Χαϊδελβέργη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαϊδελβέργη
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Κρατίδιο:Βάδη-Βυρτεμβέργη
Περιφέρεια:Ράιν - Νέκαρ
Δήμαρχος:Δρ. Έκαρτ Βύρτσνερ
Δημοτικά διαμερ:14
Πληθυσμός:149.633 (31 Δεκ. 2011)
Έκταση:108,83 km2
Υψόμετρο:114
Τηλ. κωδικός:06221
Ταχ. κώδικας:69001
Πιν. κυκλοφορίας:HD
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χαϊδελβέργη (γερμ. Heidelberg) είναι μια γραφική πόλη της Γερμανίας χτισμένη στις όχθες του ποταμού Νέκαρ (γερμ. Neckar). Διοικητικά ανήκει στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης και γεωγραφικά βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του κρατιδίου αυτού. Η πόλη είναι και έδρα της διοκητικής περιοχής Ράιν-Νέκαρ-Κράις (Rhein-Neckar-Kreis).

Στο παρελθόν αποτέλεσε ένα κέντρο του γερμανικού ρομαντισμού, ενώ σήμερα αποτελεί έναν από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς, κυρίως χάρη στα γραφικά ερείπια του παλατιού, την παλιά πόλη (γερμ. Altstadt), το ποτάμι και τα λοιπά αξιοθέατα. Ιδιαίτερα γνωστό είναι το πανεπιστήμιο, το οποίο ιδρύθηκε το 1386 μ.Χ. και είναι το παλαιότερο της Γερμανίας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Νέκαρ ο οποίος δημιουργεί μια κοιλάδα, στην οποία είναι χτισμένη η πόλη. Τα υψηλότερα βουνά της περιοχής είναι το Κένιγκστουλ, νότια της πόλης, με υψόμετρο 568 μέτρα, και το Χάιλιγκενμπεργκ, βόρεια της πόλης, με υψόμετρο 445 μέτρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή της Χαϊδελβέργης έχει αποδειχτεί ότι αναπτύχθηκαν προϊστορικοί οικισμοί. Το 1907 βρέθηκε στην περιοχή Μάουερ η κάτω γνάθος του homo heidelbergensis. Η λεγόμενη και γνάθος του Μάουερ φέρεται να έχει ηλικία περίπου 600.000 ετών. Την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ο ευρύτερος γεωγραφικός χώρος της Χαϊδελβέργης υπήρξε πολιτικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο, με κέντρο την ρωμαϊκή πόλη Λοποντούνουμ (Lopodunum), το σημερινό Λάντενμπουργκ (γερμ. Ladenburg). Ωστόσο, η παλαιότερη γραπτή αναφορά για την ύπαρξη πόλης με το όνομα Χαϊδελβέργη ανάγεται στον μεσαίωνα και συγκεκριμένα στο 1196. Το 1386 ιδρύεται το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το οποίο είναι το παλαιότερο στη Γερμανία. Από το 1225 η πόλη αποτελεί την έδρα του πριγκιπάτου του Παλατινάτου, ενός μεσαιωνικού γερμανικού κρατιδίου, του οποίου ο ηγέτης, είχε τον τίτλο του εκλέκτορα. Ήταν δηλαδή ένας από τους επτά Γερμανούς ηγεμόνες που εξέλεγαν τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους. Το 1421 ιδρύεται η βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης (λατ. bibliotheca palatina), η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα την παλαιότερη της Γερμανίας. Κατά τον τριακονταετή πόλεμο, το 1623, η bibliotheca palatina έγινε αντικείμενο αρπαγής από τον στρατηγό Τιλλί, και παραχωρήθηκε στο Βατικανό (λατ. bibliotheca apostolica vaticana). Το 1688 και το 1693 η πόλη καταστράφηκε ολικώς από τους Γάλλους κατά τον πόλεμο για την διαδοχή του Παλατινάτου (γερμ. pfälzischer Erbfolgekrieg). Η ανοικοδόμηση της πόλης μετά την καταστροφή άρχισε αμέσως, αλλά μερικά χρόνια αργότερα πυρκαγιά επέφερε μεγαλύτερο πλήγμα στην πόλη, σε σχέση με την ζημιά που προκάλεσε ο πόλεμος κατά της Γαλλίας. Το 1720 ο εκλέκτορας Κάρολος-Φίλιππος μεταφέρει την έδρα των ηγεμόνων του Παλατινάτου στη γειτονική πόλη Μάνχαϊμ. Το 1848 η συνέλευση φιλελεύθερων δημοκρατικών πολιτικών συνιστά ένα προκαταρκτικό κοινοβούλιο, που αποτελεί το σημαντικό βήμα για την δημιουργία του πρώτου γερμανικού κοινοβουλίου στη Φρανκφούρτη. Οι ενέργειες αυτές καταπνίγονται από τον πρωσσικό στρατό. Το 1871 προσχωρεί η περιοχή στη Γερμανική Αυτοκρατορία και ακολουθεί πλέον την ιστορική πορεία της Γερμανίας στον 20ό αιώνα.

