Χλωροπλάστης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χλωροπλάστες στο εσωτερικό φυτικών κυττάρων

Οι χλωροπλάστες είναι είδος πλαστιδίων που περιέχουν χλωροφύλλη και βρίσκονται μέσα στα κύτταρα και τους βλαστούς των φυτών.

Η χλωροφύλλη φέρεται στοιβαγμένη σε μορφή κόκκων, τα λεγόμενα "κβαντοσώματα" που βρίσκονται στα τοιχώματα πεπλατυσμένων σάκων που ονομάζονται "ελάσματα" ή "θυλακοειδή" (grana). Τα ελάσματα αυτά βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους σε ορισμένα σημεία προκειμένου να σχηματίσουν φωτοσυνθετικούς κόκκους. Πιστεύεται ότι οι αντιδράσεις φωτός της φωτοσύνθεσης γίνονται μέσα σ΄ αυτά τα κβαντοσώματα, ενώ οι σκοτεινές αντιδράσεις στην υδατώδη μήτρα που περιβάλλει τα ελάσματα των χλωροπλαστών.

Έχουν σχήμα φακοειδές. Στα οργανίδια αυτά γίνεται η φωτοσύνθεση, κατά την οποία απλά ανόργανα μόρια (π.χ. διοξείδιο του άνθρακα και νερό) μετατρέπονται με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας σε οργανικά (π.χ. γλυκόζη). Ταυτόχρνα απελευθερώνεται οξυγόνο. Οι χλωροπλάστες περιέχουν ειδικά ένζυμα και άλλα μόρια, όπως χλωροφύλλη, που είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση. Παρ'ότι οι χλωροπλάστες βρίσκονται μονο στα φωτοσυνθετικά κύτταρα, τα οργανικά μόρια και το οξυγόνο που παράγουν είναι απαραίτητα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και τη διατήρηση της ζωής όλων των οργανισμων της Γης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λεξικό Βιολογίας Collins, σ. 207-8 - Εκδόσεις Ι. Φλώρος - Αθήνα