Vodafone

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Vodafone - ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ.
Είδος Ανώνυμη Εταιρεία
Ίδρυση 1993
Έδρα Αθήνα, Ελλάδα
Κλάδος Τηλεπικοινωνίες
Προϊόντα Καρτοκινητό Vodafone, Vodafone CU, Vodafone International, Vodafone RED
Υπηρεσίες Κινητή τηλεφωνία, Internet
Ιστότοπος www.vodafone.gr

Η Vodafone είναι εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και μία από τις μεγαλύτερες σε χρηματιστηριακή αξία επιχειρήσεις, με παρουσία στην Ηπειρωτική Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Άπω Ανατολή, με θυγατρικές εταιρείες, ελεγχόμενες εταιρείες και επενδύσεις.

Βασικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι θυγατρικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου, λειτουργούν με το εμπορικό σήμα «Vodafone». Στις ΗΠΑ, η ελεγχόμενη εταιρεία του Ομίλου φέρει την ονομασία Verizon Wireless. Τα δύο τελευταία οικονομικά έτη, ο Όμιλος υπέγραψε επίσης συμβάσεις με πέντε εταιρείες δικτύων σε χώρες όπου ο Όμιλος δεν διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τους όρους των συγκεκριμένων Συμβάσεων Εταιρικών Δικτύων, ο Όμιλος και τα εταιρικά του δίκτυα συνεργάζονται για την ανάπτυξη και το μάρκετινγκ παγκόσμιων υπηρεσιών που φέρουν λογότυπα δύο εμπορικών σημάτων.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2005, βάσει των εγγεγραμμένων πελατών στις κοινοπραξίες τηλεπικοινωνιών στις οποίες είχε συμφέροντα κυριότητας, ο Όμιλος είχε 179,3 εκατομμύρια πελάτες. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους πελάτες των υπηρεσιών τηλεειδοποίησης (paging), και υπολογίζεται σε αναλογική βάση σύμφωνα με τα εκατοστιαία συμφέροντα της Εταιρείας στις συγκεκριμένες κοινοπραξίες. Η εταιρεία έχει επίσης περίπου 55.000 υπαλλήλους, με μεγαλύτερη συνεισφορά την Vodafone Γερμανίας (12.073 υπάλληλοι) και δεύτερη την Vodafone Ηνωμένου Βασιλείου με 11.681 υπαλλήλους.

Οι κοινές μετοχές της Εταιρείας είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου και οι Αμερικανικές Μετοχές Παρακαταθήκης («ADS») είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών της Ν. Υόρκης. Η τρέχουσα αξία του συνόλου των χρηματιστηριακών αξιών της Εταιρείας ήταν κατά προσέγγιση 80 δισεκατομμύρια λίρες στις 15 Νοεμβρίου 2005.

Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Αρουν Σαριν. Ο υπεύθυνος για την Ευρώπη (και την Ελλάδα) είναι ο Μπίλ Μόρροου.

Χορηγίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Vofafone είναι χορηγός της McLaren-Mercedes στη Φόρμουλα 1, του Ολυμπιακού, της Εθνικής Ελλάδος και των Mad Video Music Awards, ενώ για αρκετά χρόνια το όνομά της είχε συνδεθεί με τη χορηγία της Ferrari και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ,από το 1993 έως και τα τέλη του 2012 (δηλαδή 19 ολόκληρα χρόνια) ήταν χορηγός και τις Hellenic Seaways και από το 2012 χορηγεί τη Sony για το PS VITA στην 3G έκδοση του.

Ελληνική παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπόθεση 2004-2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σκάνδαλο το οποίο βγήκε στην επιφάνεια το 2004, λιγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα, αφορούσε την υποκλόπη περισσότερων από 100 κινητών τηλεφώνων με το δίκτυο της Vodafone στην Ελλάδα, που ως επί το πλείστον ανήκαν σε μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2008, η Vodafone ανακοίνωσε την αντικατάσταση του Διευθύνοντος Συμβούλου της όπου για 16 χρόνια ήταν ο κ. Γιώργος Κορωνείας. Ο κ. Κορωνείας θεωρήθηκε ένας από τους πιο επιτυχημένους διαχειριστές της Vodafone στην Ελλάδα, αλλά λόγω της ζημιάς που έπαθε το κοινωνικό του προφίλ, θεωρήθηκε αναγκαίο να αντικατασταθεί.

Λανσάρισμα 4G δικτύου (2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27/10/2012 η Vodafone εκτέλεσε την πρώτη δημόσια δοκιμή του 4G δικτύου της και παράλληλα έκανε διαθέσιμη την πρόσβαση σε αυτό.[1]

Στις 18/06/2013 η Vodafone ανακοίνωσε την επέκταση του δικτύου της σε Λαμία, Λάρισα, Πάρο, Πάτρα, Ρόδο και Τρίπολη.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]