Μαρτσαμπόττο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°20′0″N 11°12′0″E / 44.33333°N 11.20000°E / 44.33333; 11.20000

Μαρτσαμπόττο
Comune di Marzabotto
Εικόνα
Η ακρόπολη του Μαρτσαμπόττο
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Περιφέρεια   Εμίλια-Ρομάνια
Επαρχία   Μπολόνια
Δήμαρχος   Edoardo Masetti
Περιοχή
Υψόμετρο   130 μ.
Έκταση   74 χλμ²
Πληθυσμός   6.837 (31 Ιανουαρίου 2014)
Πυκνότητα   91 κατ./χλμ²
Άλλες πληροφορίες
Ταχυδρομικός  
κώδικας
  
 52100
Ζώνη ώρας   UTC+1
Πολιούχος   Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ και St. Charles
Τοποθεσία
Μαρτσαμπόττο is located in Ιταλία
Μαρτσαμπόττο
Μαρτσαμπόττο
Επίσημος ιστότοπος

Το Μαρτσαμπόττο (ιταλικά: Marzabotto) είναι μικρή πόλη και δήμος στην περιοχή της Ιταλίας Εμίλια-Ρομάνια, που ανήκει στην επαρχία της Μπολόνια. Βρίσκεται 27 χιλιόμετρα νότιο-νοτιοδυτικά της Μπολόνια με τρένο, στην κοιλάδα του ποταμού Ρένο. Στο Μαρτσαμπόττο το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνέβη η σφαγή των κατοίκων στο χωριό

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ναοί στο Μαρτσαμπόττο

Στην περιοχή Villa Aria και κάτω από αυτή, κοντά στην πόλη, βρίσκονται τα ερείπια της ετρουσκικής πόλης Μίσα (Misa), η οποία προφυλάσσεται στα δυτικά από βουνά, και στα ανατολικά και νότια από το ποτάμι, το οποίο είχε καταστρέψει σε κάποια χρονική στιγμή λόγω εκτροπής τη μισή πόλη. Η πόλη βρίσκεται κάτω από το σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, και ήταν δομημένη σε παραλληλόγραμμο σχέδιο χωρισμένη από κύριους δρόμους σε οκτώ περιοχές, οι οποίες με τη σειρά τους χωρίζονταν σε τετράγωνα ή insulae. Βρέθηκαν νεκροταφεία ανατολικά και βόρεια του χώρου. Το όνομα του μέρους είναι άγνωστο: κατοικήθηκε εν μέρει αργότερα από Γαλάτες, αλλά δεν υπήρχε παρουσία Ρωμαίων.

Σφαγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1944, κατά τη γερμανική κατοχή της Ιταλίας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη υπήρξε το θέατρο της χειρότερης σφαγής πολιτών στην Ιταλία από τα γερμανικά Waffen SS. Σε αντίποινα για την τοπική υποστήριξη στους παρτιζάνους και το αντιστασιακό κίνημα, στρατιώτες από τη 16η θωρακισμένη μονάδα αναγνώρισης (SS-Panzer-Aufklärungsabteilung), σκότωσαν συστηματικά εκατοντάδες πολίτες του Μαρτσαμπόττο και των κοντινών πόλεων Γκριτζάνα Μοράντι (Grizzana Morandi) και Μοντζούνο (Monzuno).

Η πόλη πήρε το Χρυσό Μετάλλιο Στρατιωτικής Τιμής για αυτό το περιστατικό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]