Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπάμπα Γιαγκά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπάμπα Γιάγκα
Η Μπάμπα Γιάγκα, πίνακας του Iwan Jakowlewitsch Bilibin, 1899
Γενικές πληροφορίες
Κατοικίαcabin on chicken legs
ΕθνικότηταΣλάβοι
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Στη σλαβική μυθολογία, η Μπάμπα Γιαγκά (ρωσ. Ба́ба Яга́) είναι πνεύμα του δάσους και κυρά της μαγείας. Στις περισσότερες σλαβικές γλώσσες, η λέξη baba χρησιμοποιείται για μια ηλικιωμένη γυναίκα ή απλά σημαίνει "γιαγιά".

Λαϊκές παραδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ρωσικά παραμύθια, η Μπάμπα Γιαγκά εμφανίζεται σαν μάγισσα που πετάει στον αέρα μέσα σε ένα γουδί, χρησιμοποιώντας το γουδοχέρι για τιμόνι, ενώ σβήνει τα ίχνη πίσω της με μια σκούπα από ασημένια σημύδα. Μένει σε μια ξυλοκαλύβα που στέκεται στο πόδι μιας κότας και η κλειδαρότρυπα στην πόρτα της εισόδου είναι ένα κρανίο με στόμα γεμάτο από κοφτερά δόντια. Τα παράθυρα χρησιμεύουν σαν μάτια και ο φράχτης γύρω από το σπίτι είναι φτιαγμένος από ανθρώπινα οστά και κρανία. Συχνά προστατεύεται από διάφορα ζώα. Το να βρει κανείς το σπίτι της είναι ιδιαίτερα δύσκολο, εκτός και αν βοηθήσει μια μαγική κλωστή, ένα φτερό ή μια κούκλα δείξει τον δρόμο. Σύμφωνα με ένα θρύλο, η καλύβα περιστρέφεται στο πόδι και το είσοδος της καλύβας δεν εμφανίζεται μέχρι να ειπωθεί η μαγική φράση: Γύρνα την πλάτη σου στο δάσος και στρέψου σε εμένα.

Η Μπάμπα Γιαγκά εμφανίζεται στις ιστορίες και σαν καλός και σαν κακός χαρακτήρας. Κάποιες φορές βοηθάει τους ανθρώπους στις διάφορες αποστολές τους, ενώ άλλες φορές απάγει παιδιά και απειλεί να τα φάει. Θεωρείται επικίνδυνο να ζητήσει κανείς τη βοήθειά της: χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία, αλλά και αγνό πνεύμα.

Σύμφωνα με κάποιους μύθους, η Μπάμπα Γιαγκά γερνάει κατά ένα χρόνο κάθε φορά που της κάνουν μια ερώτηση, γι' αυτό και συχνά απεικονίζεται σαν κακάσχημη γριά μάγισσα, ενοχλημένη από τις πολυάριθμες ερωτήσεις των ανθρώπων. Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει τα γηρατειά είναι η παρασκευή ενός αφεψήματος από γαλάζια τριαντάφυλλα: οι ήρωες που της τα προσφέρουν σαν δώρο κερδίζουν το δικαίωμα να κάνουν ευχές.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]