Κύκλος του Κάλβιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στη Βιοχημεία με τον όρο κύκλος του Κάλβιν, (Calvin Cycle), χαρακτηρίζεται μια σειρά χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιείται στην υδατώδη μήτρα των χλωροπλαστών, που πρώτος που την περιέγραψε ήταν ο Αμερικανός χημικός Μέλβιν Κάλβιν προς τιμή του οποίου και φέρει το όνομα.

Κατά τον κύκλο αυτό το διοξείδιο του άνθρακα ενσωματώνεται σε περισσότερο πολύπλοκα μόρια και τελικά σε υδατάνθρακες. Η ενέργεια για τη σειρά των αντιδράσεων αυτών παρέχεται από την ATP, ενώ η NADPH ενεργεί ως περιοριστικός παράγοντας. Υπόψη ότι τόσο η ATP όσο και η NADPH παράγονται κατά τη φωτοσύνθεση.
Επειδή το φως δεν είναι απαραίτητο στη συνέχιση του κύκλου τα επόμενα στάδια ονομάζονται "σκοτεινές αντιδράσεις", σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες που χαρακτηρίζονται "αντιδράσεις φωτός". Σε κάθε ολοκλήρωση του κύκλου δεσμεύεται ένα μόριο διοξειδίου του άνθρακα με παραγωγή δύο μορίων φωσφογλυκερικού οξέος (PGA). Απαιτούνται τρεις συνεχόμενες ολοκληρώσεις του κύκλου για την απελευθέρωση ενός μορίου φωσφογλυκεαλδεΰδης (PGAL) προκειμένου ν΄ ακολουθήσει η μεταβολική οδός της γλυκόζης, ενώ τα υπόλοιπα πέντε μόρια PGAL παραμένουν στον κύκλο.

Συνεπώς σε κάθε έξι ολοκληρώσεις του κύκλου παράγονται επαρκείς ποσότητες PGAL προκειμένου να παραχθεί ένα μόριο γλυκόζης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λεξικό Βιολογίας Collins, σ. 168-9 - Εκδόσεις Ι. Φλώρος - Αθήνα