Μελανόσωμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το μελανόσωμα είναι ένα οργανίδιο που περιέχει μελανίνη, η πιο συχνά απαντούμενη ουσία που απορροφά το φως στο ζωικό βασίλειο. Τα κύτταρα που παράγουν τα μελανοσώματα ονομάζονται μελανοκύτταρα, ενώ τα κύτταρα που εγκυτώνουν τα μελανοσώματα ονομάζονταιν μελανοφάγοι.

Σχήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μελανοσώματα συνδέονται με μια μεμβράνη λιπιδίων με το γύρω περιβάλλον τους και είναι γενικά σφαιρικά, ωοειδή ή μακρόστενα. Το σχήμα τους είναι συγκεκριμένο σε κάθε είδος και κυτταρικό τύπο. Έχουν μία χαρακτηριστική δομή σε εικόνες ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, η οποία ποικίλει ανάλογα με την ωριμότητα του μελανοσώματος, και για ερευνητικούς λόγους χρησιμοποιείται ένα νουμερικό σύστημα για τις διάφορες φάσεις της ζωής του.

Σύνθεση της μελανίνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραγωγή της χρωστικής της μελανίνης εξαρτάται σε μία σειρά ενζύμων τις τυροσινάσες οι οποίες συνθέτουν το μεγάλο πολυμερές της μελανίνης. Πριν την ώριμη φάση τους τα μελανοσώματα ονομάζονται προ-μελανοσώματα. Η δυσλειτουργία τους ή η απουσία των ενζύμων που συνθέτουν την μελανίνη έχει σαν αποτέλεσμα την ασθένεια που ονομάζεται αλμπινισμός.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fowler, et al. PLoS Biol. 2005 Nov 29;4(1)