Βαμβακόφυτο Σερρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαμβακόφυτο
Βαμβακόφυτο is located in Greece
Βαμβακόφυτο
Βαμβακόφυτο
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή ΕνότηταΣερρών
ΔήμοςΣιντικής, Τοπική Κοινότητα Βαμβακοφύτου
Δημοτική ΕνότηταΣιδηροκάστρου
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονία
ΝομόςΣερρών
Πληθυσμός
Μόνιμος825
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας623 00

Το Βαμβακόφυτο (Βυζαντινά Ελληνικά: Σαβίακον) βρίσκεται στα βόρεια του Νομού Σερρών και ανήκει στο Δήμο Σιντικής. Είναι από τα πιο παλιά χωριά της περιοχής, καθότι κατοικείται από αμιγώς ντόπιους κατοίκους, κυρίως αγρότες.

Γεωγραφικά βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα. Ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Απέχει 590 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 88 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βαμβακόφυτο ήταν χτισμένο αρχικά στη περιοχή του Προφήτη Ηλία, το παλιό Σάβιακο όπως ονομάζεται σήμερα η περιοχή από το παλιό όνομα του χωριού και είναι περίπου τρία χιλιόμετρα βόρεια της σημερινής του θέσεως. Πριν όμως απλωθεί στα σημερινά του όρια, κατελάμβανε το βορειοανατολικό τμήμα της περιοχής του Αγίου Νικολάου. Ερείπια του παλιού οικισμού υπάρχουν μεταξύ Αγίου Νικολάου και της μεγάλης χαράδρας ( μεγάλος λάκκος ).

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βαμβακόφυτο είναι πάνω στον άξονα Σερρών -Σιδηροκάστρου- Ελληνοβουλγαρικών συνόρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από το Σιδηρόκαστρο και 16 από τις Σέρρες. Αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Σιντικής. Το Κοινοτικό Συμβούλιο αποτελείται από Πρόεδρο και δύο Συμβούλους.

Απασχόληση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ παλιά οι κάτοικοί του ασχολούνταν με τη παραγωγή ξυλανθράκων και την κτηνοτροφία. Σήμερα η γεωργία είναι η ασχολία των περισσοτέρων. Οι εκτάσεις που καλλιεργούνται είναι ημιορεινές και πεδινές και ανέρχονται σε 16.867 στρέμματα. Ο καπνός και τα σιτηρά είναι τα κυριότερα προϊόντα, όμως με τα αρδευτικά έργα καλλιεργήθηκαν και το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα σακχαρότευτλα και η ελιά.

Μετανάστευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετανάστες από το χωριό υπάρχουν στη Γερμανία, την Αυστραλία και τον Καναδά. Εσωτερική μετανάστευση υπάρχει στο Σιδηρόκαστρο, στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον οικισμό υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται παλιά αντικείμενα και είδη γεωργικής ασχολίας και οικιακής χρήσης.

Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1982 ιδρύεται «Μορφωτικό Λαογραφικό Όμιλος Βαμβακόφυτου» που αναπτύσσει δράση με τμήματα χορευτικά και χορωδίας. Στο τέλος του 2013 ιδρύεται ο Σύλλογος Γυναικών & Φίλων Βαμβακοφύτου «Ο Άγιος Γεώργιος».

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αθλητικό τομέα έχει το Μουσικογυμναστικό Σύλλογο «Αστραπή», που διαθέτει ποδοσφαιρικό τμήμα. Την περίοδο 2023-24 η ομάδα δεν αγωνίζεται σε κάποιο πρωτάθλημα.

Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάγονται από το Βαμβακόφυτο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]