Φερδινάνδος Α΄ της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φερδινάνδος Α'
Portrait of King Fernando I, Belem Collection.JPG
Περίοδος εξουσίας
18 Ιανουαρίου 136722 Οκτωβρίου 1383
Στέψη Μάρτιος του 1367
Προκάτοχος Πέτρος Α΄ της Πορτογαλίας
Διάδοχος Ιωάννης Α΄ της Πορτογαλίας
Κόμης της Πορτογαλίας
Οίκος Πορτογαλικός Οίκος της Βουργουνδίας
Γέννηση 31 Οκτωβρίου 1345
Κοΐμπρα, Πορτογαλία
Θάνατος 22 Οκτωβρίου 1383 (38 ετών)
Λισαβόνα, Πορτογαλία
Τόπος ταφής Ιγκρέζα ντου Κάρμου, Λισαβόνα, Πορτογαλία
Πατέρας Πέτρος Α΄ της Πορτογαλίας
Μητέρα Κωνσταντία του Πεναφιέλ
Σύζυγος Ελεονώρα Τέλες ντε Μενέζες
Επίγονοι Ισαβέλλα της Πορτογαλίας
Βεατρίκη της Πορτογαλίας
Πέτρος της Πορτογαλίας
Αφόνσο της Πορτογαλίας
Θρησκεία Καθολικός
Φερδινάνδος Α΄ της Πορτογαλίας

Ο Φερδινάνδος Α' της Πορτογαλίας (Fernando I de Portugal, 31 Οκτωβρίου 134522 Οκτωβρίου 1383) ήταν βασιλιάς της Πορτογαλίας και της Αλγκάρβε από το 1367 έως το θάνατό του. Ήταν ο δεύτερος αλλά πρώτος επιζών γιος και διάδοχος του βασιλιά της Πορτογαλίας Πέτρο Α΄ τον δίκαιο από την νόμιμη σύζυγο του, Κωνσταντία του Πεναφιέλ.

Με τον θάνατο του Πέτρου της Καστίλης (1369) διεκδίκησε τον θρόνο της χώρας ως δισέγγονος του βασιλιά Σάντσο Δ΄ της Πορτογαλίας από την πλευρά της μητέρας του. Διεκδικητές ήταν επίσης οι βασιλείς της Αραγωνίας και της Ναβάρρας και ο Ιωάννης της Γάνδης, δούκας του Λάνκαστερ. Ωστόσο ο Ερρίκος Β΄ της Καστίλης, νόθος αδελφός του Πέτρου, που τον είχε νικήσει, κατέλαβε τον θρόνο. Οι δύο πλευρές ετοιμάστηκαν για μάχη, αλλά τους πρόλαβε η μεσολάβηση του πάπα Γρηγορίου Θ΄.

Οι συνθήκες για την ένωση της Καστίλης με την Πορτογαλία ήταν ο γάμος του Φερδινάνδου με την Ελεονώρα της Καστίλλης, αλλά τους πρόλαβε ο γάμος του Φερδινάνδου με μια αυλική του από έρωτα, την Ελεονώρα Τέλες ντε Μενέζες. Αυτή η παράξενη συμπεριφορά του έφερε αναταραχή στην Πορτογαλία και τον οδηγούσε σε πόλεμο με τον Ερρίκο: έκανε μυστική συμφωνία με τον δούκα του Λάνκαστερ, αλλά στον πόλεμο που ακολούθησε ηττήθηκε (1373) και έκλεισε ειρήνη.

Μετά τον θάνατο του Ερρίκου (1379), ο δούκας του Λάνκαστερ αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πραγματικός του σύμμαχος, καθώς το θέμα έκλεισε με την μυστική συμφωνία στο Μπαδαχόθ (1382). Σύμφωνα με αυτή, η κόρη και διάδοχος του Φερδινάνδου, Βεατρίκη, θα παντρευόταν τον Ιωάννη Α΄ της Καστίλης και με τον θάνατο του Φερδινάνδου θα ενώνονταν τα δύο στέμματα. Ήταν ο τελευταίος άρρεν απόγονος της δυναστείας των Καπετιδών, αλλά συνεχίστηκε αργότερα με τον νόθο αδελφό του, Ιωάννη, αρχηγός του τάγματος της Αβίς.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ferdinand I of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).