Κράι του Πριμόριε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κράι Πριμόρσκι)

Συντεταγμένες: 45°20′N 134°40′E / 45.333°N 134.667°E / 45.333; 134.667

Κράι Πριμόρσκι

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΡωσία
Διοικητική υπαγωγήΡωσία[1]
ΠρωτεύουσαΒλαδιβοστόκ
Διοίκηση
 • Κυβερνήτης του Κράι του ΠριμόριεΌλεγκ Κοζεμιάκο (από 2018)
Έκταση164.673 km²
Πληθυσμός1.877.844 (1  Ιανουαρίου 2021)
Γεωγραφικές συντεταγμένες45°20′0″N 134°40′0″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Το Κράι Πριμόρσκι (ρωσικά: Примо́рский край, ελλ. παραλιακό σύνορο) ή συντομότερα Πριμόριε είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της ρωσικής επικράτειας και συνορεύει με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Απέναντί του βρίσκεται η Ιαπωνία.

Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ομοσπονδιακά υποκείμενα του Διαμερίσματος της Άπω Ανατολής, το Πριμόριε διαθέτει το μεγαλύτερο πληθυσμό και είναι το πιο πυκνοκατοικημένο (ή ορθότερα το λιγότερο αραιοκατοικημένο). Πρωτεύουσά του είναι το Βλαδιβοστόκ (592.034 κάτοικοι το 2010), το μεγαλύτερο ρωσικό εμπορικό και στρατιωτικό λιμάνι του Ειρηνικού.

Η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Ρώσοι (92.5%) και ακολουθούν οι Ουκρανοί (2.8%). Στα ρωσικά πριμόρσκι σημαίνει παραθαλάσσιος, εξ ου και η ετυμολογία του ονόματος του κράι.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Ουσούρι κοντά στο χωριό Γκόρνιε Κλιούτσι
Άποψη του κόλπου Μπακλάν, ενός παραθαλάσσιου τοπίου στο κράι.
Φθινόπωρο στα νότια όρη Σιχότε-Αλίν

Το κράι Πριμόριε βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ρωσίας. Βρέχεται από την Θάλασσα της Ιαπωνίας. Συνορεύει με την Κίνα και το κράι Χαμπάροφσκ, ενώ στο νότιο άκρο υπάρχει ένα μικρό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας στον Ειρηνικό. Το κράι είναι κατά κύριο λόγο ορεινή. Το μεγαλύτερο μέρος του κράι καταλαμβάνεται από τα όρη Σιχότε-Αλίν και πάνω από το 80% του κράι είναι καλυμμένο από δάση. Υπάρχουν πολλά μικρά ποτάμια, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι το Ουσούρι, το οποίο σχηματίζει τα σύνορα με την Κίνα. Και στις δύο πλευρές των συνόρων βρίσκεται η λίμνη Χάνκα με έκταση περίπου 4.000 τ.χλμ.

Το κλίμα είναι υγρό ηπειρωτικό, με περισσότερες βροχοπτώσεις το καλοκαίρι. Οι βόρειες περιοχές είναι αρκετά πιο κρύες από τη νότια ακτή.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιδιά από το κράι Πριμόρσκι

Όπως και σε άλλες ρωσικές περιοχές, η αυξημένη θνησιμότητα και η μειωμένη γεννητικότητα έχουν οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού. Ο πληθυσμός κατανέμεται πολύ άνισα, το ένα τρίτο της περιοχής δεν είναι κατοικημένο. Η εσωτερική μετανάστευση προς τη δυτική Ρωσία επίσης μειώνει τον πληθυσμό του κράι.

Ο πληθυσμός του κράι αποτελείται κυρίως από Ρώσους (92.5%), καθώς επίσης και κάποιους Ουκρανούς (2.8%), εσωτερικοί μετανάστες μαζί με τους Ρώσους, Κορεάτες (1%), οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει τους προηγούμενους δύο αιώνες λόγω της οικονομικής ένδειας στην Κορέα (τέλη 19ου αιώνα και αρχές 20ού αιώνα, βλέπε για σύγκριση Κορεάτες στην Κίνα), αλλά μεγάλο μέρος απελάθηκε στη Μεγάλη Εκκαθάριση του 1937-38 σε άλλες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης. Στην περιοχή ζουν επίσης Τατάροι, Ουζμπέκοι, Λευκορώσοι, Αρμένιοι, Αζέροι, Γερμανοί του Βόλγα, Μορδβίνοι και Κινέζοι, ένα τυπικό χαρακτηριστικό για κάθε περιοχή της Ρωσίας και της πρώην ΕΣΣΔ που περιέχει ένα ποσοστό εσωτερικών μεταναστών από την ΕΣΣΔ, ειδικά Ρώσων και Σλάβων. Οι μικρότερες εθνότητες ζουν κυρίως στις πόλεις- το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ζουν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα. Οι Νανάι, οι Ουντεγκέ, οι Ορόκοι, οι Μαντσού, οι Ουλτς, οι Νιβχ συγκαταλέγονται στους αυτόχθονες κατοίκους της περιοχής που αποτελούσαν την πλειοψηφία πριν τη ρωσική επέκταση.

