξη θα αφαιρεθεί ανάλογα. Μία εβδομάδα αργότερα, η Μπεσίκτας ανακοίνωσε ότι η Vodafone Arena μετονομάστηκε σε Vodafone Park.[8]

Πρώτη γυναίκα διαιτητής σε τελικό αγώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Vodafone Park ήταν μάρτυρας της πρώτης γυναίκας διαιτητή σε έναν σημαντικό αγώνα τελικού ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ανδρών, όταν η Γαλλίδα διαιτητής Στεφανί Φραπάρ διατήτευσε τον αγώνα του ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ μεταξύ της Λίβερπουλ ΦΚ και της Τσέλσι ΦΚ στις 14 Αυγούστου 2019.[9] (Τον Αύγουστο του 2003, η Νικόλ Πετινιά έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής αγώνα ποδοσφαίρου ανδρών που διοργανώθηκε από την UEFA, στον αγώνα ΑΙΚ Στοκχόλμης (Σουηδία) εναντίον Φίλκιρ (Ισλανδία) στον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ)

Σχέδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Vodafone Park στη Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης είναι η έδρα της Μπεσίκτας ΖΚ

Το Vodafone Park σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο DB Architects.[10] Ο Μπούνιαμιν Ντέρμαν ήταν ο αρχιτέκτονας του έργου. Το γήπεδο πληροί τα κριτήρια της κατηγορίας 4 της UEFA, τα αυστηρότερα στην κατάταξη που ορίζεται από τους κανονισμούς της UEFA για την υποδομή των γηπέδων.

Το Vodafone Park διαφέρει από τα σύγχρονα στάδια με 3 σχεδιαστικούς στόχους που επιβάλλονται από την εξουσία και τη φύση του εργοταξίου. Χάρη σε αυτούς τους σχεδιαστικούς στόχους «η αρχιτεκτονική του σταδίου αντανακλά την ιστορία, την κληρονομιά και την ευημερία».

Αρχιτεκτονική Κολοσσαίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της γειτνίασης με το Παλάτι Ντολμάμπαχτσε, τον Πύργο του Ρολογιού του Ντολμάμπαχτσε, το Ντολμά Μπαχτσέ Τζαμί και φυσικά τον Βόσπορο, το Τουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Μνημείων απαίτησε μια πιο ιστορική εμφάνιση που θα έπρεπε να ταιριάζει στη γύρω ιστορική περιοχή. Τα περισσότερα από τα προτεινόμενα αρχιτεκτονικά σχέδια για το νέο στάδιο ήταν σύγχρονες κατασκευές, με γυαλιστερές εξωτερικές επιφάνειες από μέταλλο, γυαλί ή σύνθετα υλικά. Για να επιτευχθεί ο πρώτος σχεδιαστικός στόχος, προτάθηκε και έγινε αποδεκτή από το ανώτατο συμβούλιο μια αρχιτεκτονική του Κολοσσαίου. Η αρχιτεκτονική του Κολοσσαίου χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν σε στάδια όπως το Los Angeles Memorial Coliseum και το Busch Memorial Stadium, αλλά κυρίως πριν από αρκετές δεκαετίες.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιβαλλοντική συμβατότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο του νέου σταδίου είχε στόχο να εξασφαλίσει χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο μέσω της χρήσης αειφόρων τεχνολογιών αιχμής. Το στάδιο κατασκευάστηκε για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας τα απόβλητα και βελτιστοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους. Η φιλοσοφία του βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων του Vodafone Park διασφαλίζει φιλικές προς το περιβάλλον και αποδοτικές διαδικασίες σε κάθε στάδιο της κατασκευής, από την επιλογή του εργοταξίου και το σχεδιασμό έως την κατασκευή, χρησιμοποιώντας πιστοποιημένα υλικά κατασκευής Green Building, για την επιδίωξη της ελάχιστης δυνατής επίδρασης στο περιβάλλον.

