Πέτρος του Κουρτεναί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Petrus2.jpg

Ο Πέτρος του Κουρτεναί (πέθανε περί το 1219), ήταν Γάλλος ευγενής, σταυροφόρος και είχε ονομαστεί Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης κατά την περίοδο 1217 - 1219, αν και στην πράξη δεν κατάφερε να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη και να κυβερνήσει. Δεύτερη σύζυγος του ήταν η Γιολάντα της Φλάνδρας, αδελφή των πρώτων Λατίνων αυτοκρατόρων Βαλδουίνου του πρώτου και Ερρίκου της Φλάνδρας, που πέθανε το 1219 και διοίκησε αντί για αυτόν την αυτοκρατορία για δυο χρόνια.

Ήταν γιος του κόμη Πέτρου Κουρτεναί. Ο Πέτρος συνόδευσε τον ξάδελφό του βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο - Αύγουστο στην Τρίτη Σταυροφορία (1190), πήρε μέρος στην Σταυροφορία των Αλβιγηνών (1209, 1211) και στην μάχη του Μπουβίν το 1214.

Όταν ο γαμπρός του Ερρίκος της Φλάνδρας, Λατίνος αυτοκράτορας, πέθανε το 1216 δίχως διάδοχο, ο Πέτρος επιλέχθηκε ως ο νέος αυτοκράτορας και ξεκίνησε από τη Γαλλία επικεφαλής μικρού εκστρατευτικού σώματος για να πάρει τη θέση του στη Κωνσταντινούπολη. Περνώντας από την Ρώμη, στέφθηκε αυτοκράτορας από τον Πάπα Ονώριο. Δανείστηκε πλοία από τους Βενετούς για να πάει στη Κωνσταντινούπολη, με αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι θα κυριεύσει για λογαριασμό τους το Δυρράχιο, αλλά απέτυχε και συνέχισε το δρόμο προς την Κωνσταντινούπολη από ξηράς. Συνελήφθη από τον δεσπότη της Ηπείρου Θεόδωρο Άγγελο το 1217 και πέθανε ύστερα από δύο χρόνια αιχμαλωσίας.

Έτσι ο Πέτρος δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη και να κυβερνήσει τη λατινική αυτοκρατορία, η οποία διοικήθηκε για ένα χρονικό διάστημα στο όνομά του από τη γυναίκα του Γιολάντα της Φλάνδρας, που είχε φτάσει στην πόλη προηγουμένως.