Μαρία Α΄ της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία Α΄ της Πορτογαλίας

Η Μαρία Α΄ της Πορτογαλίας η επονομαζόμενη και ευσεβής (Λισσαβώνα, 1734 - Ρίο ντε Τζανέιρο, 20 Μαρτίου 1816) ήταν η μεγαλύτερη από τις τέσσερις κόρες του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωσήφ Α΄ και της Μαριάννας Βικτωρίας των Βουρβόνων. Με την άνοδο του πατέρα της στον θρόνο (1750) πήρε τον τίτλο της πριγκίπισσας της Βραζιλίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον θείο της, αδελφό του πατέρα της, Πέτρο (1760), που έγινε με την άνοδο της στον θρόνο συμβασιλέας του ενωμένου βασιλείου Πορτογαλίας και Βραζιλίας. Η πρώτη της πράξη σαν βασίλισσα ήταν να απολύσει τον αντιδημοτικό πρωθυπουργό του πατέρα της, μαρκήσιο του Πομπάλ. Η Πορτογαλία συμμετείχε στην Λίγκα της Ένοπλης Ουδετερότητας (1782) και επίσης της παραχωρήθηκε ο κόλπος Ντελαγκόα απ' την Αυστρία. Ο Ισπανός κυβερνήτης Μανουήλ του Γκοντόι επιτέθηκε στην Πορτογαλία (1801) ύστερα από προτροπή του Ναπολέοντα, αλλά τον ίδιο χρόνο εγκατέλειψε την εκστρατεία. Η συνθήκη του Μπαδαχόθ πίεσε την Πορτογαλία να παραχωρήσει στην Ισπανία την Ολιβένζα και τμήμα της Γουιάνα.

Εξορία στην Βραζιλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπέφερε από θρησκευτικό αμόκ και μελαγχολία: ιδιόρρυθμη, δεν μπορούσε να αναλάβει σοβαρές κρατικές υποθέσεις, κάτι που έκανε από το 1799 ο αντιβασιλιάς γιος της, Ιωάννης. Ο Γάλλος στρατηγός Ζυνό (1807) υπό τις διαταγές του Ναπολέοντα επιτέθηκε στην Πορτογαλία και κατέλαβε την Λισσαβώνα, ενώ η βασιλική οικογένεια δραπέτευσε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Ο Αγγλικός στρατός υπό τον Άρθουρ Γουέλλεσλι άρχισε να πολιορκεί την Λισσαβώνα. Οι αρχικές όμως νίκες του επί του Ζυνό εξαλείφθηκαν από τους ανωτέρους του στο Συνέδριο του Σίντρα (30 Αυγούστου 1808). Ο Γουέλλεσλι κατέβηκε ξανά στην Πορτογαλία και επικεφαλής Πορτογαλικών και Αγγλικών δυνάμεων ετοιμάστηκε για νέο πόλεμο κατά των Γαλλο-Ισπανών στην άμυνα της γραμμής των Τόρες Βέδρας (1809 - 1810). Με την οριστική συντριβή του Ναπολέοντα (1815), η Μαρία ανακηρύχθηκε βασίλισσα Πορτογαλίας και Βραζιλίας, σαν ενωμένο βασίλειο. Αλλά η υπέργηρη ιδιότροπη Μαρία παρέμεινε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου και πέθανε.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον θείο της συμβασιλέα Πέτρο Γ΄ παιδιά της ήταν:


Προκάτοχος:
Ιωσήφ Α΄
Βασιλιάς της Πορτογαλίας
17771815
Διάδοχος:
Ιωάννης ΣΤ΄


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maria I of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).