Κάτω Πορόια Σερρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°16′54″N 23°0′37″E / 41.28167°N 23.01028°E / 41.28167; 23.01028

Κάτω Πορόια
Κάτω Πορόια is located in Greece
Κάτω Πορόια
Κάτω Πορόια
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή ΕνότηταΣερρών
ΔήμοςΣιντικής, Τοπική Κοινότητα Κάτω Ποροΐων
Δημοτική ΕνότηταΚερκίνης
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονίας
ΝομόςΣερρών
Υψόμετρο278 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος413
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας620 55

Τα Κάτω Πορόια είναι οικισμός του Νομού Σερρών, που ανήκει στον Δήμο Σιντικής. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 έχουν πληθυσμό 413 κατοίκων, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχαν πληθυσμό 424 κατοίκων.[1] Είναι χτισμένα στο όρος Κερκίνη, σε υψόμετρο 278 μέτρων.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό αναφέρεται ως Πόρροι στη "Γεωγραφία" του Στράβωνα ενώ οι πιο πρόσφατοι κάτοικοι του είναι πρόσφυγες του Πόντου, της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Μικράς Ασίας . Στην πλειονότητα τους οι κάτοικοι είναι γεωργοί και κτηνοτρόφο,πιστοί στις παραδόσεις τους και πολύ φιλόξενοι. Προστάτης Άγιος του χωριού ο Ιωάννης ο Πρόδρομος του οποίου την αποκεφάλιση γιορτάζει το χωριό στις 29 Αυγούστου.

Η Λίμνη Κερκίνη, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια πτηνών στην Ελλάδα, βρίσκεται στα 14χλμ., ενώ η πόλη των Σερρών είναι 65χλμ. μακριά και η πόλη της Θεσσαλονίκης 98χλμ.

Στον οικισμό υπάρχει Γυμνασιο και Λύκειο. Η ανέγερση του ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ενώ υποδέχθηκε τους πρώτους του μαθητές ως εξατάξιο Γυμνάσιο το 1970 με μαθητικό δυναμικό περίπου 300 άτομα. Μαθητές εκείνης της εποχής χαρακτηριστικά αναφέρουν πως “επρόκειτο για ένα πολύ καλό και άρτια εξοπλισμένο σχολείο για τα δεδομένα της εποχής καθώς εκτός από τις μεγάλες αίθουσες του είχε αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων, εργαστήριο φυσικών επιστημών και γυμναστήριο”. Από το 1976 και έπειτα στο κτήριο συστεγάζονται το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κάτω Ποροΐων.

Σήμερα το λύκειο, τοποθετημένο στους πρόποδες του Μπέλλες(ορ. Κερκίνη), έχοντας απέναντι τα Κρούσια (ορ. Δύσωρο – Μαυροβούνιο) και κοντά στον πολύ γνωστό και σημαντικό υγρότοπο της λίμνης Κερκίνης εξακολουθεί να είναι και το μοναδικό γενικό λύκειο του πρώην δήμου Κερκίνης. Το μαθητικό δυναμικό του που προέρχεται από τα 17 χωριά του πρώην δήμου ανέρχεται περίπου στα 100 άτομα την τελευταία δεκαετία.

Στο χωριό στεγάζεται επίσης και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκαν στα Κάτω Πορόια
Κατάγονται από τα Κάτω Πορόια

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]