Οτσάνο ντελλ'Εμίλια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°27′0″N 11°29′0″E / 44.45000°N 11.48333°E / 44.45000; 11.48333

Οτσάνο ντελλ'Εμίλια
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Οτσάνο ντελλ'Εμίλια
44°27′0″N 11°29′0″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήΜητροπολιτική Πόλη της Μπολόνια
ΠροστάτηςΆγιος Χριστόφορος
Έκταση64,95 km²[1]
Υψόμετρο67 μέτρα
Πληθυσμός14.053 (1  Ιανουαρίου 2023)[2]
Ταχ. κωδ.8604
Τηλ. κωδ.051
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Οτσάνο ντελλ'Εμίλια (ιταλικά: Ozzano dell’Emilia)είναι δήμος της βόρειας Ιταλίας που βρίσκεται στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια στην επαρχία της Μπολόνια.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Οτσάνο ντελλ'Εμίλια βρίσκεται κοντά στην Μπολόνια μόλις 13 χιλιόμετρα από το κέντρο της. Το έδαφος του, στο μεγαλύτερο μέρος του, αποτελείται από χαμηλούς λόφους ενώ το υπόλοιπο είναι πεδινό. Το υψόμετρο είναι στα 66 μέτρα με μέγιστο τα 370 και ελάχιστο τα 27 μέτρα. Διασχίζεται από τους χείμαρρους Ίντιτσε (ιταλικά: Idice) και Κουαντέρνα (ιταλικά: Quaderna). Η συνολική του έκταση είναι 64,94 τ.χλμ. και οι γεωγραφικές του συντεταγμένες είναι: 44°26'42"72 N γεωγραφικό πλάτος και 11°28'35"40 E γεωγραφικό μήκος

Τον δήμο αποτελούν τα εξής δημοτικά διαμερίσματα Κά Μπασόνε, Καζέλα ντι Μόντε Αρμάτο, Καζέτι Μπόνι, Κασταλντίνα, Καβαλιέρα, Κουαντέρνα, Ιντούστρια, Μάτζιο, Μερκατάλε, Νότσε, Οστερία Νουόβα, Οτσάνο ντελλ'Εμίλια, Παλάτσο Μπιανκέτι, Πόντε Ριτσόλι, Σαν Πιέτρο, Σετεφόντι και Σουόρε Φραντσεσκάνε.

Το Οτσάνο ντελλ'Εμίλια συνορεύει με 7 δήμους, Μπούντριο, Καστέλ Σαν Πιέτρο Τέρμε, Καστενάζο, Μεντιτσίνα (Ιταλία), Μοντερέντσιο, Πιανόρο και Σαν Λάτσαρο ντι Σάβενα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην έκταση του δήμου του Οτσάνο ντελλ'Εμίλια, ανατολικά του δημοτικού διαμερίσματος Μάτζιο βρίσκεται μία από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές της Εμίλια Ρομάνια. Πρόκειται για την αρχαία πόλη Κλατέρνα (Ιταλικά Claterna). Το όνομα της το έχει πάρει από τον χείμαρρο Κουαντέρνα. Η δημιουργία της, πιθανότατα, ανέρχεται στην εποχή των ετρούσκων, αν και τα ευρήματα είναι της ρωμαϊκής εποχής. Η πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτή την πόλη τη βρίσκουμε σε ένα γραπτό του Κικέρωνα του 43 π.Χ. Η γέννηση της, με τη ρωμαϊκή οργάνωση, ανάγεται κατά το 190-180 π.χ. Κατά τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ. η πόλη παρακμάζει.

Για όλη την επόμενη ρωμαϊκή περίοδο καθώς και την πρώτη μεσαιωνική περίοδο δεν υπάρχουνε γραπτές αναφορές για την περιοχή του Οτζάνο. Μόνο σε ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο του 1099 ξαναεμφανίζεται η περιοχή με το όνομα Κάστρουμ Ουλτζιανένσε (Ιταλικά "castrum Ulzianense"). Από τα στοιχεία που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα για το πρώτο μισό του μεσαίωνα, υποθέτουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής ανήκε σε εκκλησίες και μοναστήρια.