Το 2010 ο πληθυσμός του κράι ήταν 1.956.497 άτομα[2], μειωμένος από τους 2.071.210 κατοίκους το 2002 και τους 2.258.391 το 1989. Το 2015 η γεννητικότητα στο κράι ήταν 1.76 παιδιά ανά γυναίκα[3] (το μεγαλύτερο επίπεδο μετασοβιετικά) ακολουθώντας μια μεγάλη βελτίωση στα ποσοστά αυτά που υπήρξε σε όλη τη Ρωσία, αν και από το 2016 ξεκίνησε νέα κάθοδος. Οι θάνατοι μειώνονται σταθερά από τη δεκαετία του 2000, αλλά το 2020 αυξήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν τη Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφοροι παλαιοσιβηρικοί λαοί ζουν στην περιοχή για τουλάχιστον 30.000 χρόνια. Στον μεσαίωνα η περιοχή ανήκε στο Κόγκουριο, ένα κορεατικό κράτος. Το 698 το κορεατικομαντσουριανό κράτος Μπάλχε (Μποχάι) εμφανίστηκε στην περιοχή και συνέχισε να υπάρχει μέχρι το 936. Η Αυτοκρατορία των Τσιν, που ήλεγχε την περιοχή, υπήρχε τον 12ο και 13ο αιώνα. Η περιοχή διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Στη συνέχεια, η περιοχή έπεσε σε λήθη αν και συνέχισε να αποτελεί κινεζικό έδαφος.

Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτοι Ρώσοι στην περιοχή έφτασαν τον 17ο αιώνα. Οι Ρώσοι άρχισαν να καταφθάνουν μαζικά στο κράι Πριμόρσκι μόνο από το 1860 και μετά, όταν τα σύνορα Ρωσίας-Κίνας άλλαξαν, με την Κίνα να παραδίδει μεγάλες εδαφικές εκτάσεις στη Ρωσία, μεταξύ άλλων και την περιοχή που σήμερα βρίσκεται το κράι Πριμόρσκι. Το νέο ρωσοκινεζικό σύνορο ορίστηκε κατά μήκος των ποταμών Αμούρ και Ουσούρι στη Σύμβαση του Πεκίνου, το 1860 (το 1858, με τη συνθήκη του Αϊγκούν είχαν παραδοθεί κινεζικά εδάφη στη Ρωσία βορειότερα).

Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε το Βλαδιβοστόκ (= άρχοντας της ανατολής). Περίπου 250.000 έποικοι είχαν καταφθάσει στην περιοχή μέχρι το 1917, με τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο να διευκολύνει τον αποικισμό της περιοχής με Ρώσους και άλλες εθνότητες της ρωσικής αυτοκρατορίας.

Σοβιετική Ένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο η περιοχή ήταν το τελευταίο μέρος της Ρωσίας που κατελήφθη από τους Μπολσεβίκους[4]:

