Χασεκί σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χασεκί σουλτάν)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Χασεκί Σουλτάν (Τούρκικα:Haseki Sultan) ήταν ο τίτλος μίας παλλακίδας που γέννησε Ηγεμόνα (Σεχζάντε-Τούρκικα:Sehzade), άρα σημαίνει μητέρα ενός πρίγκιπα. Η Χασεκί Σουλτάν είχε μία σημαντική θέση στο παλάτι καθώς ήταν η δεύτερη πιο ισχυρή γυναίκα του χαρεμιού μετά τη Βαλιντέ Σουλτάν, τη μητέρα του Σουλτάνου.

Οι Χασεκί Σουλτάν είχαν συνήθως διαμερίσματα κοντά στο διαμέρισμα του Σουλτάνου. Επίσης, αφού οι Χασεκί Σουλτάν ήταν οι γυναίκες με τις οποίες συνευρισκόταν συνήθως ο Σουλτάνος, ήταν κατά γενική ομολογία οι μητέρες των διαδόχων. Παρ' όλα αυτά, μόνο δύο φορές μία Χασεκί αποτέλεσε και επίσημη σύζυγο του Σουλτάνου, γι΄αυτό και δεν είχαν σταθερή θέση στο παλάτι. Θα μπορούσε να χάσει όλη την περιουσία της σε μια μέρα. Η μητέρα του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου, αν ο γιος της γινόταν Σουλτάνος, γινόταν Βαλιντέ Σουλτάν, η πιο ισχυρή γυναίκα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αν ο γιος μίας Χασεκί Σουλτάν πέθαινε, εκείνη στέλνονταν στο Παλιό παλάτι του Σουλτάνου.

Ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα για την Χουρέμ Σουλτάν όταν της δόθηκε από τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν Α'. Ήταν σύζυγος του και μητέρα του Σελίμ Β'. Η Χουρέμ Σουλτάν ​​ήταν παντρεμένη με τον Σουλεϊμάν, και έγινε νόμιμη σύζυγός του και η δεύτερη πιο ισχυρή γυναίκα στο παλάτι Τοπ Καπί.

Η Χουρέμ Σουλτάν σύζυγος του Σουλεϊμάν Α'του Μεγαλοπρεπούς, η Νουρμπανού Σουλτάν σύζυγος του Σελίμ Β', η Σαφιγιέ Σουλτάν σύζυγος του Μουράτ Γ', η Κιοσέμ Σουλτάν σύζυγος του Αχμέτ Α', η Χιουμασάχ Σουλτάν σύζυγος του Ιμπραήμ Α' και η Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν σύζυγος του Μεχμέτ Δ' ήταν ήταν οι νόμιμες σύζυγοι και Χασεκί Σουλτάν των Οθωμανών Σουλτάνων και κάποιες από αυτές ήταν γνωστές κατά την διάρκεια του Σουλτανάτου των Γυναικών.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Haseki Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).