Από τον 12ο αιώνα, την περίοδο που δημιουργούνται οι δήμοι, τα γραπτά στοιχεία που έχουμε είναι περισσότερα. Τα έγγραφα εκείνης της εποχής αναφέρουν ότι οι περισσότερες εκτάσεις ανήκουν ακόμα στην εκκλησία και κυρίως στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου της Μπολόνια. Σε ένα έγγραφο του 1117 έχουμε και την πρώτη αναφορά του κάστρου ρου Σαν Πιέτρο ντι Οτζάνο, το σημερινό δημοτικό διαμέρισμα του Σαν Πιέτρο, ως μέρος τον σημαντικών κατοικημένων κέντρων της περιοχής. Σε έγγραφα του 12ου αιώνα αναφέρεται για πρώτη φορά και το κάστρο Σετεφόντι, στη θέση του ομωνύμου δημοτικού διαμερίσματος, μέρος των δευτερευόντων κατοικημένων κέντρων της περιοχής. Η περιοχή μέχρι το 19ο αιώνα παραμένει υπό την κυριαρχία του δήμου της Μπολόνια.

Η γειτνίαση του με την Μπολόνια και ο διαμελισμός της περιοχής σε ιδιοκτησίες διαφόρων εκκλησιών και μοναστηριών, εμπόδισαν τη δημιουργία ενός πραγματικού αστικού κέντρου. Αυτό δικαιολογεί την έλλειψη ενός πραγματικού ιστορικού κέντρου στον δήμο. Το Οτσάνο ντελλ'Εμίλια θα δημιουργηθεί σαν δήμος με τη σημερινή του μορφή το 1810.

Μνημεία και Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Οτσάνο ντελλ'Εμίλια υπάρχουν μερικά αξιόλογα μνημεία. Μερικά από αυτά είναι:

  • Παλατσόνα ντι Μάτζιο (Ιταλικά "Palazzona di Maggio"). Η πρώτη αναφορά σε αυτή την έπαυλη χρονολογείτε το 1581. Οι εργασίες που της έδωσαν τη σημερινή της μορφή ξεκίνησαν το 1750.
  • Βίλα Καζαλίνι (Ιταλικά "Villa Casalini"). Έπαυλη του 15ου/16ου αιώνα. Σήμερα ανήκει στην οικογένεια Πάσερι.
  • Τόρε ντι Σαν Πιέτρο ντι Οτζάνο (Ιταλικά "Torre di San Pietro di Ozzano"). Πύργος που ανήκει στα πρώτα τείχη του κάστρου του Οτζάνο του 11ου αιώνα αν και με συνεχόμενες ανακατασκευές
  • Σαν Κριστόφορο ε Σαν Κάρλο (Ιταλικά "San Cristoforo e San Carlo", "Άγιος Χριστόφορος και Άγιος Κάρλος"). Εκκλησία που κτίστηκε τον 17ο αιώνα, η σημερινή της πρόσοψη είναι του 1924
  • Σαν Πιέτρο ντι Οτζάνο (Ιταλικά "San Pietro di Ozzano", "Άγιος Πέτρος του Οτζάνο"). Εκκλησία που βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα του Σαν Πιέτρο. Δεν είναι γνωστό πότε κτίστηκε η πρώτη εκκλησία που με τις συνεχιζόμενες αλλαγές μετατράπηκε στο σημερινό Σαν Πιέτρο.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πολιτιστική ζωή του Οτζάνο αυξήθηκε κατά πολύ με τη μεταφορά της κτηνιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Μπολόνια. Η πολιτιστική προσφορά περιλαμβάνει:

  • Δημοτική βιβλιοθήκη 8 Μαρτίου 1908
  • Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη Ερκολάνι
  • Ρωμαϊκό αρχαιολογικό μουσείο
  • Μουσείο Παθολογικής Ανατομίας και Κτηνιατρικής Τερατολογίας
  • Μουσείο Συγκριτικής Ανατομίας

Στα πολιτιστικά γίγνεσθαι συμπεριλαμβάνονται, Σάγκρα ντελα Μπαντέσα "Sagra della Badessa", Νότε Μπιανκα "Note Bianca", Φέστιβαλ ντει Μπουρατίνι "Festival dei Burattini", Τεάτρο περ Αντούλτι ε Μπαμπίνι "Teatro per Adulti e Bambini", κ.α.

Κοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος έχει πληθυσμό 12600 μόνιμους κατοίκους την 1η Ιανουαρίου 2011, σε αυτούς προστίθενται και οι πολύ φοιτητές της κτηνιατρικής σχολής

Οι ξένοι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται στους 707. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Ρουμανία 154, από την Αλβανία 101 και από το Μαρόκο 57. Υπάρχουν και 3 Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]