Διονύσης Θεοδόσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Διονύσης Θεοδόσης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Διονύσης Θεοδόσης (Ελληνικά)
Γέννηση16 Ιουνίου 1958 (1958-06-16)
Ηράκλειο Κρήτης
Θάνατος19 Οκτωβρίου 1993 (35 ετών)
Λονδίνο
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής

Ο Διονύσης Θεοδόσης (Ηράκλειο, 16 Ιουνίου 1958 - Λονδίνο, 19 Οκτωβρίου 1993) ήταν Έλληνας τραγουδιστής. Στη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με γνωστούς έλληνες συνθέτες μεταξύ των οποίων ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος και ο Μάριος Τόκας και με τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πάριος, η Δήμητρα Γαλάνη και η Χαρούλα Αλεξίου.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διονύσης Θεοδόσης γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 16 Ιουνίου του 1958. Ο πατέρας του ήταν γιατρός από τη Ζάκυνθο ενώ μητέρα του ήταν η τραγουδίστρια Ντέπη Παπά (πραγματικό όνομα: Δέσποινα Παπαχριστοδούλου).

Άρχισε από νωρίς να ασχολείται με τη μουσική. Στην εφηβεία είχε δημιουργήσει με φίλους του ένα ροκ μουσικό συγκρότημα και έδινε συναυλίες και το 1973 κέρδισε το Α’ Βραβείο σε ένα διαγωνισμό νέων ταλέντων στο Ηράκλειο. Στη συνέχεια πήγε να σπουδάσει ιατρική στο Άμστερνταμ, αλλά διέκοψε τις σπουδές του προκειμένου να κάνει τη στρατιωτική του θητεία. Αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη, χωρίς να τις ολοκληρώσει αφού ξεκίνησε να ασχολείται με το τραγούδι.

Το 1981 κέρδισε την 5η θέση στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Τα πάντα είσαι εσύ». Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τους Γιώργο Μαρίνο, Τάνια Τσανακλίδου και Κώστα Τουρνά στη «Μέδουσα» ενώ παράλληλα έκανε σπουδές φωνητικής και θεατρικές σπουδές, στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη και στο Εθνικό Θέατρο. Το 1982 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Γιάννη Σπανό.

Το 1984 κυκλοφόρησε ο διπλός δίσκος «Μουσική πρόκληση», με ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος στο «MICHEL», με έργα του Σπανού και του Χατζηνάσιου, στο οποίο συμμετείχε ο Θεοδόσης μαζί με τους Πένυ Ξενάκη, Ειρήνη Αγγέλου και Αντώνη Ζαφειρόπουλο. Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε ξανά με το Γιάννη Σπανό στο δίσκο «Έξοδος κινδύνου» (1984), μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, με τον Μιχάλη Τερζή, στο δίσκο «Όλη τη μουσική μεσ΄την αγάπη βάλε», μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Δήμητρα Γαλάνη (1984), με τον Γιώργο Χατζηνάσιο στο δίσκο «Παιχνίδι για δύο» και με τον Χρήστο Νικολόπουλο στο δίσκο «Τραγούδια για τους φίλους μου» (1986). Το 1987 συνεργάστηκε με τον Μάριο Τόκα στο δίσκο «Στη λεωφόρο της αγάπης», μαζί με τον Γιάννη Πάριο, τη Χαρούλα Αλεξίου και τη Δήμητρα Γαλάνη. Το 1989 συμμετείχε στη ζωντανή ηχογράφηση του Γιώργου Χατζηνάσιου και Μάριου Τόκα «Θεσσαλονίκη δώδεκα και πέντε». Παράλληλα τη δεκαετία του ογδόντα συμμετείχε σε ζωντανά προγράμματα, όπως π.χ. στο «Ταμπού», με το Γιώργο Χατζηνάσιο, τη Δήμητρα Γαλάνη και την Τάνια Τσανακλίδου και στο «Ζυγό» με την Χαρούλα Αλεξίου και τον Χάρρυ Κλυνν. Από το 1986 ως και το 1990, συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα. Το 1989 κυκλοφόρησε ο μοναδικός προσωπικός του δίσκος, με τίτλο «Όσο κρατάει ένας καφές» με τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, του Άλκη Αλκαίου, του Κώστα Τριπολίτη και του Γιώργου Παυριανού. Τελευταίος δίσκος στον οποίο συμμετείχε ήταν ο δίσκος «Άδεια θρανία», του Μάριου Μελετίου το 1990.

Το 1984 ο Διονύσης Θεοδόσης είχε κάνει τις μοναδικές τηλεοπτικές του εμφανίσεις στην τηλεοπτική μεταφορά του θεατρικού έργου «Ο Νάσος», καθώς και στο καλλιτεχνικό καφενείο, καλεσμένος του Μίμη Πλέσσα και του Βασίλη Τσιβιλίκα.

Πέθανε στις 19 Οκτωβρίου 1993, σε ηλικία 35 ετών από καρκίνο. Ύστερα από δική του επιθυμία τάφηκε στο Άγιο Όρος, έχοντας καρεί μοναχός λίγους μήνες πριν πεθάνει.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]