Δημοτικά Διαμερίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοχές της Χαϊδελβέργης
Αεροφωτογραφία της πόλης από τα δυτικά.

Η πόλη της Χαϊδελβέργης συγκροτείται από 15 περιοχές:

  • Κεντρικά
  • Βόρεια
    • Νόιενχαϊμ (γερμ. Neuenheim), Χάντσουσχαϊμ (γερμ. Handschuhsheim)
  • Ανατολικά
    • Τσίγκελχάουζεν (γερμ. Ziegelhausen), Σλίρμπαχ (γερμ. Schlierbach)
  • Νότια
  • Νοτιοδυτικά
  • Δυτικά
    • Πφάφενγκρουντ (γερμ. Pfaffengrund), Βίμπλιγκεν (γερμ. Wieblingen), Μπάνσταντ (γερμ. Bahnstadt)

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χαϊδελβέργη και οι άλλες πόλεις της κοιλάδας του Νέκαρ

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι το Παλάτι (γερμ. Schloss), χτισμένο στις πλαγιές του βουνού Königstuhl, η οδός των φιλοσόφων (γερμ. Philosophenweg), από την οποία έχει κανείς την πιο ωραία θέα της πόλης, την παλιά πόλη (γερμ. Altstadt) με τον πεζόδρομο, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος της Γερμανίας και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, με μήκος 1,6 χμ. και με πολλά εμπορικά καταστήματα, όμορφα δρομάκια με εστιατόρια και καφετέριες. Στην πόλη κυριαρχούν πολλές εκκλησίες, μεσαιωνικές και νεώτερης περιόδου, όπως η εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, και η εκκλησία των Ιησουϊτών. Επίσης υπάρχουν τα παλιά κτίρια του ιστορικού πανεπιστημίου, η λεγόμενη «φυλακή των φοιτητών», ο «πύργος των μαγισσών», που είναι τμήμα του μεσαιωνικού οχυρωματικού τείχους, το ξενοδοχείο Zum Ritter, το οποίο χρονολογείται από το 1592 και είναι το μόνο που δεν καταστράφηκε, και η παλιά γέφυρα (γερμ. Alte Brücke) που ενώνει την πόλη με την απέναντι όχθη.

Γύρω από τη Χαϊδελβέργη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε κοντινή απόσταση από την πόλη βρίσκονται οι μεγάλες πόλεις Μάνχαϊμ και Λούντβιχσχαφεν, καθώς και οι ιστορικές πόλεις Σπάιερ, Βορμς, Σβέτσιγκεν, και πιο μακριά η Μπάντεν-Μπάντεν (νότια) και η Φρανκφούρτη (βόρεια).

Φυσικά Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η κοιλάδα του ποταμού Νέκαρ και πιο μακριά ο ποταμός Ρήνος (γερμ. Rhein) και ο Μέλας Δρυμός (γερμ. Schwarzwald).

Αστεροειδής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 49°24′44″N 8°42′36″E / 49.412222°N 8.71°E / 49.412222; 8.71