Το στάδιο θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια που συλλαμβάνεται μέσω φωτοβολταϊκών πλαισίων[11] ικανών να παράγουν 500 kVA ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 100 μέσων νοικοκυριών και σε εξοικονόμηση CO2 περίπου 250 τόνων. Το στάδιο θα αποθηκεύει το νερό της βροχής σε στέρνες για να το χρησιμοποιήσει αργότερα για το πότισμα του γηπέδου και άλλους σκοπούς. Αυτές οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας στοχεύουν στο να βοηθήσουν το στάδιο να εκπληρώσει τα κριτήρια που υπαγορεύει το Πρωτόκολλο του Κιότο δημιουργώντας πολλαπλά αποτελέσματα:

  • Εντατική εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας μέσω ηλιακών εργαλείων παρακολούθησης
  • Μείωση των αερίων του θερμοκηπίου[12]
  • Καμία παραγωγή χημικών ή ακουστικών εκπομπών[12]
  • Καμία ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς
  • Συγκομιδή βρόχινου νερού[12]

Όλα τα τσιμεντένια και μεταλλικά μέρη από το κατεδαφισμένο Στάδιο Ινονού διαχωρίστηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν. Άλλα υλικά χωρίστηκαν σε κατηγορίες, προκειμένου να ανακυκλωθούν, να μεταπωληθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ιστορικό μνημείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κερκίδα της ανατολικής πλευράς ονομαζόταν Eski Açık (Παλιά κερκίδα) με χωρητικότητα 7.962 θέσεων. Υπάρχουν δύο πύργοι στην αριστερή και δεξιά πλευρά των κερκίδων Eski Açık και μια σιδερένια πύλη στη μέση 2 πύργων. Οι πύργοι και η πύλη διατηρήθηκαν ως ιστορικό μνημείο κατά την κατασκευή του νέου σταδίου.

Δικαιώματα ονομασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπεσίκτας υπέγραψε συμφωνία 145 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Vodafone στις 21 Αυγούστου 2013. Η συμφωνία περιλαμβάνει χορηγία φανέλας για 3 χρόνια (+2 προαιρετικά έτη που χρησιμοποιήθηκαν), δικαιώματα ονομασίας γηπέδου (που θα ονομαστεί «Vodafone Park»), διαφήμιση και δικαιώματα επενδύσεων σε υποδομές τεχνολογίας σταδίων για 10 (+5 προαιρετικά) χρόνια.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Vodafone Park έλαβε το Βραβείο Φιλικό προς το Περιβάλλον[13] στις 30 Απριλίου 2015, κατά τη διάρκεια της 4ης Τελετής Βραβείων Πράσινης Οικονομίας.
  • Το Vodafone Park έλαβε το Βραβείο Καλύτερου «Σταδίου της Χρονιάς 2016» σε ψηφοφορία κοινού και επίσης επιλέχθηκε ως το 2ο καλύτερο «Στάδιο της Χρονιάς 2016» μετά το Ολυμπιακό Στάδιο Λονδίνου από μια ομάδα ειδικών πέντε κριτικών επιτροπών.[14] Το Vodafone Park κέρδισε περισσότερους βαθμούς στην κατηγορία «Σχέση με το περιβάλλον» (7.600) από το Ολυμπιακό Στάδιο Λονδίνου (7.000) χάρη στους σχεδιαστικούς στόχους που εξηγήθηκαν παραπάνω.
  • Το Vodafone Park έλαβε το «Βραβείο Έργου της Χρονιάς στο The Stadium Business Design & Development Summit» το 2017,[15] ξεπερνώντας το Στάδιο Μετροπολιτάνο της Μαδρίτης –όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση– και την T-Mobile Arena στο Λας Βέγκας.

Συναυλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εποχή Σταδίου Ινονού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προηγουμένως, ενώ το Vodafone Park ήταν το Στάδιο Ινονού, είχε χρησιμοποιηθεί για πολλές μεγάλες μουσικές συναυλίες, όπως:

  • Μπράιαν Άνταμς στις 28 Ιουλίου 1992 ως το πρώτο γεγονός
  • Guns N' Roses, ως μέρος της περιοδείας Use Your Illusion στις 26 Μαΐου 1993
  • Metallica ως μέρος της περιοδείας Nowhere Else to Roam και World Magnetic Tour στις 25 Ιουνίου 1993 και 27 Ιουνίου 2010 αντίστοιχα.
  • Bon Jovi ως μέρος της περιοδείας I'll Sleep When I'm Dead στις 13 Σεπτεμβρίου 1993
  • Madonna, ως μέρος της περιοδείας The Girlie Show στις 7 Οκτωβρίου 1993
  • Έλτον Τζον ως μέρος της περιοδείας The One στις 20 Ιουνίου 1993
  • Scorpions ως μέρος της περιοδείας Face The Heat
  • Στινγκ ως μέρος της περιοδείας Ten Summoner's Tales
  • Ροντ Στιούαρτ ως μέρος της περιοδείας A Spanner in the Works
  • Τίνα Τέρνερ ως μέρος της περιοδείας Wildest Dreams στις 20 Σεπτεμβρίου 1996
  • Μάικλ Τζάκσον σχεδίαζε να δώσει μια συναυλία κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Dangerous World στις 4 Οκτωβρίου 1992, αλλά αυτή η συναυλία ακυρώθηκε. Αργότερα στο Dangerous Tour, στις 23 Σεπτεμβρίου 1993, έδωσε τη μία και μοναδική συναυλία του στο Στάδιο Ινονού και στην Τουρκία.
  • Το στάδιο φιλοξένησε το heavy metal Sonisphere Festival το 2010, με τους «Big Four» της thrash metal: Metallica, Slayer, Megadeth και Anthrax, επιπλέον των Manowar, Rammstein, Alice in Chains, Accept, Stone Sour, Volbeat, Pentagram και Hayko Cepkin.
  • Η Ριάνα εμφανίστηκε ως μέρος του Diamonds World Tour στις 30 Μαΐου 2013 σε περίπου 35.000 άτομα.
  • Οι Iron Maiden εμφανίστηκαν ως μέρος της παγκόσμιας περιοδείας Maiden England στις 26 Ιουλίου 2013.

Εποχή Vodafone Park[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Σακίρα εμφανίστηκε στο στάδιο ως μέρος της παγκόσμιας περιοδείας El Dorado στις 11 Ιουλίου 2018. Συμμετείχαν περίπου 50.000 άτομα.[16]
  • Οι Mor ve Ötesi εμφανίστηκαν στο στάδιο στις 28 Μαΐου 2022, σε περίπου 35.000 άτομα. Η ταινία της συναυλίας Tamiri Mümkün κυκλοφόρησε στις 13 Ιανουαρίου 2022.

Εγκαίνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημέρα εγκαινίων του σταδίου, κόκκινο χαλί στην οδό Δάσους
Μακρινή θέα της συνοικίας Μπεσίκτας από το Ουσκουντάρ πέρα από το στενό του Βοσπόρου, την ημέρα των εγκαινίων του σταδίου.

Η τελετή εγκαινίων του σταδίου πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2016,[17][18] με έναν αγώνα της Σούπερ Λιγκ Τουρκίας εναντίον της Μπούρσασπορ την 28η αγωνιστική. Οι οπαδοί της Μπεσίκτας περπάτησαν στην Οδό Δάσους κατά μήκος του κόκκινου χαλιού που στρώθηκε μεταξύ Μπεσίκτας και Καμπατάς. Οι οπαδοί άναβαν φωτοβολίδες από τις 16:00 στη συνοικία Μπεσίκτας, πολύ πριν την τελετή έναρξης. Το παιχνίδι έληξε με νίκη 3–2 για τη Μπεσίκτας, με δύο γκολ του Μάριο Γκόμεζ και ένα του Αλέξις Ρουάνο.[19] Στο 22ο λεπτό του αγώνα, σε επίθεση που ξεκίνησε από τον Ογκουζχάν Οζιακούπ, η μπάλα βρέθηκε στον Χοσέ Σόσα, ο οποίος έστειλε μια ωραία πάσα πίσω από την άμυνα έξω από την περιοχή του πέναλτι. Ο Γκόμεζ την έλεγξε στην περιοχή του πέναλτι, ξέφυγε από τον τερματοφύλακα Χαρούν Τεκίν και πέτυχε το πρώτο γκολ στο Vodafone Park.

Λεπτομέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

11 Απριλίου 2016
20:00 UTC+02:00
Μπεσίκτας 3–2 Μπούρσασπορ Vodafone Park, Κωνσταντινούπολη
Θεατές: 38.420
Διαιτητής: Μπαρίς Σιμσέκ
Γκόμεζ  22'58'
Αλέξις  53'
Τραορέ  29'
Στοχ  71'
Μπεσίκτας
Bursaspor

Πανόραμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανοραμική άποψη του Vodafone Park κατά την τελετή εγκαινίων στις 11 Απριλίου 2016

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) GeoNames. 2005. Ανακτήθηκε στις 7  Απριλίου 2015.
  2. «Beşiktaş and Vodafone sign 15-year sponsorship contract worth $145 mln». hurriyetdailynews.com. 20 August 2013. http://www.hurriyetdailynews.com/Default.aspx?pageID=238&nid=52919. 
  3. «Beşiktaş and Vodafone sign 15-year sponsorship contract worth $145 mln - Turkish News». Hürriyet Daily News. 
  4. «Beşiktaş and Vodafone sign Turkey's biggest ever sponsorship». 21 Αυγούστου 2013. 
  5. «İnönü stat değil 'tarih' !». 13 Οκτωβρίου 2010. 
  6. Evans, Tony. «The top ten football stadiums». http://www.thetimes.co.uk/tto/sport/football/article2280021.ece. 
  7. «Federation removes 'arena' from all stadium names in Turkey after's Erdoğan call – Latest News». 
  8. «Vodafone Arena'nın İsmi Vodafone Park Oldu». 
  9. «UEFA Super Cup: Frenchwoman referee Frappart set to make history in Liverpool-Chelsea clash». 13 Αυγούστου 2019. 
  10. «DBArchitects :: BJK Vodafone Arena». 
  11. «Şampiy10 – Spor haberlerinde şampiy10». 
  12. 12,0 12,1 12,2 «Beşiktaş'ın yeni stadı böyle olacak». 
  13. «Vodafone Arena'ya Çevreye Uyumlu Stat Ödülü». 
  14. «Stadium of the Year 2016 –». Stadiumdb.com. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2021. 
  15. «Liverpool FC & Las Vegas project pipped by Besiktas Vodafone Park for stadium 'Project of the Year Award' – Turkish Football» (στα αγγλικά). Turkish Football. 30 November 2017. http://turkish-football.com/liverpool-fc-las-vegas-project-pipped-by-the-besiktas-vodafone-park-for-stadium-project-of-the-year-award/. Ανακτήθηκε στις 30 December 2017. 
  16. «50 bin bana az». 
  17. «Beşiktaş Vodafone Park will open its gates for the first time on 11th April». Besiktas J.K. official website. 24 March 2016. http://www.bjk.com.tr/en/news/65945/besiktas_vodafone_arena_will_open_its_gates_for_the_first_time_on_11th_april.html. 
  18. «VODAFONE PARK». Besiktas J.K. official website. 11 April 2016. http://www.bjk.com.tr/en/cms/tesisler/6/106/. 
  19. «Tie in Turin». Besiktas J.K. official website. 11 April 2016. http://www.bjk.com.tr/en/news/66156/senol_gunes_after_besiktas_3_2_home_win_over_bursaspor.html. Ανακτήθηκε στις 9 May 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
Στάδιο Λιλέκουλα
Τάλιν
ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ
2019
Διάδοχος
Αρένα Πούσκας
Βουδαπέστη