Χιουμά Σαχ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χιουμά Σαχ Σουλτάν
Χασεκί σουλτάνα
Σύζυγος Ιμπραήμ Α'
Βασιλικός Οίκος Οίκος του Οσμάν (από τον γάμο)
Γέννηση 1634
Κιρκασία
Θάνατος 1672
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η Χασεκί Χιουμά Σαχ Σουλτάν (τούρκικα:Haseki Hüma Şah Sultan) (1634 - 1672) ήταν χασεκί σουλτάνα και μετέπειτα νόμιμη σύζυγος του Σουλτάνου Ιμπραήμ Α' της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ονόματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γνωστή κυρίως ως Χιουμά Σαχ Σουλτάν (Οθωμανικά Τούρκικα:ھما شاہ سلطان). Χιουμά σημαίνει κορίτσι/γυναίκα και Σαχ σημαίνει Βασιλιάς. Σύμφωνα με μία άλλη πηγή μετονομάστηκε σε Σαχ Σουλτάν μετά τον γάμο της.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1634 στην Κιρκασία. Η Χιουμά Σαχ ήταν η αγαπημένη σύζυγος του Ιμπραήμ Α'. Τον Δεκέμβρη του 1647 ο Ιμπραήμ Α' την παντρεύτηκε νόμιμα στην Κωνσταντινούπολη. Ο συμβατικός γάμος του Ιμπραήμ Α' και της Χιουμά Σαχ Σουλτάν εορτάστηκε σε μία μεγαλοπρεπή τελετή. Παρ' όλα αυτά δεν είναι γνωστό σίγουρα αν την ελευθέρωσε πρώτα, καθώς ήταν σκλάβα, ή αν την παντρεύτηκε ενώ ήταν σκλάβα. Μετά τον γάμο ο Ιμπραήμ της έδωσε το θησαυροφυλάκιο της Αιγύπτου ως προίκα. Πέθανε το 1672 στην Κωνσταντινούπολη.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hüma Şah Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).