Βαλδουίνος Β΄ της Κωνσταντινούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
O Bαλδουίνος Β΄ σε νόμισμα της εποχής

Ο Βαλδουίνος Β΄ του Κουρτεναί (1217 - 1273) ήταν ο τελευταίος Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης (1228 - 1261).

Ήταν ο μικρότερος γιος του Γάλλου Πέτρου των Καπέτων του Κουρτεναί και της Γιολάντας της Φλάνδρας. Διαδέχθηκε το 1228 τον μεγαλύτερο αδελφό του Ροβέρτο του Κουρτεναί σε ηλικία μόλις 11 ετών.

Όσο ήταν ανήλικος την αντιβασιλεία ασκούσε, σύμφωνα με απόφαση των βαρώνων, ο ισχυρός γηραιός ευγενής Ιωάννης ντε Μπριέν, σύζυγος της Μαρίας Μοντφερρά βασίλισσας της Ιεροουσαλήμ, του οποίου παντρεύτηκε την κόρη Μαρία (1225 - 1275). Είχαν έναν υιό, τον Φίλιππο του Κουρτεναί.

Η Λατινική αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης είχε παρακμάσει μετά τον θάνατο του Ερρίκου της Φλάνδρας το 1216 και όλοι περίμεναν τον νέο αυτοκράτορα να βοηθήσει την ανάκαμψή της. Μόλις ενηλικιώθηκε, η κατάσταση ήταν απελπιστική: η αυτοκρατορία του περιοριζόταν μόνο στην πόλη της Κωνσταντινούπολης. Κατέφυγε στις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες (Ρώμη, Γαλλία, Φλάνδρα) για χρήματα και στρατό. Το 1237 ενεχυρίασε τον ακάνθινο στέφανο σε Βενετό έμπορο αντί 13000 χρυσών νομισμάτων. Επέστρεψε στην Κων/πολη το 1240 απογοητευμένος χωρίς καμιά υπόσχεση για βοήθεια. Το 1245 επανέλαβε το ίδιο ταξίδι με τα ίδια αποτελέσματα. Εδαπάνησε όλη του το χρόνο ως αυτοκράτορας σε επαιτικά ταξίδια στην Ευρώπη χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Η τραγική οικονομική του κατάσταση οδήγησε σε ακόμη χειρότερα γεγονότα. Αναγκάστηκε να δώσει τον μοναδικό του γιο Φίλιππο όμηρο σε Βενετούς εμπόρους λόγω των χρεών του. Ο Φίλιππος εξαγοράστηκε αργότερα από τον Αλφόνσο Ι' βασιλιά της Καστίλλης.

Το 1261 η Κωνσταντινούπολη καταλήφθηκε από τον στρατηγό του αυτοκράτορα της Νικαίας Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου.Ο ίδιος δραπέτευσε και μέσω Αθήνας έφθασε στην Γαλλία. Αργότερα (1267) κατέφυγε στον μακρινό εξάδελφό του βασιλιά της Σικελίας-Νεαπόλεως Κάρολο των Καπέτων του Ανζού, αδελφό του Γάλλου βασιλιά και ζήτησε από τον Κάρολο να οργανώσουν εκστρατεία κατά του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄. Με τον Κάρολο υπέγραψε συνθήκη το 1267 στο Βιτέρμπο (βρίσκεται βορειότερα της Ρώμης), όπου ορισμένα δικαιώματα του Βαλδουίνου Β' στη Λατινική αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης μεταφερόταν στον Κάρολο, πχ η επικυριαρχία του στο πριγκιπάτο της Αχαΐας. Κατά τα υπόλοιπα χρόνια έζησε με σύνταξη που του παρείχε ο Κάρολος. Το 1273 ενύμφευσε τον υιό του Φίλιππο του Κουρτεναί με την κόρη του Καρόλου Βεατρίκη των Καπέτων του Ανζού και πέθανε την ίδια χρονιά. Το 1282 οι Σικελικοί Εσπερινοί έκαναν να χάσει ο Κάρολος τη Σικελία (και να περιοριστεί στη Νεάπολη) και έτσι ματαιώθηκε η εκστρατεία κατά του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βαλδουίνος Β' ενυμφεύθη τη Μαρία, κόρη του Ιωάννου ντε Μπριέν, επιτρόπου του. Υιός τους ήταν ο

  • Φίλιππος Κουρτεναί, που ενυμφεύθη την Βεατρίκη των Καπέτων του Ανζού, κόρη του Καρόλου βασιλιά της Σικελίας-Νεαπόλεως και της 1ης συζύγου του Βεατρίκης της Βαρκελώνης (κόρης του κόμη της Προβηγγίας).

Γενεαλογία Λατίνων αυτοκρατόρων Κωνσταντινουπόλεως[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Baldwin of Flanders
V count Hainaut
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Baldwin IX count Flanders
VI count Hainaut,
Ι Latin emperor of Constantinople
(1204-05)
 
Henry of Flanders
Latin emperor of Constantinople
(1206-16)
 
Yolanda of Flanders
regent (1217-19)
 
Peter Capet-Courtenay
Latin emperor of Constantinople
jure auxoris (1217-19)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Robert Capet-Courtenay
Latin emperor of Constantinople
(1221-28)
 
Baldwin Capet-Courtenay
ΙΙ Latin emperor of Constantinople
(1228-61)