Τρίγκλαβ (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Τρίγκλαβ (Triglav, Trihlav, Trzygłów, Триглав) είναι στη σλαβική μυθολογία ένας θεός ή σύμπλεγμα θεοτήτων, αντίστοιχος με τα μοτίβα Αγίας Τριάδας του Χριστιανισμού και Τριμούρτι στον Ινδουισμό.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τρίγκλαβ είναι η ένωση τριών θεών, τα μέλη της οποίας ποικίλουν ανά περιοχή και χρονική περίοδο. Αρχικά αποτελούνταν από τον Σβαρόγ, τον Περούν και τον Νταζβόγ, ο οποίος αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Σβάντεβιτ ή τον Βέλες. Συνήθως περιγράφεται ως μια μείξη των άνωθεν θεοτήτων ή ως απόγονός τους.

Σύμφωνα με ένα μύθο, ο Τρίγκλαβ καλύπτεται από ένα πέπλο, τόσο ιερός και απρόσιτος που δεν μπορεί να διακρίνει τις κακίες των ανθρώπων και δεν εμφανίζεται ποτέ σε θνητούς.

Απεικονίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τρίγκλαβ απεικονίζεται ως άνδρας με τρία κεφάλια και και χρυσές λωρίδες να καλύπτουν τα μάτια του, ενώ πολλές φορές τα κεφάλια του είναι ζωόμορφα.

Κοντά στο Στσέτσιν της Πολωνίας υπήρχαν ναοί αφιερωμένοι σε αυτόν, οι οποίοι όμως καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά την περίοδο της εξάπλωσης του χριστιανισμού από τον επίσκοπο Όθωνα της Βαμβέργης:

Erant autem in civitate Stetinensi continae quatuor, sed una ex his, quae principalis erat, mirabili cultu et artificio constructa fuit, interius et ex-terius sculpturas habens, de parietibus prominentes irnagines hominum et volucrum et bestiarum, tam proprie suis habitutlinibus expressas, ut spirare pu-tares ac vivere ... Erat autem ibi simulacrum triceps, quod in uno corpore tria capita habens Triglaus vocabatur; quod solum accipiena, ipsa capitella sibi cohaerentia, corpore commnmto, secum inde quasi pro tropheo asportavit, et postea Romam pro argumento conversionis illoruin transmisit ...

Τα τρία κεφάλια του Τρίγκλαβ συμβολίζουν τη γη, τον ουρανό και τον Κάτω Κόσμο. Τα μάτια του λέγεται ότι είναι καλυμμένα για να μη βλέπει τις αμαρτίες των ανθρώπων, καθώς και επειδή κατέχουν μεγάλη δύναμη.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αστεροειδής 2522 Τρίγκλαβ έχει ονομαστεί προς τιμήν αυτής της θεότητας. Επίσης, το όρος Τρίγκλαβ στη Σλοβενία πιστεύεται ότι ονομάστηκε από αυτόν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]