Νταζβόγ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νταζβόγ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Даждьбог (Εκκλησιαστικά Σλαβικά)
Προφορά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΣβαρόγ[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νταζβόγ (σλαβ. Dažbog) ήταν ένας από κυριότερους θεούς στη σλαβική μυθολογία, θεότητα του ήλιου. Αναφέρεται από διάφορα μεσαιωνικά χειρόγραφα, όπως το Πρώτο Χρονικό, απόδειξη για την αυθεντικότητά του και τη λατρεία του από όλα τα σλαβικά έθνη, κατά περιπτώσεις με διαφορετικές ονομασίες.

Ως Νταζβόγ λατρευόταν σε περιοχές όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και η Ρωσία. Είναι γιος του Σβαρόγ, του θεού του ουρανού και το όνομά του σημαίνει ο θεός που δίνει. Αυτός ξεκίνησε τη μέτρηση του χρόνου και δημιούργησε το πρώτο ημερολόγιο, ενώ θεωρείται ο πρόγονος όλων των Ρώσων. Απεικονίζεται ως γηραιός άνδρας με ξανθά μαλλιά που χαρίζει δύναμη, υγεία και σοφία. Σύμφωνα με το μύθο, γεννιέται κάθε μέρα και διασχίζει τον ουρανό με το άρμα του, όπως ο Φαέθων στην ελληνική μυθολογία, μέχρι τη νύχτα, οπότε και έχει γίνει γέρος.

Στη Σερβία, ο Ντάβογκ ήταν ένας κουτσός και άσχημος βοσκός μιας αγέλης λύκων, δαίμονας που εξουσίαζε τον Κάτω Κόσμο και ταξίδευε στον κόσμο των ανθρώπων. Αν και στους λαϊκούς μύθους δεν ήταν πάντοτε κακός, ο θεός συχνά παρουσιαζόταν ως εχθρός του χριστιανικού Θεού και παραλληλιζόταν με το Σατανά. Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στη δαιμονοποίηση της παλιάς μεγάλης σλαβικής θεότητας του Ήλιου κατά την περίοδο εκχριστιανισμού των σλαβικών φυλών είτε στον αρχικό, πρώιμο χαρακτήρα της θεότητας, που είχε χθόνιες ιδιότητες.

Σύγχρονη κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]