Μονολιθικές εκκλησίες του Ιβάνοβο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 43°43′00″N 25°58′00″E / 43.716667°N 25.966667°E / 43.716667; 25.966667

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Μονολιθικές εκκλησίες του Ιβάνοβο
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων της Π.Κ.
Ivanovo gesamt
Χώρα μέλος Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία
Τύπος Μνημείο
Κριτήρια ii, iii
Ταυτότητα 45
Περιοχή Ευρώπη και Βόρεια Αμερική
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή 1979 (3η συνεδρίαση)

Οι μονολιθικές εκκλησίες του Ιβάνοβο (βουλγαρικά: Ивановски скални църкви / Ιβανοφσκι σκάλνι ζάρκβι) είναι ένα συγκρότημα ορθόδοξων εκκλησιών, παρεκλησιών και σκητών σκαλισμένων στο βράχο οι οποίες μαζί συγκροτούν τη Μονή του Ιβάνοβο στη βόρεια Βουλγαρία.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βράχοι του Ιβάνοβο στην περιοχή των εκκλησιών

Οι μονολιθικές εκκλησίες του Ιβάνοβο βρίσκονται ένα χιλιόμετρο ανατολικά του χωριού Ιβάνοβο της περιφέρειας (ομπλάστ) Ρούσε, 22 χλιόμετρα νοτιοδυτικά της παραδουνάβιας πόλης Ρούσε στη βόρεια Βουλγαρία. Στην περιοχή βρίσκονται και τα ερείπια του κάστρου Τσερβέν. Τον μεσαίωνα ήταν μια μεγάλη πόλη με στρατηγική

σημασία που φιλοξένησε μια επισκοπή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας. Το Βέλικο Τάρνοβο, η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, βρίσκεται πρίπου 90 χλμ νότια του Ιβάνοβο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στα τέλη του 12ου αιώνα μεμονωμένοι ερημίτες κατοίκησαν τις φυσικές σπηλιές του βουνού και

ακολούθως έσκαψαν μεμονομένες κάμαρες στο μαλακό ασβεστόλιθο. Ο ερημίτης Ιωακείμ, μετέπειτα Πατριάρχης Βουλγαρίας, ίδρυσε από τις μεμονωμένες κάμαρες τη Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, με τις κάμαρες να επικοινωνούν μέσω μικρών στοών (σήμερα πολλές από αυτές τις στοές έχουν καταρρεύσει).

Το τέως αυτοκρατορικό μοναστήρι, στους κτήτωρες του οποίου περιλαμβάνονταν και οι δύο Βούλγαροι τσάροι (αυτοκράτορες) Ιβάν Ασέν ο 2ος και Ιβάν Αλεξάνταρ, χτίστηκε ανάμεσα στο 13ο και τον 17ο αιώνα στην άκρη μιας απότομης πλαγιάς πάνω από τις όχθες του ποταμού Ρουσένσκι Λομ. Χάρη στη βοήθεια τους για τη δημιουργία της μονής εργάστηκαν οι πιο ξακουστοί Βούλγαροι καλλιτέχνες της εποχής της Σχολής του Τάρνοβο.

Σε έξι από τις εκκλησίες και παρεκκλήσια του συγκροτήματος διατηρούνται ακόμα νωπογραφίες του 13ου και του 14ου αιώνα. Τα ονόματα των δημιουργών τους έχουν πλέον χαθεί.

Η μονολιθική εκκλησία της Παναγίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νωπογραφία του τσάρου Ιβάν Αλεξάνταρ

Η κεντρική εκκλησία της μονής, στην οποία βρίσκονται οι περίφημες νωπογραφίες, είναι αφιερωμένη στην Παναγία και

συχνά αποκαλείται απλά «τσαρκβάτα» (η λέξη εκκλησία στα βουλγαρικά). Βρίσκεται 38 μέτρα πάνω από το δρόμο λαξευμένη μέσα στο

βράχο και περιλαμβάνει έναν νάρθηκα, έναν κυρίως ναό και ένα παρακείμενο παρεκκλήσι.

Η εκκλησία έχει μήκος γύρω στα 16 μέτρα, 4 μ. πλάτος και μόλις 2,15 μ. ύψος. Οι τοιχογραφίες της αναπαριστούν τις τελευταίες επτά ημέρες της ζωής του Χριστού και τη ζωή του Ιωάννη του Πρόδρομου. Στο νάρθηκα βρίσκονται πορτραίτα του τσάρου Ιβάν Αλεξάνταρ, της τσαρίνας Θεοδώρας και μερικών αγίων. Οι νωπογραφίες του παρεκκλησιού απεικονίζουν τη ζωή πρώιμων Σύριων χριστιανών ασκητών.

Στις 22 Οκτωβρίου του 1979 οι μονολιθικές εκκλησίες του Ιβάνοβο αναγνωρίστηκαν από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μέχρι τότε οι νωπογραφίες απειλούνταν από το φως, της υγρασία, τις μεταβολές της θερμοκρασίας και κυρίως τους αυξανόμενους τουρίστες. Για το λόγο αυτό τη δεκαετία '80 απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις του κοινού. Με το γύρισμα του αιώνα οι τοιχογραφίες αναπαλαιώθηκαν με τη χρηματική συνεισφορά της UNESCO και το 2002 άνοιξαν ξανά για το κοινό

Περισσότερες Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Felskirchen von Iwanowo της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).