  • 29 Νοεμβρίου 1917: Οι Σοβιετικοί καταλαμβάνουν την εξουσία στο Βλαδιβοστόκ.
  • Απρίλιος 1918: Άφιξη των Ιαπώνων στο Βλαδιβοστόκ, οι οποίοι καταλαμβάνουν την περιοχή.
  • Αύγουστος 1918: Άφιξη των στρατευμάτων της Αντάντ στο Βλαδιβοστόκ, υποστηρίζοντας τον Άντον Κολτσάκ
  • 1920: Ίδρυση της φιλοσοβιετικής Δημοκρατίας της Άπω Ανατολής, η οποία επίσης διεκδικεί το Βλαδιβοστόκ ως έδρα της κυβέρνησης της. Ήταν σοβιετικό κράτος-δορυφόρος με σοσιαλιστική κυβέρνηση.
  • Απρίλιος 1920: Απόσυρση των στρατευμάτων της Αντάντ μετά τη συντριβή του Κολτσάκ.
  • Μάιος 1921: Ίδρυση της προσωρινής κυβέρνησης του Πριαμούριε, του τελευταίου θύλακα της αντισοβιετικής ρωσικής κυβέρνησης στο Βλαδιβοστόκ. Επιβίωνε με τη βοήθεια των Ιαπώνων.
  • Οκτώβριος 1922: Αποχώρηση των Ιαπώνων και κατάρρευση της προσωρινής κυβέρνησης.
  • Νοέμβριος 1922: Προσάρτηση της Δημοκρατίας της Άπω Ανατολής από τη σοβιετική κυβέρνηση, μετά την αυτοδιάλυση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Άπω Ανατολής.
  • Δεκέμβριος 1922: Είσοδος του Κόκκινου Στρατού στο Βλαδιβοστόκ και τέλος της αναταραχής και του εμφυλίου πολέμου που είχε υπάρξει στη Ρωσία.

Το κράι Πριμόρσκι δημιουργήθηκε το 1938 όταν το κράι Άπω Ανατολής διαιρέθηκε μεταξύ του κράι Πριμόρσκι και του κράι Χαμπάροφσκ.

Λόγω της στρατηγικής της σημασίας του Βλαδιβοστόκ ως εγχώριου λιμένα του Σοβιετικού Στόλου του Ειρηνικού, η πόλη του Βλαδιβοστόκ παρέμεινε «κλειστή πόλη» μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το Βλαδιβοστόκ ήταν κλειστό για τους ξένους καθ'όλη τη μεταπολεμική εποχή και η πόλη άνοιξε για τους ξένους την 1η Ιανουαρίου 1992, με διάταγμα του Μπόρις Γέλτσιν στις 20 Σεπτεμβρίου 1991.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο της διοίκησης του Κράι Πριμόρσκι.

Επί σοβιετικής εποχής, την εξουσία μοιράζονταν τρία άτομα: ο γενικός γραμματέας του τοπικού παραρτήματος του ΚΚΣΕ (ο οποίος είχε τη μεγαλύτερη εξουσία στην περιοχή), ο πρόεδρος του σοβιέτ (δηλαδή της τοπικής νομοθετικής συνέλευσης) και ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του κράι.

Από το 1991 ο κυβερνήτης και το κοινοβούλιο εξουσιάζουν την περιοχή. Το κοινοβούλιο εκλέγεται από τον λαό, ενώ ο κυβερνήτης είτε είναι διορισμένος είτε εκλεγμένος.

Το σημαντικότερο έγγραφο στο κράι είναι η χάρτα του Κράι Πριμόρσκι, το καταστατικό της περιοχής. Η νομοθετική συνέλευση περνά τους νόμους, τα ψηφίσματα και άλλες νομικές πράξεις και επιβλέπει την τήρηση των νόμων. Η κυβέρνηση του κράι είναι το υψηλότερο πολιτικό όργανο που ασχολείται με τη διακυβέρνηση του κράτους.

Η διοίκηση στηρίζει το έργο του κυβερνήτη που είναι ο ανώτατος αξιωματούχος στην περιοχή και δρα ως εγγυητής της τήρησης του καταστατικού του Κράι τηρώντας το σύνταγμα της Ρωσίας. Κυβερνήτης σήμερα (Απρίλιος 2021) είναι ο Όλεγκ Κοζεμιάκο.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωργία στο Κράι Πριμόρσκι

Η οικονομία του κράι Πριμόρσκι είναι η πιο ισορροποημένη στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά και η μεγαλύτερη. Η παραγωγή τροφίμων είναι η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα, εκπροσωπούμενη κυρίως από την αλιεία και την κατεργασία των ψαριών. Κάθε χρόνο πιάνονται πάνω από 2 εκατομμύρια τόνοι ψαριών. Έπειτα ακολουθεί η επεξεργασία των μηχανών, όπου η μισή παραγωγή σχετίζεται με τα ναυπηγεία και την αλιευτική βιομηχανία. Η άμυνα είναι σημαντικός τομέας που παράγει θωρηκτά και αεροσκάφη. Η βιομηχανία κατασκευαστικών προϊόντων προμηθεύει όλη τη ρωσική Άπω Ανατολή.

Η βιομηχανία της ξυλείας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα μετά από αυτή στο κράι Χαμπάροφσκ, με ετήσια παραγωγή περίπου 3 εκατομμύρια κυβικών μέτρων. Το κράι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακας στη ρωσική Άπω Ανατολή και παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη τη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά οι ελλείψεις ρεύματος είναι συχνό φαινόμενο. Η γεωργία είναι σημαντική και το κράι παράγει ρύζι, γάλα, αυγά και λαχανικά.

