Βαλκανικό κύπελλο συλλόγων 1980-81

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Βαλκανικό Κύπελλο Συλλόγων 1980-81 ήταν το 18ο Βαλκανικό Κύπελλο συλλόγων ποδοσφαίρου, μια ποδοσφαιρική διοργάνωση στην οποία μετείχαν έξι σύλλογοι βαλκανικών κρατών. Διεξήχθη σε δύο ομίλους με βαθμολογία και οι νικητές αγωνίστηκαν σε διπλό τελικό. Το Κύπελλο κατέκτησε η Βελέζ Μόσταρ από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη της τότε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στον τελικό αντιμετώπισε την Τράκια Πλόβντιφ από τη Βουλγαρία. Η προκριματική φάση της διοργάνωσης διεξήχθη από το Σεπτέμβριο του 1980 ως τον Απρίλιο του 1981 αλλά οι δύο τελικοί έγιναν την επόμενη σεζόν, το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 1981, ενώ είχε ξεκινήσει η επόμενη διοργάνωση.

Α΄ Όμιλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδα Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Επίθεση Άμυνα Διαφορά τερμάτων Βαθμοί
Βελέζ Μόσταρ 4 2 0 2 8 6 +2 4
ΑΕΚ 4 2 0 2 7 7 0 4
Φλαμουρτάρι 4 2 0 2 7 9 -2 4
  • Σχόλια:
    • Στον απόλυτα ισορροπημένο αυτό όμιλο, όλες οι ομάδες νίκησαν στην έδρα τους και η πρώτη θέση κρίθηκε από τη διαφορά τερμάτων. Η ΑΕΚ ξεκίνησε με ήττα 0-2 από τη Βελέζ στο Μοστάρ, συνέχισε με δυο νίκες στη Νέα Φιλαδέλφεια με 3-2 επί της Φλαμουρτάρι και με 3-1 επί της Βελέζ και έχασε 1-2 από τη Φλαμουρτάρι στον Αυλώνα (Φλόρε) στο τελευταίο ματς. Με 4 βαθμούς και 7-7 τέρματα δεν είχε πλέον ελπίδες, αφού απέμενε το ματς Βελέζ-Φλαμουρτάρι, από το οποίο θα κρινόταν η πρώτη θέση. Η ΑΕΚ προκρινόταν μόνο σε περίπτωση νίκης με 1-0 της Βελέζ, η αλβανική ομάδα ήθελε νίκη ή ισοπαλία και η Βελέζ ήθελε νίκη με 2 γκολ διαφορά. Τελικά νίκησε με 4-1.
    • Στα παιχνίδια «ΑΕΚ-Βελέζ» κεντρική φιγούρα αποτέλεσε ο Σέρβος παίκτης της ΑΕΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος είχε «ανδρωθεί» ποδοσφαιρικά στη Βελέζ. Το καλοκαίρι του 1980 η Βελέζ του είχε ζητήσει να επιστρέψει αλλά η ΑΕΚ δεν τον άφησε. Στις 18 Σεπτεμβρίου που η ΑΕΚ πήγε στο Μοστάρ για τον αγώνα ο Μπάγεβιτς αποδοκιμάστηκε και δεν αγωνίστηκε τελικά, για να μην οξυνθούν περισσότερο τα πνεύματα.[1] Στη ρεβάνς στη Ν. Φιλαδέλφεια, στις 5 Μαρτίου 1981, έπαιξε και ήταν από τους διακριθέντες.[2] Είναι αξιοσημείωτο πως ένα χρόνο αργότερα, ο Μπάγεβιτς, που είχε επιστρέψει στη Βελέζ, αγωνίστηκε στο διπλό τελικό του βαλκανικού κυπέλλου και μάλιστα πέτυχε δύο γκολ βοηθώντας την ομάδα του να κατακτήσει το κύπελλο.

Β΄ Όμιλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδα Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Επίθεση Άμυνα Διαφορά τερμάτων Βαθμοί
Τράκια Πλόβντιφ 2 1 0 1 5 3 +2 2
Σπορτούλ Στουντεντέσκ 2 1 0 1 3 5 -2 2
Ζονγκουλντάκσπορ 0 0 0 0 0 0 0 αποχώρησε
  • Σχόλια: Ήταν ένας όμιλος παρωδία. Η ομάδα της Ζονγκουλντάκ δεν έλαβε μέρος και η πρόκριση επρόκειτο να κριθεί σε διπλό αγώνα νοκ-άουτ μεταξύ Σπορτούλ και Τράκια. Στο πρώτο ματς η Σπορτούλ νίκησε 3-2 αλλά δεν κατέβηκε στη ρεβάνς, με συνέπεια ο αγώνας και η πρόκριση να κατακυρωθεί υπέρ της Τράκια.

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΤΕΛΙΚΟΣ (α΄ αγώνας): Φιλιππούπολη, 25 Νοεμβρίου 1981:

Τράκια Πλόβντιφ 5–6 Βελέζ Μόσταρ
  • Διαιτητής: Αντώνης Βασσάρας (Ελλάδα)

ΤΕΛΙΚΟΣ (β΄ αγώνας): Μοστάρ, 2 Δεκεμβρίου 1981:

Βελέζ Μόσταρ 6–2 Τράκια Πλόβντιφ
  • Σχόλιο: Ήταν ο πιο παραγωγικός διπλός τελικός στην ιστορία του βαλκανικού κυπέλλου και ίσως ο πιο παραγωγικός διπλός τελικός διεθνούς διοργάνωσης παγκοσμίως, αφού στα δύο ματς σημειώθηκαν 19 γκολ (χωρίς να υπάρξει παράταση). Στο πρώτο ματς με το απίθανο σκορ 6-5 διαιτητής ήταν ο Έλληνας Αντώνης Βασσάρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]