Κοσέι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
«Κοσέι ο αιώνιος», έργο του Iwan Bilibin.

Στους ρωσικούς μύθους και γενικότερα στη σλαβική μυθολογία, ο Κοσέι (ρωσ. Коще́й, πολων. Kościej) είναι ένας μοχθηρός γέρος με τρομακτική εμφάνιση που κυνηγάει νεαρές γυναίκες. Στα παραμύθια, είναι επίσης γνωστός ως Κοσέι ο Αθάνατος. Το όνομά του παρουσιάζει ομοιότητες σε πολλές σλαβικές γλώσσες, ενώ η κοινή ρίζα "kost" (кость, kość), που σημαίνει οστό, ίσως φανερώνει την αναπαράσταση του Κοσέι ως σκελετοειδούς ύπαρξης.

Στα ρωσικά παραμύθια, είναι ημίθεος ή πανίσχυρος θνητός μάγος που κερδίζει την αθανασία διατηρώντας τη φλεγόμενη ψυχή στην ακρη μιας βελονας που ειναι κλεισμένη μέσα σε ένα αβγό. Το αβγό βρίσκεται μέσα σε μια πάπια, η πάπια μέσα σε ένα λαγό, ο λαγός μέσα σε ένα σεντούκι, ενώ το σεντούκι είναι θαμμένο κάτω από μια βελανιδιά, που θεωρείται ιερό δέντρο, στο μυστηριώδες νησί Μπουγιάν μέσα στη Μεγάλη Θάλασσα.

Ταξιδεύει με ένα πολεμικό άτι που έχει το χάρισμα της διορατικότητας ή παίρνοντας ο ίδιος τη μορφή ανεμοστρόβιλου. Είναι διαβόητος επειδή αρπάζει γυναίκες, μανάδες και νεαρές κοπέλες και τις κρατάει φυλακισμένες σε διάφορα μέρη. Απάγει ακόμα και τη Μοράνα, θεότητα του θανάτου, με την οποία αναπτύσσει μια σχέση αγάπης και μίσους. Αυτή είναι που μαθαίνει από τον ίδιο για το μυστικό της αθανασίας του και την τοποθεσία που κρύβει την ψυχή του κι έτσι αναδεικνύεται σε κάθε διαφορετικό μύθο ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας. Αν καταφέρει και αποκτήσει το αβγό, έχει υποχείριό του τον Κοσέι, ο οποίος αρχίζει να εξασθενεί, αρρωσταίνει και χάνει τις μαγικές του ικανότητες. Αν το αβγό σπάσει, μόνο τότε ο Κοσέι θα πεθάνει.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]