Ζοζεφίνα Τοπάλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζοζεφίνα Τοπάλι
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση26  Νοεμβρίου 1963, Σκόδρα
ΥπηκοότηταΑλβανία
Πολιτικό κόμμαΔημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας
ΣπουδέςLuigj Gurakuqi University
Πανεπιστήμιο των Τιράνων[1]
Επάγγελμαπολιτικός[2]
καθηγήτρια πανεπιστημίου
Υπογραφή
Αξίωμαμέλος του κοινοβουλίου της Αλβανίας, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανίας και αναπληρωματικό μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ζοζεφίνα Κόμπα Τοπάλι (γεννημένη στις 26 Νοεμβρίου 1963) είναι Αλβανίδα πολιτικός και ήταν πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αλβανίας από τις 3 Σεπτεμβρίου 2005 και αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας.

Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Σπουδές και αρχικές θέσεις εργασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζοζεφίνα Τοπάλι αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Λουίτζι Γκουρακούγκι στη Σκόδρα με διπλό πτυχίο στα μαθηματικά και τη νομική. Στη συνέχεια σπούδασε διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας στην Ιταλία και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο των Τιράνων στη δημόσια διοίκηση και στις Ευρωπαϊκές Σπουδές. το 2010, πήρε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, με διατριβή με θέμα «Ο ρόλος του Εθνικού Κοινοβουλίου στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας». Γνωρίζει άπταιστα Αγγλικά, Ρωσικά, Γαλλικά και Ιταλικά. [3]

Από το 1992 έως το 1995, εργάστηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο στην πόλη Σκόδρα και το 1995 και το 1996 ήταν καγκελάριος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λουίτζι Γκουρακούγκι στη Σκόδρα.

Η Τοπάλι είναι μέλος του εθνικού Κοινοβουλίου από το 1996.

Το 2005, η Τοπάλι εξελέγη Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και διατήρησε τη θέση της το 2009.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αλβανίας το 1996, h Τοπάλι εξελέγη μέλος του κοινοβουλίου για το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας στη συνέχεια επανεκλέχθηκε τέσσερις φορές. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Οικογένειας καθώς και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παιδιών.

Από το 1996, ο Τοπάλι είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας .

Πρόεδρος του Κοινοβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζοζεφίνα Τοπάλι είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Αλβανικού Κοινοβουλίου σε όλη την κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας και η έκτη Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην κοινοβουλευτική ιστορία από το 1991. Ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο του 2005 και επανεκλέχθηκε ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου για δεύτερη τετραετή θητεία τον Σεπτέμβριο του 2009. Σε δύο προηγούμενες διαδοχικές θητείες του κοινοβουλίου (1997–2001, 2001–2005), η Τόπαλι διετέλεσε Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Συνέλευσης.

Τον Σεπτέμβριο του 2005, στην ομιλία της στην τελετή ορκωμοσίας ως Πρόεδρος της Αλβανικής Συνέλευσης, η Ζοζεφίνα Τοπάλι υπογράμμισε τη σταθερή της αποφασιστικότητα να είναι και υπέρμαχος της αντιπολίτευσης. 

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, μία καινοτομία που η Πρόεδρος του Αλβανικού Κοινοβουλίου έφερε στην Αλβανική πολιτική ζωή, η Ζοζεφίνα Τοπάλι συμμετείχε στην επιτάχυνση της επικύρωσης από τα κοινοβούλια κρατών της ΕΕ της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και ΕΕ καθως και των πρωτοκόλλων του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Αλβανίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία. Συνεχίζει τις πιέσεις της για την αναγνώριση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου

Στις εθνικές εκλογές του 2021 η Ζοζεφίνα Τοπάλι είναι επικεφαλής του κόμματος "Κίνημα για την Αλλαγή"[4].

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την επιτυχημένη καριέρα και τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές της ασχολίες, το 2010 στην Ζοζεφίνα Τοπάλι απονεμήθηκε το «Μεσογειακό Βραβείο» από το Διεθνές Μεσογειακό Φόρουμ για την Ειρήνη, που της παραδόθηκε από τον Σέργκιο Ντε Γκρεγόριο, πρόεδρο της ιταλικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση του Νάτο.

Η Ζοζεφίνα Τοπάλι ανακηρύχθηκε η πρώτη πρέσβης της UNICEF για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στη χώρα από το γραφείο της UNICEF στην Αλβανία, καθώς και από εκπροσώπους ΜΚΟ και ιδρυμάτων που ασχολούνται με τα δικαιώματα των παιδιών. 

Για την πολύτιμη συμβολή της στην πολιτική, στην Τοπάλι απονεμήθηκε το «Μετάλλιο Τιμής» από τον Πρόεδρο της Νομοθετικής Συνέλευσης της Αγίας Πετρούπολης, Βαντίμ Τουλαπάνοφ

Επίσης, ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, η Τόπαλι τιμήθηκε με τον διεθνή τίτλο «Millennium Peace Award: Cavaliere per la Pace» από τη Διεθνή Ένωση Ειρήνης, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου

Τον Απρίλιο του 2012, ο Δήμος Τσάιρ στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας απένειμε τον τίτλο «Επίτιμη Πολίτης» στην Ζοζεφίνα Τοπάλι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2019.
  2. (Αγγλικά) pace.coe.int. 4748. Ανακτήθηκε στις 20  Απριλίου 2022.
  3. «Jozefina Topalli « Partia Demokratike e Shqiperise» (στα Albanian). Democratic Party of Albania. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2010. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. «Jozefina Topalli Is 1st to Submit Election Lists». ALBANIA DAILY NEWS (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2021.