Το κράι Πριμόρσκι είναι το τραπεζικό και οικονομικό κέντρο στη ρωσική Άπω Ανατολή. Έχει πάνω από 100 τράπεζες και συνδεδεμένες εταιρείας και καλοανεπτυγμένα χρηματιστήρια και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Η εγγύτητα του κράι στις αγορές του Ρήγματος του Ειρηνικού δίνει στο κράι πλεονέκτημα σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής Άπω Ανατολής για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Το κράι εξάγει θαλασσινά, ξυλεία και σιδηρούχα μέταλλα. Οι κύριοι εμπορικοί συνεργάτες είναι η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα.

Δρόμος που περνά από το Γκόρνιε Κλιούτσι

Η οικονομία θα διαφοροποιηθεί περισσότερο με την ίδρυση 8 καζίνων, εγκεκριμένα από τη κυβέρνηση, που θα χτιστούν στη ζώνη τζόγου του Πριμόριε που καταλαμβάνει όλο το κράι Πριμόρσκι. Το κράι Πριμόρσκι είναι μια από τις τέσσερις περιοχές όπου επιτρέπεται ο τζόγος στη Ρωσία.[5] Το καζίνο Primorsky Entertainment Resort City, υπό ανάπτυξη από την καμποτζιανή NagaCorp Ltd είναι το μεγαλύτερο. Το καζίνο κοστίζει περίπου 11.6 δισεκατομμύρια ρούβλια, περίπου 2.7 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ ή 350 εκατομμύρια δολάρια με έκταση 214.89 εκταρίων.[6]

Το κράι Πριμόρσκι έχει καλές υποδομές. Έχει διπλάσια σιδηροδρομική πυκνότητα σε σχέση με το ρωσικό μέσο όρο. Συνδέεται σιδηροδρομικά με τη Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Το Βλαδιβοστόκ είναι το τελικό σημείο του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου. Στο λιμάνι της Ναχόντκας εξάγεται άνθρακας και ξυλεία. Οι ναυτιλιακές εταιρείες στο κράι Πριμόρσκι εκτελούν το 80% των υπηρεσιών θαλάσσιας ναυτιλίας στη ρωσική Άπω Ανατολή. Όλα τα σημαντικά λιμάνια του κράι είναι ανοιχτά για διεθνή ναυτιλία.

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κράι Πριμόρσκι συμπεριλαμβάνουν την Επιχείρηση Ενέργειας της Άπω Ανατολής, την NNK-Bunker, τη Mazda Sollers και Βοστότσνι Πορτ.[7]

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κράι αποτελείται από 22 επαρχίες και 12 πόλεις-επαρχίες. Το Μπολσόι Καμέν και το Φόκινο είναι κλειστές πόλεις.

Οι μεγαλύτερες πόλεις είναι το Βλαδιβοστόκ, το Ουσουρίισκ, η Ναχόντκα και το Αρτιόμ. Στο κράι Πριμόρσκι υπάρχουν 12 πόλεις και 28 οικισμοί αστικού τύπου.

Μεγαλύτερες πόλεις στο κράι Πριμόρσκι
Όνομα Ρωσικό όνομα Πληθυσμός (14 Οκτωβρίου 2010)[8]
Βλαδιβοστόκ Владивосток 592.034
Ναχόντκα Находка 159.719
Ουσουρίισκ Уссурийск 158.004
Αρτιόμ Артём 102.603
Αρσένιεφ Арсеньев 56.750

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Ρωσικά) OKTMO. www.gks.ru/metod/classifiers.html. Ανακτήθηκε στις 13  Μαρτίου 2015.
  2. «ВПН-2010». www.gks.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2021. 
  3. «Каталог публикаций::Федеральная служба государственной статистики». gks.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2021. 
  4. Atlas zur Geschichte (DDR) 2, Haack, 1982 Gotha, S. 3
  5. «Russia Casino Gambling». [World Casino Directory]. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2015. 
  6. «NagaCorp's Primorsky Entertainment Resort City in Vladivostok». [World Casino Directory]. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2015. 
  7. «Выписки ЕГРЮЛ и ЕГРИП, проверка контрагентов, ИНН и КПП организаций, реквизиты ИП и ООО». СБИС (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2018. 
  8. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα einwohner_aktuell.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]